Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

0

Περί μίας αφίσας
Μια ζωγραφιά, ένας πίνακας, μια εικαστική δημιουργία μπορεί ν’ αρέσει ή όχι. Τα αισθητικά γούστα των ανθρώπων ποικίλουν και είναι λογικό. Αλίμονο εξάλλου εάν όλοι είχαμε την ίδια άποψη. Τότε σίγουρα θα είχαμε κάποιο πρόβλημα σοβαρό που δεν θέλω ούτε να το αναφέρω.
Έτσι λοιπόν συμβαίνει και με την αφίσα που επέλεξε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τις Λαογραφικές Γιορτές 2020. Είναι μια αντιπροσωπευτική των γιορτών και κυρίως του Καρναβαλιού. Που το επέλεξε ο καθ’ ύλην αρμόδιος γιατί ακριβώς έκρινε ότι είναι ωραία και αντιπροσωπευτική.
Προφανώς θα υπάρχουν κάποιοι που θα είχαν άλλη άποψη. Δικαίωμά τους. Όμως η επιλογή έγινε, η αφίσα είναι καλή, θα υλοποιήσει την αποστολή της.
Γ.Δ.


Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης
Λίγα λόγια, φιλικά, προς την πλειοψηφία του δήμου Ξάνθης. Οφείλουν να μελετούν με προσοχή και να αναλύουν με σοβαρότητα τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Συνολικά της αντιπολίτευσης. Κι αν είναι έξυπνοι, που είναι, να τις αξιοποιούν αφού συμπληρώσουν ή αφαιρέσουν ό,τι αυτοί νομίζουν.
Μάλιστα, δημόσια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνουν γνωστό ότι αξιοποίησαν πρόταση της αντιπολίτευσης. Το πνεύμα συναίνεσης έτσι κερδίζεται κι έτσι εγκαθίσταται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εγωισμοί και προσωπικές αντιλήψεις μόνον ζημιά κάνουν.
Γ.Δ.


Ξεχώρισαν δύο τηλεοπτικές σειρές
Το τι είναι καλό, όμορφο, αξιόλογο, αυτό είναι θέμα προσωπικό του καθενός και η αξιολόγηση έχει να κάνει με πολλά στοιχεία που σίγουρα είναι διαφορετικά σε όλους. Έτσι, το τι είναι επιτυχές ως προς τις τηλεοπτικές σειρές υπάρχει μια σαφής διαφορά.
Δύο τηλεοπτικές σειρές έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής λόγω της ποιότητας τόσο των σεναρίων όσο και της εμπορικής επιτυχίας που βέβαια έχουν συντελέσει και οι ηθοποιοί που συμμετέχουν.
Οι δύο σειρές, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους είναι οι «Άγριες Μέλισσες» και «Κόκκινο Ποτάμι».
Όσοι τις παρακολουθούν δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι κι αυτό σίγουρα δικαιώνει τους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς για την επιλογή τους. Κι αυτό διότι και οι δύο παραγωγές είναι ιδιαίτερα προσεγμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Γ.Δ.


Μεταρρυθμίσεις χρειάζονται
Είναι γεγονός, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά αποφάσεων με τις οποίες πέτυχε πολλές «μικρές νίκες»  στην οικονομία. Έχουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση της φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση της φορολογίας των κερδών για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ελπίζουμε με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Όμως, πέρα από αυτά, χρειάζονται επενδύσεις, να έρθουν ξένα κεφάλαια, να ανοίξουν δουλειές. Αυτά όμως χρειάζονται κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και σημαντικό. Απαιτείται άμεσα να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Κι αυτό θα ξεκινήσει με τον περιορισμό του ρόλου του.
Είναι προφανές ότι η γραφειοκρατία, το νομικό χάος, οι τοπικές αντιδράσεις, συμφέροντα κάθε μορφής είναι εμπόδια για να γίνουν μεγάλα και μικρά έργα, επενδύεις. Γι’ αυτό η μόνη λύση είναι οι μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
-Θέληση και αποφασιστικότητα χρειάζεται. Και συγκρούσεις βέβαια για να σπάσουν αυγά.
Γ.Δ.


