Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε «καραντίνα» ο οδικός τουρισμός στην Θράκη

Σε «καραντίνα» ο οδικός τουρισμός στην Θράκη

0

Θύελλα αντιδράσεων. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Τσώνης: «Ακατάληπτη η απόφαση» – Επιστολή σε Μητσοτάκη

 

Ξέσπασμα από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης: «Ταφόπλακα» στον τουρισμό της Θράκης- Βουβαμάρα στην Ξάνθη

 

 

Σαν «κεραυνός  εν αιθρία» έπεσε στην περιοχή μας η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι «….στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους». Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι η Βουλγαρία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει παρουσιάσει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και προκειμένου να μην κινδυνεύσει η περιοχή κλείνουν όλες οι πύλες εισόδου,  όπως του Ορμενίου (Έβρος), της Νυμφαίας (Ροδόπη) , της Εξοχής (Δράμα) που ειρήσθω εν παρόδω ήταν ανοιχτή από τις 16 Ιουνίου και μάλιστα από την Νυμφαία  σε μια εβδομάδα είχαν καταγραφεί 15.000 διελεύσεις. Σ’ ότι αφορά την τουριστική δίοδο του Αγ. Κωνσταντίνου στο νομό μας ήταν και παραμένει κλειστή για ευνόητους λόγους.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά θέτει σε «καραντίνα» τον οδικό τουρισμό στην Θράκη και σε μαρασμό τις τουριστικές επιχειρήσεις καθώς και τους κλάδους που  επωφελούνται από τον τουρισμό όπως η εστίαση,  που είχαν επενδύσει στην έλευση τουριστών από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Θύελλα αντιδράσεων σ’ όλη την Θράκη

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Τσώνης: «Ακατάληπτη η απόφαση» – Επιστολή σε Μητσοτάκη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜΘ Α. Τσώνης απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την διαμαρτυρία του  και χαρακτηρίζοντας «ακατάληπτη» την απόφαση.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην επιστολή του: «Η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα (Νυμφαίας, Ορμένιου, Εξοχής ) για τους τουρίστες μας φαίνεται ακατάληπτη. Ειδικά την ώρα, που όλοι οι επαγγελματίες περίμεναν τον Ιούλιο για να αυξηθεί η υπάρχουσα ροή Ρουμάνων, Βουλγάρων και άλλων εθνικοτήτων. Η απόφαση αυτή μας αιφνιδιάζει και ζητάμε περαιτέρω διευκρινήσεις. Η υγεία των συμπολιτών μας είναι και παραμένει προτεραιότητα μας, αλλά εν προκειμένω δεν βλέπουμε τον λόγο που τίθεται σε κίνδυνο, από τη στιγμή που μπορούν να γίνονται τεστ ανίχνευσης σε όλα τα συνοριακά περάσματα».

Ξέσπασμα από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης: «Ταφόπλακα» στον τουρισμό της Θράκης

Στα «κάγκελα» οι Ξενοδόχοι της Θράκης που δέχονται την μία ακύρωση μετά την άλλη. Σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι ταφόπλακα για το τουρισμό στην Θράκη. Ειδικότερα αναφέρουν μεταξύ άλλων: « Θα θέλαμε να καταθέσουμε την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου των ξενοδόχων της Θράκης καθώς είναι εύκολα κατανοητό ότι η διακοπή της διέλευσης από τους συνοριακούς σταθμούς της Νυμφαίας (Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα στο ρεύμα τουριστών προς την περιοχή μας, τοποθετώντας την ουσιαστικά σε κατάσταση τουριστικής απομόνωσης. Οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι οι παραπάνω συνοριακοί σταθμοί είναι κομβικής σημασίας και βασικές πύλες εισόδου από τις Βαλκανικές χώρες γενικότερα αφού εξυπηρετούν το συντριπτικό ποσοστό των Βαλκάνιων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας. Σε περίπτωση που οι παραπάνω πύλες εισόδου μείνουν κλειστές τότε είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσει κάθε προσπάθεια προσέλκυσης οδικών τουριστών το φετινό καλοκαίρι και ανάκτησης έστω και κάποιου μικρού ποσοστού οδικών αφίξεων στην περιοχή μας, βάζοντας ουσιαστικά μία ταφόπλακα στην τουριστική κίνηση μιας ευαίσθητης περιοχής όπως η Θράκη. Δεδομένου ότι δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κάποια απόφαση για κλείσιμο των δύο συνοριακών σταθμών, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας το ταχύτερο δυνατόν διότι έχει ήδη προκαλέσει κύμα ακυρώσεων λόγων της αρνητικής δημοσιότητας που έχει προκληθεί στην γειτονική χώρα. Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά και αναμένουμε τις ενέργειες σας».

