Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

0

 Φιλόστοργος και φιλόπτωχος
Ως φιλόστοργη και φιλόπτωχη ομάδα χαρακτήρισαν φίλαθλοι την ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης. Κι αυτό διότι δείχνει μια διάθεση «καλού Σαμαρείτη»  να βοηθά κάθε ομάδα μικρή που έχει ανάγκη.  Απεναντίας, ως Ρομπέν των Δασών, της αρέσει να παίρνει βαθμούς από τις μεγάλες ομάδες.
Η παρομοίωση καταπληκτική και ταιριάζει γάντι για την μέχρι τώρα συμπεριφορά της ομάδας μας. μάλιστα κάποιοι θεωρούσαν την ισοπαλία ως σίγουρο αποτέλεσμα, αλλά η ήττα τους ξάφνιασε.
Γαλαντομία μεγάλη, αρχοντιά και κυμπαριλίκι. Συγχαρητήρια…
Γ.Δ.


Ξώφαλτσα
Άλλη μια φορά που ο καιρός μας φέρθηκε ευγενικά στο νομό μας. Το  μεν Σάββατο είχε μια καταπληκτική ημέρα, την δε Κυριακή που κατά την ΕΜΥ περιμέναμε βροχές και καταιγίδες, εδώ απλώς είχε συννεφιά, αέρα και ελαφρές ψιχάλες γύρω στο μεσημέρι, χωρίς προβλήματα.
Διαψεύστηκε η ΕΜΥ; Όχι, αλλά τα φαινόμενα « χτύπησαν»  επάνω ψηλά, στα βουνά. Μας πέρασε άλλη μια φορά « ξώφαλτσα»  η κακοκαιρία και σταθήκαμε τυχεροί.
Πάντως, δώδεκα του μηνός σήμερα Νοεμβρίου και ο καιρός γενικά είναι καλός, με θερμοκρασίες επίσης καλές και βολικές γιατί κρατάει τα συστήματα θέρμανσης κλειστά.
-Μια αγωνία όμως για τον επικείμενο χειμώνα την έχουμε όλοι λίγο-πολύ.
Γ.Δ.


Στα σκαριά νέο ΠΑΣΟΚ από απλά μέλη
Τι και αν το επίσημο ΠΑΣΟΚ είναι πλέον μια συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ και μάλιστα όπως διευκρινίζει η Φώφη Γεννηματά, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, κάποιοι επιμένουν πως γίνεται… Μάλιστα μιλούν για ένα νέο ΠΑΣΟΚ, με ένα restart σε νέες βάσεις το οποίο μάλιστα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και απέναντι στον επίσημο φορέα.
Πρώην στελέχη και φίλοι του κινήματος παίρνουν την υπόθεση πάνω τους. Συναντιούνται τις τελευταίες μέρες, παίρνουν τηλέφωνα παλιούς συντρόφους τους, απογοητευμένους στα σπίτια τους ή από αυτούς που μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα και τους καλούν στο νέο ξεκίνημα. Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει ανταπόκριση. Μαζεύουν υπογραφές, ενώ έχουν ως στόχο να προχωρήσουν και σε συνδιάσκεψη όταν φτάσουν τα 120.000 μέλη.
Αυτοί που είχαν την ιδέα για την πρωτοβουλία ανήκουν στην νέα γενιά του χώρου, με τον μεγαλύτερο του πυρήνα των μελών να είναι 45αρης. Παράλληλα εξετάζουν το μοντέλο των Εργατικών τόσο για την εισροή μελών αλλά και για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.
Δεδομένου ότι και αρκετά πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ που έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα τους, ενώ συμμετέχουν ήδη και πρώην στελέχη του Ποταμιού το εγχείρημα πέρα από ενδιαφέρον μπορεί να αποκτήσει και δυναμική.
Μένει να δούμε αν ο ήλιος θα ανατείλει ξανά και μάλιστα χωρίς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Γ.Π.


Προειδοποίηση
Οφείλουμε μια τελευταία αναφορά για ένα θέμα που οι αρμόδιοι του τόπου δεν έδωσαν την προσοχή που έπρεπε. Τους είχαμε ενημερώσει πως πρέπει να δράσουν για να ολοκληρωθεί μια υπόθεση. Πως εάν δεν γίνονταν αυτό, παρά τις πολλές υποσχέσεις τους ότι θα λήξει, θα εκπλαγούν δυσάρεστα. Τότε όμως η ζημιά θα έχει γίνει.
Δεν ελήφθη υπ’ όψιν η προειδοποίηση. Δικαίωμά τους. Επανερχόμαστε και θέτουμε προ των ευθυνών τους:  Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, Δ/νση Δασών Ξάνθης, Δασαρχείο Ξάνθης. Αυτοί γνωρίζουν το θέμα και τι πρέπει να πράξουν.
Οι υποσχέσεις που δεν τηρούνται εξαγριώνουν τον κόσμο. Θέλουν δηλαδή  σύγκρουση, διαδηλώσεις, πορείες και διεθνή αρνητική δημοσιότητα;
Αυτοί έχουν την ευθύνη αυτοί και τις αποφάσεις. Τι αλήθεια δεν καταλαβαίνουν; Πώς να τους ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και την άρνηση να δουν την πραγματικότητα;
Γ.Δ.


Προτάσεις 25 εκατ. ευρώ για το Leader ιδιωτών σε Ξάνθη-Ροδόπη
Έληξε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και η παράταση που είχε δοθεί για την ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων για την υλοποίηση έργων ιδιωτικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD / LEADER που υλοποιεί ως Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) η Αναπτυξιακή Ροδόπης ΑΕ για τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.
Σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκαν συνολικά 110 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 25.697.227,29 ευρώ και αιτούμενο ποσό χρηματοδότησης 15.138.290,67 ευρώ, ενώ το διαθέσιμο ποσό της πρόσκλησης ήταν 4.250.000 ευρώ. Επομένως το αιτούμενο ποσό χρηματοδότησης είναι 3,5 φορές παραπάνω από το ποσό που προκηρύχθηκε.
Αυτό αποδεικνύει ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία ανά νομό.
Μ.Ξ.


Απορία για τις φόλες
Η θανάτωση ζώων, κυρίως σκύλων που ζουν ως οικόσιτα στα χωριά, τα φροντίζουν, έχουν αφεντικά, είναι πράξη χωρίς αιτιολόγηση. Πρόσφατο κρούσμα την φορά αυτή στα Μάγγανα. Και βέβαια ο δράστης άγνωστος.
Όπως μας δήλωσε κάτοικος ο οποίος έχασε από τη φόλα το σκυλί του, η φόλα είναι άοσμη, «τυλιγμένη» σε λίπος και στόχος της είναι να σκοτώσει. Κι αυτό γιατί σε 10΄ το σκυλί πεθαίνει παρά την άμεση φροντίδα.
Έχω μια απορία και θα την μοιραστώ μαζί σας: Πώς ένας «άνθρωπος» προετοιμάζει τις φόλες που θα διασπείρει σε διάφορα σημεία;  Είναι ήσυχος, ήρεμος αφού τις ετοιμάσει;  Πάει σπίτι του κανονικά, με τα παιδιά του, τα πιθανά εγγόνια του;
Νιώθει δηλαδή ως κανονικός άνθρωπος; Το ότι ετοιμάζει και επιδιώκει τον θάνατο δεν τον επηρεάζει καθόλου; Απορώ…
Γ.Δ.


Έχει εξέλιξη
Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες της εφημερίδας μας, παρακολουθούμε στενά την υπόθεση του έργου Εσωτερικού Δικτύου Φυσικού Αερίου στην Περιφέρειά μας. Έτσι, όπως αναφέραμε και στο σχετικό ρεπορτάζ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ)  κ. Μάριο Τσάκα.
Τι σημαίνει η είδηση αυτή; Ότι η Περιφέρειά μας και ειδικά ο Περιφερειάρχης, συνεχίζουν να έχουν σε υψηλό επίπεδο προτεραιότητας το σημαντικό αυτό έργο. Γι’ αυτό, κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της πορείας του έργου και συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών να ολοκληρωθεί έγκαιρα.
Είναι θετικά όλα αυτά;  Βεβαίως, αρκεί η εξέλιξη της σύσκεψης να σημάνει την έναρξη των πρακτικών ενεργειών που απαιτεί το μεγάλο αυτό έργο.
Γ.Δ.


Ζούμε στην εποχή της επίγνωσης της γνώσης και πρέπει να ξέρουμε να το διαχειριστούμε
Μια πολύ σημαντική ημερίδα πραγματοποιήθηκε εχθές στην πόλη μας που αφορούσε τόσο τα παιδιά όσοι και τους γονείς.  Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης Αντιστράτηγος εα ΕΛΑΣ και Πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSIi) μίλησε για το διαδίκτυο και τις παγίδες του και έδωσε τις κατευθύνσεις για την ορθολογική του χρήση ώστε να απολαμβάνουμε όλα τα καλά της τεχνολογίας και της πληροφόρησης χωρίς να κινδυνεύουμε. Και βέβαια οι κίνδυνοι μερικές φορές είναι καλά κρυμμένοι και εξαπατούν. Για παράδειγμα αν δημοσιοποιείται συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία με τα παιδιά σας μπορεί να τα εκθέτετε σε παιδόφιλους ή πορνογράφους με θύματα παιδιά. Γι αυτό πρέπει να είμαστε φειδωλοί με την έκθεση προσωπικών δεδομένων ειδικά όταν αφορούν παιδιά.
Αυτά και αλλά πολλά είπε ο κ. Σφακιανάκης. Είναι γεγονός ότι ζούμε στην εποχή της επανάστασης της τεχνολογίας όπου η πληροφόρηση τρέχει με ιλιγγιώδης ρυθμούς. Στην εποχή της επίγνωσης της γνώσης και πρέπει να μάθουμε να τη διαχειριστούμε. Γι αυτό και πρέπει όμως να θέσουμε δικλείδες ασφαλείας για να μην μεταβληθεί αυτό σε εφιάλτη.
Μ.Ξ.


Αυξήθηκαν κατά 53 εκατομμύρια οι καταθέσεις στην Ξάνθη! Τι έγινε ξαφνικά;
Αύξηση της τάξεως των 53 εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζουν οι καταθέσεις στην Ξάνθη σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην Ξάνθη, οι καταθέσεις καταγράφουν ετήσια αύξηση 7,81% (ήτοι 53 εκατομμυρίων) ενώ ακολουθούν ο Έβρος και η Ροδόπη με αυξήσεις 4,99% και 4,18% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το σύνολο των καταθέσεων στην Ξάνθη ανέρχονται σε 732 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που κατατάσσει την περιοχή στη δεύτερη θέση των καταθέσεων για τη Θράκη. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Έβρος με καταθέσεις που ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο 347 εκατομμύρια ευρώ. Ετησίως στη Θράκη καταγράφεται αύξηση 5,5% στις καταθέσεις.
Πανελλαδικά, ο Έβρος βρίσκεται στη 18η θέση των Π.Ε. της χώρας ως προς το ύψος των καταθέσεών του ενώ ακολουθεί η Ξάνθη στην 34η θέση και η Ροδόπη στην 36 θέση αντίστοιχα.
Το ερώτημα που τίθεται βέβαια δεν είναι ρητορικό: Πως είναι δυνατόν να αυξάνονται οι καταθέσεις όταν δεν μειώνεται η ανεργία και όταν δεν έχει γίνει καμιά νέα επένδυση στην Ξάνθη. Μήπως τα έβγαλαν από τα σεντούκια οι Ξανθιώτες Είναι ένα μυστήριο αλλά και τα στοιχεία της ΤτΕ είναι αδιάσειστα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …