Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ΠτΔ: Εθνική προτεραιότητα ένα ειδικό αναπτυξιακό κεφάλαιο για τη Θράκη

ΠτΔ: Εθνική προτεραιότητα ένα ειδικό αναπτυξιακό κεφάλαιο για τη Θράκη

0

Την Παρασκευή περιόδευσε στην Κομοτηνή η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μίλησε στην Τσανάκλειο Σχολή

 Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές. Οι αντιπρυτάνεις παρουσίασαν τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει

 

Σε θερμό κλίμα  έγινε η υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Χειρουργικής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης στην αίθουσα της Συγκλήτου του Ιδρύματος όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις Πρυτανικές αρχές και τους Κοσμήτορες των οκτώ Σχολών του Πανεπιστημίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το καλωσόρισμα του Πρύτανη, εξέφρασε τη χαρά της που επισκέπτεται ακόμη μία φορά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η παρουσία του οποίου στη Θράκη  είναι κομβικής σημασίας. Ανέφερε δε ότι γνωρίζει το Πανεπιστήμιο λόγω της σχέσης της με τη Νομική Σχολή του, η οποία αποτελεί τη δεύτερη έδρα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Στη συνέχεια, έλαβαν τον λόγο οι Αντιπρυτάνεις που παρουσίασαν τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, στους τομείς της αρμοδιότητάς τους, ενώ οι Κοσμήτορες παρουσίασαν το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που επιτελείται στις Σχολές του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε εντυπωσιασμένη από τη δυναμική και το έργο του Πανεπιστημίου, και τη στενή διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία, τον τρόπο που εκμεταλλεύεται την ποικιλομορφία της περιοχής και αναδεικνύει τις δυνατότητές της.  Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει σύντομα να επισκεφτεί εκ νέου το Πανεπιστήμιο και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

 

Ομιλία στην Τσανάκλειο Σχολή

Νωρίτερα η ΠτΔ ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότισσα Κομοτηνής. Στην ομιλία της στην ανακαινισμένη Τσανάκλειο Σχολή σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Σε μια εποχή που η συνεργασία και η αλληλεξάρτηση σε διεθνές επίπεδο παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στη διαχείριση των κοινών προκλήσεων, η Θράκη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Η γεωγραφική θέση και ο διασυνοριακός χαρακτήρας της είναι τα μεγάλα της πλεονεκτήματα. Αν αξιοποιηθούν σωστά, η Θράκη μπορεί να αναλάβει ξανά τον ρόλο που για αιώνες διαδραμάτιζε ως πέρασμα, γέφυρα και σταθμός στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες και εμπορεύματα και συνυπήρχαν ειρηνικά διαφορετικοί πολιτισμοί.

Για τον λόγο αυτόν, αποτελεί εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη Θράκη. Ένα κεφάλαιο που  θα αξιοποιεί την γεωγραφική θέση, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Για να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής ανά κλάδο, για να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και να απασχοληθούν πολλές κοινωνικές ομάδες, πρέπει να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός τόσο από την Πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία.

Χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις και υποδομές. Να δημιουργηθούν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και να προωθηθούν συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, για να ξεκινήσει η κατασκευή μεγάλων έργων.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν σχέδια και προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι παραγωγικοί φορείς εργάζονται στο πλαίσιο  της προοπτικής αυτής. Χρέος της Πολιτείας είναι να τους ακούσει και να τους βοηθήσει, ώστε η περιοχή σας να αποκτήσει το δυναμισμό που της αξίζει.

Η Θράκη πρέπει να βρει τον βηματισμό της προς την ευημερία, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που να αποδίδουν αξιοπρεπή αμοιβή. Μια ανάπτυξη και ευκαιρίες για τους πολλούς. Και για τις πολύ ικανές γυναίκες που διαθέτει η περιοχή. Με ισονομία και συμμετοχή των ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ο οποίος την ενημέρωσε διεξοδικά για το κοινωνικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη στην περιοχή.

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε για 30΄στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, προτού μεταβεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…