Αντίδραση από τον δήμαρχο Κομοτηνής – Επιστολή σε Χαρδαλιά και Αρκουμανέα

Έντονη είναι η αντίδραση και από τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γκαράνη ο οποίος απέστειλε επιστολή στους υπουργούς, Στέλιο Πέτσα και Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.: «Ως Δήμαρχος Κομοτηνής ζητώ να αναθεωρηθεί άμεσα η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση και να σταλεί υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας Κομοτηνής, όπως έχω ζητήσει επιτακτικά εδώ και καιρό, για τη διενέργεια ελέγχων στους εισερχόμενους τουρίστες».

Αντιδράσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ – Θ και τον βουλευτή Ροδόπης Δ. Χαρίτου

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ – Θ κάνει λόγο για «Επιτελικό μπάχαλο της Κυβέρνησης: «Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως μόνο η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η είσοδος στους επισκέπτες στα σύνορα με την Βουλγαρία, θα επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, αρκούσε για να επιφέρει ένα νέο, τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία της Θράκης. Με προγραμματισμένες επισκέψεις τουριστών να ακυρώνονται και τους επαγγελματίες της περιοχής στον κλάδο του τουρισμού, αγανακτισμένους, να διερωτώνται ποιο είναι τελικά το σχέδιο της Κυβέρνησης, αν και εφόσον αυτό υπάρχει. Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του κ. Πέτσα περί άμεσου ανοίγματος και του τελωνείου των Καστανέων ήρθαν για να υπενθυμίσουν την προχειρότητα με την οποία  συνηθίζει να πορεύεται η Κυβέρνηση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που χρήζουν συνολικότερης αντιμετώπισης και εξέτασης όλων των δεδομένων.

Τέλος, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την τεράστια αντίφαση που υπάρχει και στην απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία του τελωνείου των Κήπων που ενώ απαγορεύει την διέλευση των Τούρκων πολιτών από αυτό, την ίδια στιγμή επιτρέπει στους Έλληνες να πηγαινοέρχονται στη γείτονα και μάλιστα χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο», αναφερεται μεταξύ άλλων στην αναοινωση. .

Να ανακαλέσει η κυβέρνηση την απαράδεκτη απόφαση για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του σταθμού Νυμφαίας, ζήτησε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, σημείωσε «πριν μία εβδομάδα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισκεπτόμενος την Κομοτηνή διαβεβαίωνε τους φορείς της περιοχής ότι από την 1η Ιουλίου θα εγκατασταθεί στον σταθμό της Νυμφαίας κινητή μονάδα ελέγχου των επισκεπτών. Όπως φαίνεται δεν ξέρετε τι σας γίνεται, στην κυριολεξία αλαλούμ».

Ο βουλευτής τόνισε με έμφαση ότι όλοι φορείς της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα είναι σε αναβρασμό, κάνοντας λόγο για μία κατάφωρη αδικία σε βάρος της περιοχής, αφού η απόφαση για το κλείσιμο της Νυμφαίας βάζει ταφόπλακα στον τουρισμό. Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση για το κλείσιμο της Νυμφαίας.

Βουβαμάρα στην Ξάνθη

Καμία επίσημη αντίδραση προς τον παρόν από τους φορείς της Ξάνθης. Μόνο η ανάρτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: « ‘Έκτακτο: Έκλεισαν τα σύνορα με την Βουλγαρία, Νυμφαία, Ορμένιο, Εξοχή από σήμερα. Εκτός Προμαχώνα…. Τουρισμός για όλους…. Κρίμα…».

Ουδείς από τους τοπικούς φορείς θέλησε να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης. Επικαλέστηκαν όλοι τους υγειονομικούς λόγους.

Τι λέει η ελληνική Πρεσβεία στη Βουλγαρία

Η ανακοίνωση: «Από 1ης Ιουλίου 2020 και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας για όλους, καθιερώνεται η ακόλουθη διαδικασία εισόδου για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο εντοπισμού εισερχομένων (PLF), το οποίο μπορεί να αναζητηθεί στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://travel.gov.gr/ και οφείλει να συμπληρωθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα.

Η είσοδος των ταξιδιωτών και των οχημάτων τους στην Ελλάδα θα είναι δυνατή, επί του παρόντος, μόνο μέσω του συνοριακού σταθμού Κούλατα-Προμαχώνας.

Ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα εξετάσουν τη δυνατότητα λειτουργίας και άλλων συνοριακών διόδων στο μέλλον. Δυνατή θα είναι η διέλευση από τις υπόλοιπες συνοριακές διαβάσεις σε ειδικές περιπτώσεις και για ουσιώδεις λόγους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…