Μας περνούν για αμερικανάκια;
Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να μην ψηφίσει τη συμφωνία για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ακούγεται λογικό. Η Αριστερά ανέκαθεν ήθελε τους «φονιάδες των λαών» μακριά από τα μέρη μας. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Η συμφωνία προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια το έχει ξανακάνει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προετοίμασε τη συμφωνία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, πλην όμως η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε για λόγους που μόνο αυτή αντιλαμβάνεται και δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει.
Όσον αφορά τις αμερικανικές βάσεις, η Κουμουνδούρου είναι πιο σαφής: από τη στιγμή που ο Τραμπ δεν καταδίκασε άμεσα και κατηγορηματικά τις τουρκικές κινήσεις στη Λιβύη, η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει δυναμικά και να μη θεωρείται δεδομένη, όπως είπε -σχεδόν ζωσμένος τ’  άρματα- ο Κατρούγκαλος. Ναι ο ίδιος που ως υπουργός Εξωτερικών έλεγε περιχαρής ότι «η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτής στη Μεσόγειο και έχει ενεργειακά δικαιώματα».
Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται εντελώς ασόβαρη, καιροσκοπική και «ό,τι να ΄ναι» σε μία περίοδο που η σύμπλευση και η ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Και την ίδια στιγμή πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, σε ένα δέντρο που πότισε η ίδια ως κυβέρνηση.
Ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας, εργάστηκε με συνέπεια για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και τώρα εμφανίζεται ως επικεφαλής μίας δύναμης που θέλει τη χώρα απρόβλεπτη απέναντι στον αμερικανικό παράγοντα.  Σοβαρά, για αμερικανάκια μας περνάει;
Κ.Γ.


Δεν βαρέθηκαν τα ίδια και τα ίδια;
«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Θλίψη προκαλεί η παρακολούθηση των συνεδριάσεων για διάφορους λόγους.
-Πρώτον η φλυαρία. Γιατί αλήθεια τόση πολυλογία;
Τρεις δάσκαλοι εκεί μέσα ξεχνούν το «ουκ εν τω πολλώ το ευ;»
-Δεύτερον, όλοι θέλουν να μιλήσουν έτσι για ν’ ακουστούν, άσχετα με το τι λένε.
-Τρίτον, κανείς δεν ακούει το τι λέγεται διότι υπάρχει ήδη η απόφαση για άρνηση, διαφωνία.
-Τέταρτο και ιδιαίτερα προβληματικό, τίθενται ερωτήσεις που επιθυμούν ν’ απαντηθούν οι ερωτώντες αλλά το περιεχόμενο αυτών είναι τουλάχιστον… επιπόλαιο.
Υποβάλλονται ερωτήσεις έτσι, για να πάρουν τον λόγο και μόνον, για ν’ ακουστούν ότι δήθεν ενδιαφέρονται και ασκούν έλεγχο για το πόσο κόστισαν τα βαρελότα!
-Πέμπτο και τελευταίο επί της διαδικασίας. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρός, πιο πιεστικός στην τήρηση του Κανονισμού και να διακόπτει τους αυθαιρετούντες ομιλητές.
Γ.Δ.


Τι είδους ανθρώπους θέλουμε;
«Αγαπάς τον τόπο σου;  Δείξτο στην πράξη».  Τα λόγια περισσεύουν σε τούτον τον πονεμένο τόπο, τα έργα μας λείπουν. Και τα έργα είναι ενέργειες ατόμων που ξεχωρίζουν, που δουλεύουν, έχουν όραμα και είναι ψυχικά άρχοντες.
Τις επιτυχίες δεν τις φέρνει η κακομοιριά, η γκρίνια, η μικρότητα και η μίζερη ψυχή. Από ανθρώπους με πνεύμα ανήσυχο έχουμε ανάγκη στον τόπο μας. Από Οδηγητές, από οραματιστές, άνδρες και γυναίκες με πίστη και διάθεση για αγώνα.
Ο τόπος μας θέλει ανθρώπους προσφοράς, καθοδηγητές του λαού με παράδειγμα θυσίας και αγωνιστικότητας. Αυτοί είναι που αγαπούν πραγματικά τον τόπο τους, που είναι έτοιμοι να θυσιαστούν, να ξεπεράσουν εμπόδια, να διακινδυνεύσουν πέρα από το γράμμα του νόμου ακόμη για να «γυρίσει ο ήλιος», να φωτίσει το Νέο, το Διαφορετικό, το Ωραίο, το Δημιουργικό, δηλαδή τη ΖΩΗ.
Από τέτοιους ανθρώπους έχει ανάγκη η Ξάνθη.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για ΟΛΟΥΣ
Οι αγαπητοί συμπολίτες που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο, έχουν λησμονήσει κάποια πράγματα. Αυτά που πηγάζουν από τις υποχρεώσεις τους. Ένα από αυτά είναι η άσκηση ελέγχου αλλά άλλο ένα σοβαρό επίσης είναι η διαδικασία συζήτησης και τοποθέτησης θετικά ή αρνητικά επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Δηλαδή, με απλά λόγια, είναι η υποχρέωση ΟΛΩΝ να ψηφίσουν, να παρθούν αποφάσεις ή όχι, αλλά να συζητιούνται τα θέματα.
Σκοπός δεν είναι η παρουσία τους εκεί για να ανταλλάσουν ευφυολογήματα, εγωισμούς και εξυπνάδες και στο τέλος ν’ αποχωρούν.
Ξεχνούν όλοι πως με την συμπεριφορά τους αυτή πως οι ίδιοι υπονομεύουν το ρόλο και την αποστολή των δημοτικών συμβούλων. Κι αύριο, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων όταν θα ψάχνουν άτομα για το ψηφοδέλτιό τους δεν θα βρίσκουν σοβαρούς και αξιόλογους. Κι αυτό διότι οι ίδιοι είχαν υποβαθμίσει το αξίωμα.
Ελπίζουμε, επιτέλους, να τα σκεφθούν, ΟΛΟΙ, και αναλόγως στο εξής να συμπεριφερθούν.
Γ.Δ.


