Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

0

Χάσαμε δύο νέους συμπολίτες
Δύο συμπολίτες, νέους και ιδιαίτερα αγαπητούς έχασε η Ξάνθη τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος για τον επιχειρηματία Σωτήρη Καβασακάλη ετών 52 και τον κομμωτή Δημήτρη Κοψίδα μόλις 42 χρόνων.
Και οι δύο είχαν καταφέρει μέσα από τη δουλειά και την προσωπικότητά τους να χαίρουν εκτίμησης από τους ξανθιώτες που τους αποχαιρέτισαν με θλίψη.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους.
Ε.Δ.


Θερινό σινεμά
Η παράδοση (δική μας είναι) επιβάλλει κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού να εκφράζουμε τη νοσταλγία μας για τις νύχτες θερινού σινεμά στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.
Τότε που η Ξάνθη είχε δικό της θερινό κινηματογράφο και οι ξανθιώτες μπορούσαν να επιλέγουν να περνούν τα καλοκαιρινά βράδια τους με το δροσερό αεράκι, τη μπύρα ή το αναψυκτικό τους, με ταινίες, άλλοτε γνωστές κι άλλοτε ανεξάρτητες παραγωγές, πάντα με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που προσέδιδε ο χώρος, κρυμμένος στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.
Δυστυχώς, έκτοτε η Ξάνθη δεν έχει θερινό σινεμά. Το κενό αναπλήρωνε τα τελευταία χρόνια η ΦΕΞ στην αυλή με τα χαμάμ, όπου ο χώρος δεν επιτρέπει μαζική προσέλευση. Από τις λίγες πόλεις που το στερούνται, πάντως, Μάλιστα φέτος, η απαγόρευση άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων κάνει ακόμη πιο έντονη την απουσία.
Ε.Δ.


Η δική μας πρόεδρος
Ας μας συγχωρέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το οικείο ύφος και την προσφώνηση.
Αυθορμήτως η έκφρασή μας γίνεται προσεγγίσιμη, γίνεται πιο ζεστή, πιο κοντινή.
Όπως προσφωνεί κάποιος ένα δικό του πρόσωπο, συγγενικό και αγαπημένο.
Τολμούμε λοιπόν να πούμε πως έτσι είδαμε κι έτσι ένιωσαν οι Ξανθιώτες για την «δική μας Πρόεδρο».  Και βέβαια η θετική έκφραση δεν ήταν μονόπλευρη. Απεναντίας, έτσι ακριβώς ανταποκρίθηκε η κυρία Πρόεδρος προς το σύνολο των Ξανθιωτών. Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Η πρόεδρός μας από την αρχή ακόμη ξεχώριζε. Στην σύντομη πορεία ξεχωρίζει και στις καρδιές των Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Δύο σε ένα
Εάν τελικά συμβεί, θα έχει και την πλάκα του ως γεγονός. Για την πιθανότητα να γίνει ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Πού βρίσκεται το παράδοξο;
Μα ότι υπήρξε γραμματέας και στο ΠΑΣΟΚ! Ένα αξίωμα, ιδιαίτερα υψηλό, σε δύο διαφορετικά κόμματα.
-Πλάκες που κάνει τελικά η πολιτική ζωή του τόπου μας…
Γ.Δ.


Κυκλοφορεί ο κορωνοϊός στο νομό μας
Μπορεί να επανερχόμαστε σιγά σιγά σε μια νέα κανονικότητα είναι αλήθεια, παρόλα αυτά ο ιός δεν λέει να μας αφήσει ήσυχους να απολαύουμε το καλοκαίρι μας (ποιο καλοκαίρι;). Κυκλοφορεί στο νομό μας και απειλεί… Άλλο ένα κρούσμα μεταφέρθηκε στο  νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Τη στιγμή που σ’ όλη τη χώρα είναι ελάχιστα τα κρούσματα έχουμε νέο κρούσμα στην Ξάνθη.
Γι αυτό καλό θα είναι να μην χαλαρώσουμε. Γιατί υπάρχει  μια τέτοια τάση
Όχι τίποτε άλλο αλλά άλλη καραντίνα δεν αντέχετε…
Μ.Ξ.


Είχαμε προειδοποιήσει
Το προλαμβάνειν δεν είναι μάλλον στα φόρτε τόσο του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Ευφραιμίδη ούτε προφανώς και του επικεφαλής της Περιφέρειας κυρίου Χρ. Μέτιου.
Δικαίωμά τους, όπως και ορισμένων άλλων τοπικά που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας.
Καθυστέρησαν σκόπιμα για την απόφαση που έπρεπε να λάβουν δίδοντας όμως υποσχέσεις ότι το θέμα θα λυθεί. Αυτά κατά την εδώ επίσκεψη που όπως αποδείχτηκε ήταν προσχηματική.
Τώρα, σήμερα, τα πράγματα πλέον έχουν φθάσει στα άκρα, άλλες υποσχέσεις δεν χωρούν και όλα θα κριθούν στην πλατεία της Κομοτηνής.
Με αίσθημα ευθύνης είχαμε προειδοποιήσει. Από δω και πέρα θα «μιλήσουν»  τα γεγονότα. Αυτά που καθορίζουν τα πάντα.
Γ.Δ.


Ιστορική επίσκεψη
Σχεδόν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης των Αθηνών και της Θράκης, χαρακτήρισαν ως ιστορική την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Κι αυτό, εξαιτίας του επιπέδου και περιεχομένου των δηλώσεών της.
Τι διακήρυξε σε λίγες φράσεις η κυρία Πρόεδρος; Μα ότι η περιοχή αποτελεί ένα «σπάνιο συμβιωτικό παράδειγμα». Μια αναφορά που ειδικά για μας εδώ στη Θράκη, αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα.
Λόγια μεστά, αναφορά που θα μείνει και θα σηματοδοτεί μια πραγματικότητα που αποτελεί όντως συμβιωτικό παράδειγμα.
Το ότι κάποιοι δεν θέλουν να το αποδεχτούν, ε, αυτό είναι γνωστό και οφείλεται στο τι αυτοί οι λίγοι εξυπηρετούν με τον φανατισμό τους.
Γ.Δ.


Η επιλογή των προσώπων
Δύο λόγια για όσους προσκαλούν κάποια πρόσωπα στο τραπέζι τους, στη γιορτή, στη δεξίωση, σε κάποια τέλος πάντων εκδήλωση ιδιωτικής ή δημόσιας περίπτωσης.
Το ποια άτομα θα προσκληθούν ως συνδαιτυμόνες και ομοτράπεζοι, είναι δικαίωμά τους.
Με μια όμως επισήμανση. Τα προσκαλούμενα άτομα και ό,τι αυτά εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν, ουσιαστικά εκπροσωπούν τον οικοδεσπότη που τους έχει προσκαλέσει και αναδεικνύουν το επίπεδο του και τις αξίες που υποτίθεται πως αυτός εμφορείται.
Όλα τα παραπάνω ως μια επισήμανση με την ευκαιρία της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας και κάποιων προσώπων που εξέπληξαν ως προς την επιλογή τους.
Γ.Δ.


Το  μέλλον της ενημέρωσης
Ο αμερικανικός τεχνολογικός  κολοσσός Microsoft- που δραστηριοποιείται και στο εμπόριο της ενημέρωσης- ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει περίπου 50 δημοσιογράφους με… τεχνητή νοημοσύνη!
Σε πρώτη φάση, η Microsoft  θα αντικαταστήσει δημοσιογράφους, που εργάζονται με συμβόλαιο στην ιστοσελίδα της MSN, με τη χρήση  αυτοματοποιημένων συστημάτων για την επιλογή των ειδήσεων, ενώ στα σχέδια της εταιρείας, καθώς και άλλων μεγάλων οργανισμών της ενημέρωσης, είναι στο μέλλον, το έργο της παραγωγής ειδήσεων να αναλάβει να το διεκπεραιώσει- ένα σημαντικό κομμάτι τουλάχιστον- η τεχνητή νοημοσύνη. Με απλά λόγια, η επιμέλεια των ειδήσεων που παράγουν οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί (θεματογραφία, επιλογή τίτλων, σχολιασμός κλπ) και σήμερα γίνεται από δημοσιογράφους, θα γίνεται από αλγόριθμους !
Κι αυτό θα σημάνει ότι οι ειδήσεις θα είναι προκατασκευασμένες, με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που θα ελέγχουν τα ΜΜΕ. Οι αλγόριθμοι θα «ρυθμίζονται» με τέτοιο τρόπο από τους ιδιοκτήτες τους- μεγαλομετόχους των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ΜΜΕ- ώστε να προβάλλουν εκείνες τις ειδήσεις και τα γεγονότα, που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Πρόκειται για ένα δυστοπικό, εφιαλτικό μέλλον για την ενημέρωση αυτό που έρχεται…


Μοντέλο Τσιόδρα και στην Οικονομία
Το μοντέλο «Τσιόδρα», δηλαδή τη συγκρότηση ομάδας με τους κορυφαίους ειδικούς της χώρας, που αποδείχθηκε επιτυχημένο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, προτίθεται να εφαρμόσει και στην Οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα 32 δις που θα λάβει η χώρα από την Ε.Ε.
Η «ντριμ τιμ» των οικονομολόγων θα αποτελείται από κορυφαία ονόματα, με επικεφαλής τον Νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχοντας διατελέσει σύμβουλος του προέδρου της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη, γνωρίζει καλά και από εφαρμοσμένη πολιτική.
Η επιτροπή «σοφών», σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου και της αγοράς, έχει έναν φιλόδοξο στόχο: να δημιουργήσει ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα για τη χώρα. Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το εκπαιδευτικό σύστημα, η κλιματική αλλαγή, οι εμπορικές εντάσεις και οι νέες προκλήσεις στο διεθνές εμπόριο.
Με βάση τον προγραμματισμό, η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει στον πρωθυπουργό την τελική της έκθεση για την αναπτυξιακή στρατηγική το Σεπτέμβριο του 2020…


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…