Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εξερευνώντας την…. άλλη Ξάνθη

Εξερευνώντας την…. άλλη Ξάνθη

0

Ο Ιορδάνης Κασάπογλου μέσω της “xploretrails” μας «συστήνει» τις φυσικές ομορφιές της Ξάνθης με παραθαλάσσιες, παραποτάμιες και ορεινές διαδρομές με πεζοπορία ή ποδήλατο

 Διοργανώνει εξορμήσεις και events για ξανθιώτες και επισκέπτες, με διαβαθμίσεις δυσκολίας, προκειμένου ο καθένας να διαλέξει την εμπειρία που του ταιριάζει

Αν γνωρίζαμε λίγο καλύτερα τον τόπο μας, μπορεί να τον αγαπούσαμε περισσότερο και να τον προστατεύαμε πιo… ζεστά. Πόσοι από μας γνωρίζουν τις πλαγιές, τις κορφές και τα μονοπάτια στα βουνά της οροσειράς της Ροδόπης, τις διαδρομές δίπλα στις όχθες του Νέστου και τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς των Νεστοχωρίων, τα ατελείωτα δάση οξιάς και έλατου στα ορεινά του νομού, και τις ομορφιές τις ξανθιώτικης ακτογραμμής;

Ο τόπος μας, με μοναδική γεωμορφολογία και σπάνια βιοποικιλότητα μπορεί να μας χαρίσει εξαιρετικές εικόνες και διαδρομές, ενθαρρύνοντάς μας να αναζητήσουμε την εμπειρία της γνωριμίας με τον τόπο μας και παράλληλα να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας, βελτιώνοντας τη φυσική κατάσταση και ενισχύοντας την επαφή με τη φύση.

Κάποιοι αυτή τη φυσική ομορφιά και τη γοητεία της άθλησης στη φύση την ανακάλυψαν εδώ και καιρό και μάλιστα, αθόρυβα και ακούραστα (ομολογουμένως) έχουν συμβάλει στη δυνατότητα που έχουμε σήμερα να περιηγούμαστε σε εύκολες και δύσκολες διαδρομές μέσα από μονοπάτια σε διάφορα υψόμετρα και τοποθεσίες από το θαλάσσιο σύνορο του θρακικού πελάγους μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσα στην οροσειρά της Ροδόπης.

Με μεγάλη εμπειρία, γνώσεις και πιστοποιήσεις ο Ιορδάνης Κασάπογλου μπορεί να διαμορφώσει εξορμήσεις για όλες τις επιλογές και τις… αντοχές

Εκδρομές και events για ξανθιώτες και επισκέπτες

Ένας από αυτούς είναι ο Ιορδάνης Κασάπογλου, ο οποίος αφού επέλεξε, εδώ και χρόνια, να συνδέσει τον ελεύθερο χρόνο του με την άθληση και την περιήγηση στη φύση, ίδρυσε την εταιρεία “xploretrails”, μέσω της οποίας δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους κοντά στη φύση και να ανακαλύψουν τη μαγεία της άθλησης και της απόκτησης αντοχής και φυσικής κατάστασης στο βουνό.

Μέσω της “xploretrails” ο ίδιος, άριστος γνώστης της γεωγραφίας της περιοχής με κατάρτιση, μεγάλη εμπειρία και πιστοποιήσεις στη συνοδεία βουνού για πεζοπορία και άθληση με ποδήλατο, διοργανώνει εκδρομές και events που προορίζονται για ξανθιώτες, αλλά και για τουρίστες που θέλουν να εξερευνήσουν την περιοχή, είτε με πεζοπορία είτε με ορειβατική ποδηλασία. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, οι επιλογές και οι τοποθεσίες είναι ατελείωτες στο νομό και μάλιστα οι περισσότερες σε ελάχιστο χρόνο από το κέντρο της πόλης. Πολλές ξεκινούν από παλιά μονοπάτια μέσα από την πόλη και φτάνουν σε όμορφες βουνοκορφές, κάποιες από τις οποίες μπορεί κανείς να «κατακτήσει» χωρίς πολύ μεγάλες απαιτήσεις.

Επιλογές ως προς το βαθμό δυσκολίας

Ο Ιορδάνης Κασάπογλου διοργανώνει εξορμήσεις με βάση τις επιθυμίες των ενδιαφερόμενων ως προς τον τρόπο (πεζοπορία ή ποδήλατο), ως προς το μέσο (με δικό τους ποδήλατο ή με δυνατότητα ενοικίασης από τον ίδιο) και φυσικά ως προς τον προορισμό. Οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν απαραιτήτως ένα ερωτηματολόγιο (που είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα xploretrails.gr) προκειμένου να διαπιστωθεί η φυσική τους κατάσταση και η εμπειρία, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για την εκδρομή.

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιούνται και διοργανώσεις που συνδυάζουν την ποδηλατική ή πεζοπορική διαδρομή με barbeque, αλλά και εθελοντικό καθαρισμό σε διάφορες φυσικές τοποθεσίες. Άλλωστε, δεν είναι μυστικό ότι, οι ίδιοι οι λάτρεις του βουνού είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να καθαρίζουν τα ορεινά μονοπάτια, με ελάχιστη και αποσπασματική διαχρονικά συνδρομή από το δήμο.

Παράλληλα, ο ίδιος αναλαμβάνει την οργάνωση και συνοδεία και για διαδρομές στον Όλυμπο και βουνά της Βουλγαρίας.

Εναλλακτικός τουρισμός: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη ο τακτικός καθαρισμός των μονοπατιών και η προβολή

«Αυτό που είναι για μένα σημαντικό είναι οι ξανθιώτες να γνωρίσουν τις ομορφιές που έχουμε γύρω μας. Μπορούμε να διοργανώσουμε εκδρομές σε διάφορους προορισμούς, λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς στην περιοχή», σημειώνει ο Ιορδάνης Κασάπογλου, εξηγώντας ότι και ο ίδιος μέσω της xploretrails επιχειρεί να συμβάλει στην τόνωση του εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής. Εκτιμά, μάλιστα, ότι ο πεζοπορικός και ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να αποφέρει οφέλη για την Ξάνθη, της οποίας η φύση και οι ορεινές διαδρομές μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για φίλους της εξερεύνησης και της άθλησης από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Ωστόσο, επισημαίνει την ανάγκη να δρομολογηθεί ένας πιο συντονισμένος τρόπος καθαρισμού των μονοπατιών με συνεργασία του δήμου και των εθελοντών και παράλληλα να υπάρξει προβολή και σωστή ενημέρωση ως προς τις δυνατότητες της περιοχής.

Λόγω των μέτρων αποφυγής συγχρωτισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας κάποιοι ανακάλυψαν τα ευεργετικά χαρακτηριστικά της επαφής με τη φύση. Κάποιοι από αυτούς πολύ γρήγορα θα τα ξεχάσουν με το άνοιγμα των καταστημάτων και την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς. Περιορισμοί ωστόσο παραμένουν και αυτό κάνει τις ορειβατικές εκδρομές μία πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα διαφυγής, εκτόνωσης και ψυχαγωγίας. Και ο τόπος μας έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει τέτοιες επιλογές απλόχερα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…