Ντροπή!
Μόνο ντροπή και ένα ανάμικτο αίσθημα απογοήτευσης και οργής αισθάνεται ο πολίτης αυτής της πόλης για την εικόνα που παρουσιάζει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του. Και προφανώς δεν υπάρχει ενσυναίσθηση αφού η αντιπολίτευση ζητά να μεταδίδεται και online στο διαδίκτυο! Για να βλέπουν οι δημότες online και από το διαδίκτυο τα χάλια τους! Και για να έλθουμε στο προσκήνιο: Οποία υποκρισία και οποία αθλιότης! Η αντιπολίτευση με πρωτεργάτες τις παρατάξεις Δημαρχόπουλου – Μελισσόπουλου – Παπαχρόνη – Χατζηθεοδώρου έχουν σηκώσει κουρνιαχτό με αφορμή την διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή και πολυβραβευμένου Κωνσταντίνου Δασκαλάκη. Η ένστασή τους είναι όχι  – λένε – γιατί έρχεται και θα μιλήσει στην πόλη μας αλλά γιατί έρχεται με διαμεσολάβηση των Βραβείων Giuseppe Sciacca  και ο δήμος συμμετέχει ως συνδιοργανωτής με το ΔΠΘ και θα καταξοδευτεί με το ποσό των 3.100 ευρώ! Αναμασούν τα επιχειρήματα της γνωστής παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης της αλήθειας και σύρονται πίσω από το άρμα του κιτρινισμού χωρίς ντροπή και χωρίς συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους δημότες. Είναι ακριβώς αυτοί οι ίδιοι και η ίδια παθογενής νοοτροπία που κάποτε έδιωξαν τον Μάνο Χατζιδάκι από την πόλη όταν ήλθε να τους προτείνει τον Μουσικό Αύγουστο.  Δεν ήταν βέβαια τα ίδια πρόσωπα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά ήταν η ίδια φοβική, μίζερη, στενόμυαλη νοοτροπία.
Αποδεικνύεται ότι είστε κατώτεροι των περιστάσεων κύριοι και προκαλείτε θλίψη και θυμό στους πολίτες!
Με τη στάση σας ντροπιάζετε τον δήμο μας!
Μ.Ξ.


Δεν έπιασαν τόπο οι ευχές
Δεν κράτησε πολύ ώρα το εορταστικό κλίμα της κοπής της βασιλόπιτας στο δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης. Δεν έπιασαν τόπο οι ευλογίες του μητροπολίτη ούτε και οι ευχές για καλύτερη χρονιά στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς τόσες εντάσεις και προστριβές. Γι άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει σωτηρία! 4 θέματα ήταν όλα κι όλα αυτά που έπρεπε να συζητήσουν και δεν μπόρεσαν να τα τελειώσουν πριν τις 12 τα μεσάνυχτα! Μάλιστα άφησαν τα 2 για την επόμενη μέρα! Μάλλον έτσι θα γίνεται από τώρα και στο εξής. Μια συνεδρίαση ας πούμε με 25 θέματα θα την κάνουν σε 3 – 4 – 5 υποσυνεδριάσεις γιατί αλλιώς δεν τους φτάνει ο χρόνος! Η κατάσταση είναι  προβληματική και όσο πάει και χειροτερεύει. Είναι ενδεικτικό ότι συζητούσαν 2 ώρες και πλέον για το αν θα παραχωρήσουν την αρμοδιότητα ν’ αποφασίζει στην Επιτροπής Ποιότητας για παραχώρηση μέρους της πλατείας, των κοινοχρήστων σε συλλόγους κ.λ.π. ή τοποθέτηση πυργίσκων και χορήγηση αδειών σε μικροπωλητές. Δηλαδή τα αυτονόητα για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να αποσυμφορηθεί το δημοτικό συμβούλιο αφού η ΕΠΖ είναι πιο ευέλικτο όργανο. Κι όμως ούτε σ’ αυτό μπόρεσαν να συμφωνήσουν!
Για την ιστορία: Το φλουρί το έτυχε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης και από τα ΜΜΕ η Ματίνα Αλατζά.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …