Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

0

Τεχνική παρέμβαση
Πριν λίγες ημέρες είχαμε επισημάνει από τη στήλη την ανάγκη δύο μικρών παρεμβάσεων της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ξάνθης.
Οι παρεμβάσεις αφορούσαν σε δύο πεζοδρόμια, στην αρχή της οδού Χατζησταύρου.
Σε λίγες ημέρες το συνεργείο του δήμου ανέλαβε και τακτοποίησε το θέμα. Το επισημαίνουμε για να τονίσουμε ότι οι επισημάνσεις λαμβάνονται υπόψη.


Αρνητική δημοσιότητα
Έμελλε λοιπόν, ο νομός μας ν’ αποκτήσει αρνητική δημοσιότητα, τώρα την περίοδο του κορωνοϊού. Αιτία βέβαια, τα κρούσματα του ιού και το κυριότεροι οι θάνατοι.
Αναπάντεχα η Ξάνθη μπήκε σε μία θέση δυσχερή και πρωτόγνωρη.
Φίλοι και γνωστοί από διάφορα μέρη επικοινώνησαν μαζί μας για να πληροφορηθούν τις αιτίες που προκάλεσαν την έξαρση στην περιοχή και οδήγησαν στα αυστηρά μέτρα.
Δύσκολο να εξηγήσεις σ’ ένα κρητικό για παράδειγμα, λεπτομέρειες της πληθυσμιακής διαστρωμάτωσης και των συνθηκών του νομού.
Πέρα όμως από το ανθρώπινο φιλικό και συγγενικό ενδιαφέρον, σημασία έχει ότι τα πράγματα στο νομό πάνε καλά, τα νέα κρούσματα έχουν μειωτική τάση, και ο τοπικός πληθυσμός πειθαρχεί και εφαρμόζει τα μέτρα, μένοντας σπίτι.
Γ.Δ.


Ο κορωνοϊός και οι πελαργοί
Ήρθαν οι πελαργοί, ήρθαν τα χελιδόνια ήρθαν και άλλα μεταναστευτικά πουλιά όπως τα κερκινέζια (μικρά γεράκια)… Αλλά ποιος τα έδωσε σημασία; Ο κορωνοϊός κάλυψε τα πάντα τούτη την Άνοιξη. Έτσι οι πελαργοί έμειναν χωρίς κηδεμονία …αφού οι υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου βρίσκονται στα σπίτια τους κάνοντας μόνο δουλειά γραφείου. Δεν έγινε ο έλεγχος των φωλεών ούτε η καταγραφή των πελαργών που ήρθαν όπως γίνεται αυτή την εποχή. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι με την κακοκαιρία υπέστη καταστροφή μια φωλιά στην Γενισέα που είχε καταληφθεί από δύο πελαργούς όπως δείχνει και η φωτογραφία που μας έστειλε η βιολόγος του φορέα κα Ευτέρπη Πετετσίνη.
Αμέσως μόλις καταστεί δυνατό θα γίνει η αποκατάστασή της.


Για το 12%
Μια αισιόδοξη πληροφορία για το θέμα της επιδότησης εργασίας των επιχειρήσεων της Θράκης.
Έμπειρος νομικός, φίλος της Ξάνθης, ο οποίος ασχολείται με το όλο θέμα και το γνωρίζει πολύ καλά, μας μετέφερε μια αισιόδοξη πληροφόρηση.
Ότι η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί αγώγιμη αξίωση κι έτσι υποχρεώνει το δημόσιο στην πληρωμή του ποσού που εκκρεμεί χρόνια.
Με δυο λόγια, υποστηρίζει ο φίλος μας πως δεν υπάρχει νομική δικαιολογία να μην γίνει η καταβολή των ποσών που αναλογούν στους δικαιούχους.
-Άρα όταν τελειώσει αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό θα ξεκινήσει αυτή του 12%.
Γ.Δ.


Το θέμα
Τηλεφωνική συζήτηση με αγαπητό φίλο. Θέμα φυσικά της συζήτησης το «Μένουμε Σπίτι» που τέθηκε ως υποχρεωτική δέσμευση από την κυβέρνηση.
Η συζήτηση βεβαίως, ήταν αναπόφευκτο να συμπεριλάβει και την προσωπική ευθύνη όλων των πολιτών, τόσο απέναντι στους δικούς τους ανθρώπους, όσο και την κοινωνία.
Αυτή μάλιστα, η υπευθυνότητα ήταν το ζητούμενο σημείο, δηλαδή ο βαθμός που την έχουμε κατακτήσει ως κοινωνία.
Κι αν όχι, κατά πόσο ήμασταν έτοιμοι να αλλάξουμε πρώτα εμείς τη συμπεριφορά μας.
Όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας πολλά θέματα μας δόθηκε η ευκαιρία να στοχαστούμε και να συζητήσουμε με φίλους, γνωστούς και δικούς μας ανθρώπους.
Γ.Δ.


