Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Παρουσίαση ποιητικού βιβλίου του Θωμά Βουγιουκλή με τίτλο «Λιτο.γραφίες»

Παρουσίαση ποιητικού βιβλίου του Θωμά Βουγιουκλή με τίτλο «Λιτο.γραφίες»

0

Στο Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ την Παρασκευή

Την Παρασκευή το βράδυ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ παρουσιάστηκε το νέο ποιητικό βιβλίο του Θωμά Βουγιουκλή “Λιτο.Γραφίες” εκδ. Σπανίδη.

Έχει εκδώσει εδώ και σαράντα κοντά χρόνια της συλλογές: Πρώτα οι “Ανάσες, παρεξηγήσεις” 1980. Ακολουθούν : 1985, Απόπειρες … γραφής ποιημάτων – 1990, Τραγούδια – 1990, Κωδικοί ή Homo Informatıcus – 1997, Με τα αίματα του Αίμου – 2006, ΙΟΙ ΟΙ ΙΟΙ – 2007, Από  πειρα –  2011, Αφή. Και το 2015 έχουμε την ποιητική συλλογή “Το ψάρι βρωμάει από το … ΚΕΦΑΛΑΙΟ”.

Το νέο βιβλίο είναι το δέκατο.Λιτο. Γραφίες, λοιπόν.

Μικροκείμενα – λιτά (αλλά περιεκτικά, με έντονες εσωτερικές αντιθέσεις) είναι τα ποιητικά δημιουργήματα του Θωμά σε τούτη τη συλλογή. Προηγείται της τίτλος και ακολουθεί η ποιητική «ανάπτυξη». Σε πολλά φωλιάζει, βέβαια, η μαθηματική του σκέψη. Σε όλα υπάρχει μια εσωτερική διαλεκτική.  Επιπλέον, μερικά ποιήματά του είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.

Συγνώμη

Ήθελα να σε ξεχάσω

και να θυμηθώ

ότι έκανα για σένα

να το πάθω εγώ.

Μαθηματική λύση

Απαντάμε με τάξη

στην αταξία.

Την εκδήλωση άνοιξε ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης.  Για το βιβλίο μίλησαν η Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου και ο Θανάσης Μουσόπουλος, ακολούθησε ο συναρπαστικός Θωμάς Βουγιουκλής που συζήτησε με το κοινό για τις συνιστώσες της ποίησής του. Ιδιαίτερα ο μαθηματικός – ποιητής απάντησε σε απορίες και ερωτήσεις για το μηδέν και το άπειρο, που συναντούμε στην ποίησή του.

Μερικά ποιήματά του

Μη αναμενόμενο:  Κρέμασα / μια φωτογραφία μου / ανάποδα / και δεν μου ανέβηκε / το αίμα στο κεφάλι

Επαλήθευση: Μερικές φορές / οι αλήθειες / λένε την αλήθεια!

Τι θες; : Είπα σ’ αγαπώ / και πήρες μέτρο. / Είπα σε μισώ / και πήρες απόσταση. / Είχα μια καρδιά / κι ήθελες δύο!

Τρίχες : Εγώ είμ’ ατημέλητος / και συ σαι μες στην τρίχα / τρίχες θ’ ακούσεις δηλαδή / κι όχι αυτά που σου ‘χα.

Παράλειψη : Τόσο πολύ σε αγαπώ / που ξέχασα να σου το πω!

Θωμάς Βουγιουκλής – Λιτο.γραφίες, λίγα λόγια του Μιχάλη Σπανίδη

Το βράδυ της Παρασκευής 6 του Νοέμβρη 2019, ανήμερα της εορτής του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου, στον ιστορικό και έντονα φορτισμένο από μνήμες και θύμησες  χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης της Φιλοπρόοδου Ένωσης Ξάνθη, δύο πρώην πρόεδροι και μία πρώην προεδρίνα συνομίλησαν εξαντλητικά με το κοινό πάνω στην ερεθίσματα που δημιουργεί η τελευταία ποιητική κατάθεση του  Θωμά Βουγιουκλή  «Λιτογραφίες»  που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις του Μιχάλη Σπανίδη.

Θανάσης Μουσόπουλος, Ελένη Δημητριάδου Ευφραιμίδου και Θωμάς Βουγιουκλής, όλοι τους με μία προσεγμένη αισθητική ευγένεια και με έναν λόγο φιλτραρισμένο, μέσα από την δικιά τους ματιά, καθώς και με μια γλώσσα πλούσια, απλή, καθημερινή και βαθιά, μπόρεσαν και  ενσωμάτωσαν μέσα στο ποιητικό παιχνίδι του ποιητή, τις απορίες και τις εξομολογήσεις των εκλεκτών παρευρισκομένων.

Εκτός από τους εκλεκτούς και σεβαστούς παρευρισκομένους, σημαντική στάθηκε και η παρουσία του Διευθυντή του Μουσείου Πασχάλη Ξανθόπουλου όπως και αυτής του πρώην προέδρου και αγαπητού μας Νικολάου Χατζημιλιούδη.

Με εκτίμηση
Μιχάλης Σπανίδης

Συνάδελφοι στο ΔΠΘ Ουζούνης- Βουγιουκλής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…