Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προχωρά η β΄ φάση του έργου των πλευρικών διοδίων στα Βαφέικα  

Προχωρά η β΄ φάση του έργου των πλευρικών διοδίων στα Βαφέικα  

0

Μνημονιακή υποχρέωση τα διόδια, λένε από την Εγνατία Α.Ε.  – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κατασκευή του έργου εξέδωσε ης Α.Δ. Ξάνθης

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά ματαίωση του έργου και αντίδραση από τον δήμο Ξάνθης

 

Προχωρά στην β΄ φάση το έργο της κατασκευής των πλευρικών διοδίων στον κόμβο των  Βαφέικα από την Εγνατία ΑΕ.   Ο σχεδιασμός της κατασκευής συνολικά 43 πλευρικών και 18 μετωπικών σταθμών διοδίων σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού, με βάση την ΚΥΑ του 2017, συνεχίζει ακάθεκτος, χωρίς να λογαριάζει κορωνοϊούς, Η Εγνατία Οδός ΑΕ βρίσκεται μέσω αναδόχων σε πυρετώδη διαδικασία, αφού αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται οι δεκατρείς πλευρικοί σταθμοί, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται στην ΑΜΘ!

Μνηνομιακή υποχρέωση τα διόδια λένε από την Εγνατία Α.Ε.

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Εγνατία ΑΕ  κ. Σταύρος Σάκκος, το έργο των πλευρικών διοδίων έχει αναγγελθεί πριν 11 χρόνια επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και μετωπικά και πλευρικά διόδια σ’ όλους τους κόμβους. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Εγνατία ΑΕ είναι προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η δημιουργία διοδίων μετωπικών και πλευρικών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κατασκευή του έργου εξέδωσε ης Α.Δ. Ξάνθης

Ειδικότερα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης  για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, σε τμήμα της Εγνατίας Οδού και του λοιπού εθνικού οδικού δικτύου αρμοδιότητάς μας κατά τη διάρκεια εργασιών για την 2η φάση κατασκευής των πλευρικών διοδίων στον Α/Κ Βαφέικων.

«Εγκρίνουμε την πραγματοποίηση των εν λόγω εργασιών της 2ης φάσης ως αναφέρονται στην εγκεκριμένη σχετική μελέτη της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται.

2.Στην 2η φάση εντάσσονται η κατασκευή:

2.1.Των Πλευρικών Διοδίων στον Κλάδο Εξόδου 50 (Ανατολικός – από Καβάλα προς Ξάνθη) και

2.2.Των Πλευρικών Διοδίων στον Κλάδο Εισόδου 70 (Βόρειος – από Πόρτο Λάγος προς Καβάλα).

3.Κατόπιν των ανωτέρω απαιτείται ο πλήρης αποκλεισμός του Κλάδου Εξόδου 50 και του Κλάδου Εισόδου 70, ως αναφέρονται προηγουμένως, από απόλυτη Χ.Θ. 524+400 έως Χ.Θ. 524+825.

4.Η διέλευση των οχημάτων επί της Εγνατίας Οδού και για τις δύο κατευθύνσεις θα διεξάγεται κανονικά σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ η διέλευση των οχημάτων στους λοιπούς κλάδους του Α/Κ Βαφέικων, πέραν των Κλάδων 50 και 70 δεν επηρεάζεται και θα πραγματοποιείται σε πλήρες πλάτος οδοστρώματος, σύμφωνα με των μόνιμη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση – ασφάλιση και τον Κ.Ο.Κ..

5.Οι κινήσεις του Α/Κ Βαφέικων που δεν θα εξυπηρετούνται πλέον, λόγω του αποκλεισμού των Κλάδων 50 και 70, θα είναι η κίνηση επί της Εγνατίας Οδού από Καβάλα προς Ξάνθη Ανατολικά, λόγω αποκλεισμού του Κλάδου Εξόδου 50 και κίνηση επί της Ε.Ο.2 από Πόρτο Λάγος προς Εγνατία Οδό με κατεύθυνση την Καβάλα, λόγω αποκλεισμού του Κλάδου Εισόδου 70. Οι παραπάνω δύο κινήσεις, για όσο χρονικό διάστημα θα είναι σε εφαρμογή οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εξυπηρετούνται μέσω εναλλακτικών διαδρομών, για τις οποίες θα ενημερώνονται έγκαιρα οι οδηγοί στο οδικό δίκτυο με κάθετη σήμανση και ως περιγράφονται στην εγκεκριμένη μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της Εγνατίας Οδού.

6.Η έναρξη των εργασιών δύναται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό από την έκδοση της παρούσας Απόφασης και την ανάρτησή της στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ενώ η χρονική της διάρκεια ορίζεται για διάστημα δύο (2) μηνών από σήμερα.

7.Επιπλέον, να τοποθετηθεί, ανάλογα με το σημείο εκτέλεσης των εργασιών, η απαραίτητη σήμανση (οριζόντια ή κάθετη), σε ικανή προηγούμενη απόσταση, για την έγκαιρη ενημέρωση των διερχόμενων οδηγών και να τηρηθούν οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. ΔΜΕΟ/0/613/16-02-2011 (ΦΕΚ 905 τ. Β΄) Απόφασης Υπουργού ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ., ως ισχύει. Η τοποθέτηση να πραγματοποιηθεί με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας του έργου, σε συνεργασία, σε συντρέχουσα περίπτωση, με την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».

8.Οι εργασίες, για άκρως σημαντικούς λόγους ασφαλείας, να εκτελούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

9.Με το πέρας των εργασιών να απομακρυνθεί η σήμανση ή οποιοδήποτε άλλο υλικό ή αντικείμενο προϊόν των εργασιών και το οδικό δίκτυο να αποδοθεί  πλήρως στην κυκλοφορία, απόλυτα καθαρό από ξένες ύλες.

10.Πριν την έναρξη των εργασιών, παρακαλούμε να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική ενημέρωση του R/T Κέντρου της Δ.Α. Ξάνθης ή του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης.

Άρθρο 2ο

α)Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν από τη δημοσίευσή της σύμφωνα με το άρθρο 109 του Ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3542/2007  και ισχύει.

β)Η εκτέλεση και εφαρμογή της παρούσας απόφασης, ανατίθεται στο Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης, κατά λόγο και τόπο αρμοδιότητας.

γ)Οι παραβάτες της παρούσας, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 420  Π.Κ. και των άρθρων του Ν. 2696/99 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.».

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά ματαίωση του έργου και αντίδραση από τον δήμο Ξάνθης

Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Ξάνθης , Με επιστολή προς τον δήμαρχο Ξάνθης Μ. Τσέπελη ζητά άμεση σύγκλιση του Δημοτικού συμβουλίου: «Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε του Δημοτικού συμβουλίου, στις 02/07/2020 με αριθμ. Πρωτ. 15884 / 03/07/2020, καταθέσαμε θέμα για άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για την συζήτηση του θέματος «για την κατασκευή των πλευρικών διοδίων στα Βαφέικα». Για το θέμα ενημερώθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων. Παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν υπήρξε κάποια εξέλιξη για το ζήτημα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους δημότες, η κατασκευή τους προχωράει και πρέπει ΑΜΕΣΑ το Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει:

Να ματαιωθεί η κατασκευή των νέων διοδίων.

Να ακυρωθεί κάθε συμφωνία που εκχωρεί τους οδικούς άξονες στους ιδιώτες.

Να σταματήσει η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Να καταργηθούν όλα τα διόδια».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…