Να λυθούν τα προβλήματα στο Σέλερο
Κάτοικοι από τον οικισμό Σελέρου απευθύνθηκαν στην εφημερίδα μας, ζητώντας την όποια παρέμβασή της στη λύση μιας σειράς προβλημάτων στην περιοχή.
Προβλήματα που δημιούργησε η προχθεσινή κακοκαιρία και τα οποία πρέπει να λυθούν, όπως η αποκατάσταση του δικτύου ρεύματος, το δίκτυο ύδρευσης και η απομάκρυνση από διάφορα σημεία πεσμένων δέντρων και κλαδιών κλπ.
Η έλλειψη ρεύματος και νερού έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στο Σέλερο, αλλά και γύρω χωριά και γι’ αυτό, εν μέσω χειμωνιάτικων θερμοκρασιών και κακοκαιρίας, οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται και ζητούν λύσεις.
Γ.Δ.


Πάμε καλά αλλά έχουμε ακόμη δρόμο
Εμφανής πια είναι μια συγκρατημένη αισιοδοξία στις υγειονομικές αρχές της χώρας από την πορεία της πανδημίας που κρίνεται ελεγχόμενη. Φαίνεται πως αποφύγαμε το κακό σενάριο της Ιταλίας και της Ισπανίας και όπως δείχνουν οι αριθμοί των θανάτων είμαστε με μεγάλη διαφορά πιο πίσω απ’ ότι χώρες του δικού μας πληθυσμού όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο κ.λ.π., χώρες που μετρούν πάνω από 1.000 νεκρούς. Ο λόγος βέβαια που συμβαίνει αυτό δεν είναι από τύχη ή ότι ο κορωνοϊός μας ευνόησε. Είναι γιατί πήραμε έγκαιρα τα σωστά μέτρα και τώρα αυτά αποδίδουν. Αυτό βέβαια δεν προδικάζει ότι αν χαλαρώσουμε τώρα δεν θα υπάρχει ένα νέο κύμα της πανδημίας. Είναι απλό: Όπως κάποιος που αναρρώνει αν σηκωθεί από το κρεβάτι ενώ δεν έχει κάνει τον κύκλο της η νόσος κινδυνεύει με άμεση επιδείνωση με κίνδυνο να του κοστίσει την ζωή έτσι είναι και αυτό με τα μέτρα. Αν τώρα αρχίσουμε τις άσκοπες βόλτες και τις παρέες είναι βέβαιο ότι μας περιμένει το χειρότερο σενάριο.
Υπομονή λοιπόν μέχρι να τελειώσουν όλα στο χρόνο τους…


Τα επείγοντα
Πόσο χρόνο πιστεύει κανείς ότι μπορεί να κάνει ένα δέμα που στέλνεται με κούριερ από τη Θεσσαλονίκη για την πόλη μας;
Μία, το πολύ δύο ημέρες, λέει η εμπειρία.
Ε, λοιπόν, το δέμα στάλθηκε την Παρασκευή και μέχρι, χθες, Τρίτη δεν είχε έρθει στον παραλήπτη στην Ξάνθη.
Το πιο παράξενο βέβαια, είναι ότι από το γραφείο της εταιρείας στην πόλη μας όταν το αναζήτησε ο συμπολίτης επαγγελματίας, του δήλωσαν πως το δέμα όχι μόνο δεν έχει έρθει, αλλά είναι άγνωστο και που βρίσκεται. Του συνέστησαν μάλιστα, να μην τηλεφωνεί στο κατάστημα διότι όταν το δέμα έρθει θα λάβει ηλεκτρονική ειδοποίηση μέσω sms.
Μόνο που δε του είπαν πόσο πρέπει να περιμένει…
Και μια σημαντική λεπτομέρεια: Το δέμα περιέχει ανταλλακτικό μηχανήματος τοπικής βιομηχανίας που αναμένεται για να τοποθετηθεί, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή της μηχανής.
Χωρίς να υποτιμούμε τον αγώνα που κάνουν και οι εταιρείες ταχυμεταφορών για να εξυπηρετήσουν πολίτες και επαγγελματίες μετά την εκτίναξη της κίνησης, θα πρέπει να αναβαθμίσουν και την οργάνωση και την υποστήριξή τους γιατί κλήθηκαν να υποστηρίξουν ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα αλληλογραφίας και μεταφορών.


Μία επιστολή προς βουλευτές
Έχει κάθε δικαίωμα ο αγαπητός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά και μάλιστα επιτακτικά να συσταθεί μόνιμο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο δήμο Μύκης.
Μέχρι εδώ όλα καλά και το δικαίωμα του βουλευτή αδιαπραγμάτευτο.
Διαβάστε όμως τι αναφέρει συμπολίτης μας κρίνοντας την πρόταση του βουλευτή.
Γράφει λοιπόν: Διάβασα στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ σήμερα (σ.σ. χθες) το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζεϊμπέκ να ιδρυθεί μόνιμο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο δήμο Ξάνθης. Το εάν θα ιδρυθεί ή όχι δε θα το κρίνω. Εκείνο όμως που έχω δικαίωμα να κρίνω είναι πώς πέντε χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν επέμεινε για την δημιουργία του κλιμακίου κι έτσι δεν έγινε σε εκείνο το διάστημα. Παρατηρώ ότι και βουλευτές της Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ όσα δεν έκαναν αυτοί κατά τη θητεία τους, ζητούν επιτακτικά να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία».
Συμπέρασμα λοιπόν, πριν ζητήσουν κάτι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη, να αναρωτηθούν τι έκαναν αυτοί για τον τόπο τους…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…