Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

0

Βαρύτητα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση
Το πιστεύαμε, το υποστηρίζαμε, το γράφαμε και το επαναλαμβάνουμε σε κάθε περίπτωση. Ποιο;  Την βαρύτητα που έπρεπε από χρόνια να δοθεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Αντ’ αυτού, χρόνο τον χρόνο υπήρχε υποβάθμιση, υποστελέχωση, παλιά και μη σύγχρονα εργαστήρια, και βέβαια την μη προσφορά ειδικοτήτων που ζητά η αγορά εργασίας.
Τα χρόνια πέρασαν, τίποτε σοβαρό δεν έγινε και η υποβάθμιση συνεχιζόταν.
Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια δεν κατάφερναν να γίνονται ελκυστικά στους νέους.
Απεναντίας, είχαν μεταβληθεί σε αποθήκη νέων με στόχο να πάρουν ένα «χαρτί»   μιας ειδικότητας χωρίς πολλές προοπτικές, χωρίς κύρος και αξιοπιστία.
Γ.Δ.


Το αύριο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση
Όμως στον ορίζοντα εμφανίζεται κάτι διαφορετικό, ελπιδοφόρο για τους νέους, τις επιχειρήσεις.
Προωθείται σύντομα στη βουλή Νομοσχέδιο από το Υπουργείο Παιδείας που αναδιαρθρώνει εντελώς την επαγγελματική εκπαίδευση και κυρίως, την εναρμονίζει με τις ανάγκες της αγοράς.
Τα Λύκεια δηλαδή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα στραφούν και προς την πληροφορική.
Δημιουργία δηλαδή χαμηλόβαθμων στελεχών, με γνώσεις, τα οποία θα καλύψουν υπάρχουσες ανάγκες.
Έτσι, η κάλυψη της αγοράς θα γίνεται ομαλά από τα Τεχνολογικά αυτά στελέχη που θα βρίσκονται ένα σκαλί κάτω από αυτά των Ανωτάτων Σχολών. Αυτά τα στελέχη που πολλές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη και ψάχνουν να βρουν.
Γ.Δ.


Άλλα 9 ηχητικά έχει ο Μιωνή
Δεν πρόκειται να πλήξουμε τελικά το καλοκαίρι. Ας είναι καλά ο Μιωνή, ο δικηγόρος του οποίου δήλωσε πως υπάρχουν άλλα 9 ηχητικά στοιχεία ηχογραφημένα από συνομιλίες με πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησης.
Το τι περιέχουν οι ηχογραφήσεις αυτές δεν δηλώθηκε. Όμως εύκολα συμπεραίνει κανείς πως θα αναφέρονται σε « έργα και ημέρες»  της περιόδου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τότε που και η σύζυγος του Καμμένου, έκανε παρεμβάσεις προς στελέχη της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας.
Προσωπικά πιστεύω πως αύριο Σάββατο θα δημοσιευτούν αποσπάσματα στην Εφημερίδα «Παραπολιτικά»,  η οποία έκανε και την πρώτη δημοσίευση του περιεχομένου των σχετικών συνομιλιών, δημιουργώντας τεράστιο θέμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Γ.Δ.


Μαφιόζικες πρακτικές και φαμίλιες…
Είναι μαφιόζικη πρακτική (κατά την ορολογία Τσίπρα) η μυστική καταγραφή ιδιωτικής συνομιλίας; Προφανώς είναι, αλλά όταν δυο μαφιόζοι (εν τη στενή ή εν τη ευρεία εννοία) συναντώνται, στα μουλωχτά και σε ουδέτερο έδαφος του εξωτερικού, για να μοιράσουν τις πιάτσες και να τακτοποιήσουν τις «δουλειές», μοιάζει πολύ αστείο να κατηγορεί ο ένας τον άλλον για «μαφιόζικη συμπεριφορά».
Τώρα, αν το ένα από τα δύο μέρη της συνάντησης δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το μαγαζί του αλλά μέρος του, καθώς το άλλο μέρος  έχει «δική του ατζέντα», τότε το πράγμα μπερδεύεται υπερβολικά, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Καθότι από πάνω υπήρχε και ο αρχηγός της φαμίλιας που κανένας δεν ξέρει με ποιανού το μέρος ήταν, τι ήξερε, πόσα ήξερε και για ποιον. Συνένοχος ή αφελής; Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοιες πολυτασικές φαμίλιες που δουλεύουν με αυτόν τον αυτοδιαχειριζόμενο τρόπο, δεν καταλήγουν αφεντικά αλλά περίγελος της πιάτσας. Διότι στο τέλος της ημέρας και μόλις σφίξουν τα γάλατα, αντί να τα βάλουν με τον αντίπαλο που απειλεί τα συμφέροντα τους, τραβάνε τα κουμπούρια και αλληλοσκοτώνονται μέσα στο κρησφύγετο τους…
Γ.Δ.


Τετράτροχη αντεπίθεση
Αλλαγές και μάλιστα ριζικές στον τομέα των αυτοκινήτων. Η στήλη προσεγγίζει το σημαντικό αυτό θέμα, διότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην βιομηχανική παραγωγή.
Λοιπόν ζούμε σε μια εποχή μοναδική, εποχή αντεπίθεσης έως «πολεμικής» θα λέγαμε για τα νέα μοντέλα αυτοκινήτου που θα κυκλοφορήσουν μαζικά πλέον.
Ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά SUV, μοντέλα υδρογόνου, μικρά με οικονομικά μοτέρ και οι τεχνολογικές επαναστάσεις να μην έχουν τελειωμό. Συνεχείς μελέτες και έρευνες για μπαταρίες που θα προσφέρουν μεγάλες αυτονομίες χιλιομέτρων.
Η εποχή μας αλλάζει τα δεδομένα με ρυθμό καταιγιστικό αφού πλέον σύντομα θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα χωρίς οδηγό εξαιτίας ηλεκτρονικών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρων.
Σιγά- σιγά (το πόσο σιγά άγνωστο ακόμη) τα γνωστά αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης θα αποτελέσουν παρελθόν.
Γ.Δ.


Ο Αφροαμερικανός Τζόρτζ Φλόυντ και ο Ελληνοαμερικανικός Γιώργος Ζαπάντης θύματα της φασιστικής βίας
Με νωπό ακόμη τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόυντ και τον απόηχο από τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ένα νέο περιστατικό αστυνομικής βίας με θύμα ομογενή στην Νέα Υόρκη έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο. Ο 29χρονος  Γιώργος Ζαπάντης έπεσε νεκρός από τα taser (ηλεκτροφόρα ρόπαλα) με τα οποία τον χτυπούσαν αστυνομικοί που κλήθηκαν από καταγγελία γείτονα ότι είναι οπλισμένος. Ο 29χρονος Γιώργος που έπασχε από διπολική διαταραχή είχε ντυθεί σαμουράι και έπαιζε. Για κακή του τύχη τον είδε ο γείτονας του που τον είχε ενοχλήσει και άλλες φορές και τον κατήγγειλε. Χωρίς καν να τον ρωτήσουν άρχισαν να τον χτυπάνε ενώ τους φώναζε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Έκαναν μάλιστα χιούμορ φωνάζοντάς του να σταματήσει να παίζει αυτό το χαρτί όπως ο Φλόυντ. Την ίδια στιγμή ο γείτονας τους επευφημούσε! Μόνο που ο Γιώργος δεν έπαιζε. Ξεψύχησε λίγο αργότερα στα χέρια τους. Πρώτα ο αφροαμερικανός Τζορτζ τώρα ο έλληνας Γιώργος, και πόσοι άλλοι. Θύματα του φασιστικού συστήματος που έχει εγκαθιδρύσει ο πρόεδρος Τραμπ στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.
Και όλα αυτά συμβαίνουν στην χώρα της ελευθερίας και της Δημοκρατίας όπως κατ’ ευφημισμόν πλασάρονται οι ΗΠΑ. Απόλυτη καταστρατήγηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος κάθε έννοιας δημοκρατίας και δικαιοσύνης.
Ναι ο κόσμος μας είναι πολύ χειρότερος από τότε που κυβερνά ο Τραμπ. Ας ελπίσουμε στις επικείμενες εκλογές να ξημερώσει μια νέα μέρα για την Αμερική και όλο τον κόσμο και να είναι μόνο μια κακή ανάμνηση η θητεία του.
Μ.Ξ.


Σοβαρευτείτε….
Είναι τουλάχιστον πρόκληση για το κοινό αίσθημα που ασφυκτιά κάτω από τις μάσκες να ακούγονται δηλώσεις ότι είναι σε εξέλιξη όλες οι προετοιμασίες για την διοργάνωση των Γιορτών Π. Πόλης. Μήπως κάποιοι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα ή θέλουν να διατηρούν ζωντανή μια ελπίδα στον κόσμο;  Ό,τι από τα δύο και να συμβαίνει είναι και τα δυο άτοπα και επικίνδυνα. Εδώ ακόμη είμαστε σε παράταση των αυστηρών  μέτρων και κάποιοι ονειρεύονται ψησταριές και συναυλίες. Δηλαδή εκεί που πάμε να σβήσουμε μια φωτιά να την αναζωπυρώσουμε!
Μ.Ξ.


Κλιματική αλλαγή
Ποιος αλήθεια μπορεί να αμφιβάλει για την κλιματική αλλαγή που ζούμε στον πλανήτη μας;
Τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν έρχονται από όλα τα σημεία της υδρογείου και είναι συγκλονιστικά και φυσικά αδιαμφισβήτητα.
Έτσι, από τον καυτό Μάιο στην χώρα μας και στη Μεσόγειο γενικά, οδηγηθήκαμε στον ψυχρό Ιούνιο με βροχές, χαλάζι, καταιγίδες, κεραυνούς και αστραπές.
Ο Ιούνιος φεύγει και ζέστη δεν ζήσαμε, σε αντίθεση με τον Μάιο.
Όμως, υπάρχει κι άλλο μακρινό από μας στοιχείο. Καύσωνας 38 βαθμών έπληξε την πόλη Βεργκχογιάνσκ της Σιβηρίας, μίας από τις πιο κρύες του κόσμου.
Βέβαια, σχεδόν καθημερινές είναι οι καταιγίδες, πλημμύρες και καιρικές ανωμαλίες σε διάφορα σημεία φτωχών και πλούσιων χωρών παγκοσμίως.
Όσο δε για την Μεσόγειο, κύματα ζέστης θα την στραγγαλίσουν κυριολεκτικά, ενώ οι βροχές θα μειώνονται.
-Τι άλλες αποδείξεις χρειάζονται άραγε;
Γ.Δ.


Μόσιαλος:  Έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών στην Ξάνθη
Για την συνολική εικόνα του κορωνοϊού στον πλανήτη, στη χώρα αλλά και για την Ξάνθη μίλησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα» ενώ δεν δίστασε να πει πως  «το 99% του πλανήτη θα ήθελε να είναι τώρα στην Ελλάδα».
Για την Ξάνθη ωστόσο σημείωσε ότι «τα φαινόμενα είχαν να κάνουν και με την ενημέρωση ορισμένων ομάδων που θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα με την προϋπόθεση ότι σχετίζονται έγκαιρα και γίνεται ιχνηλάτηση δεν με ανησυχούν σε αυτό το επίπεδο. Αν δούμε, όμως, 100 εστίες στη χώρα που δημιουργούν νέα περιστατικά θα υπάρξει ανησυχία».
Στο έλλειμμα ενημέρωσης λοιπόν αποδίδει ο καθηγητής την έξαρση του κορωνοϊού στην Ξάνθη. Και σε έλλειμμα εμπιστοσύνης θα λέγαμε, γνωρίζοντας λίγο καλύτερα τα πράγματα…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …