Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

0

Συγχαρητήρια σε όλους
Η στήλη δεν σχολιάζει μόνον τα Στραβά κι Ανάποδα και τα κακώς κείμενα του τόπου. Αποδίδει και τον καλό και επαινετικό λόγο. Και μακάρι οι αρμόδιοι του τόπου να μας δίνουν συχνά την ευκαιρία αυτή.
Λοιπόν, το ευχάριστο νέο που παρουσιάσαμε χθες στην πρώτη μας σελίδα, αφορά το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αβδήρων, το οποίο ανέρχεται στα 4,5 εκ. ευρώ.
Δεν θ’αναλύσουμε τους τομείς που θα διατεθεί. Αυτό το κάναμε ήδη. Εκείνο που θα επισημάνουμε είναι ότι ένας «μικρός» δήμος αξιοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που του δίνονται.
-Συγχαρητήρια σε όλους στον δήμο Αβδήρων!
Γ.Δ.


Το μυστικό της αυγόφετας
Στην αρχή ξάφνιασμα. Γιορτή αυγόφετας; Τι γιορτή είναι αυτή; Θα’ θελα να την γνωρίσω. Μόνο που η Κυριακή ήταν ήδη «κλειστή» για άλλη σημαντική υποχρέωση.
Του χρόνου όμως, στην 3η και καλύτερη, γεροί να είμαστε κι εμείς και οι συντελεστές, θα δούμε (και μάλλον θα γευτούμε)  την αυγόφετα από κοντά. Για να την συγκρίνουμε με τις αυγόφετες των παιδικών μας χρόνων στο πατρικό σπίτι.
Υ.Γ. Θα σας πω ένα μυστικό αλλά να μείνει μεταξύ μας: Οι καλύτερες αυγόφετες γίνονται με μπαγιάτικο ψωμί.
Γ.Δ.


Ου βλασφημήσεις!
Επιστροφή στο παρελθόν επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με την επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα της διάταξης «περί Βλασφημίας», με ποινή μάλιστα δύο χρόνων φυλάκισης. Ο κ. Τσιάρας απέδωσε την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις. Σημείωσε δε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.»
Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε – και δικαιολογημένα- αντιδράσεις διότι αποπνέει έναν συντηρητισμό του περασμένου αιώνα. Μετά τις αντιδράσεις λοιπόν που διατυπώθηκαν από ένα ευρύ πολιτικοκοινωνικό φάσμα πολιτών, ο υπουργός αποφάσισε να αποσύρει τη διάταξη.
Οι πολίτες σήμερα θέλουν τάξη και ασφάλεια, αλλά λένε όχι στον συντηρητισμό, τη λογοκρισία και τη θρησκολαγνεία…
Κ.Λ.


Ισότητα- Ανισότητα
Να θυμηθώ λόγια του μεγάλου Φιλοσόφου Αριστοτέλη. Είπε: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων ανθρώπων».
Επίκαιρο; Ναι. Λόγω του αιτήματος κάποιας εφημερίδας για Ισότητα ως προς τις δημοσιεύσεις των Δήμων. Ζητά Ισότητα λοιπόν αλλά « ξεχνάει» τα χρόνια του Δημαρχόπουλου και του Μίχογλου, για να μην πάμε πιο πίσω.
-Κοντή μνήμη; Όχι. Κατά πως συμφέρει μόνον και τίποτε άλλο. Όμως τα γραπτά υπάρχουν και άλλα λένε…
Γ.Δ.


Ερώτημα προς Δικαστές
Συμπολίτης με γνώσεις αρκετές, μας τηλεφώνησε για να θέσει ένα ερώτημα ενός απλού πολίτη αυτής της χώρας. Ένα ερώτημα που έχει σχέση με την αναμονή έκδοσης μιας απόφασης ή την επίσπευση μήνυσης που κατατέθηκε και η οποία καθυστερεί να εισαχθεί προς συζήτηση στο ακροατήριο.
Και οι δύο υποερωτήσεις έχουν την ίδια αφετηρία και δεν είναι άλλη από την αναμονή από τους πολίτες της απόφασης του δικαστή. Μια απόφαση που καθυστερεί επί μήνες και δεν εκδίδεται.
Ερώτηση λοιπόν. Πόσο χρονικό διάστημα θα περιμένει ο πολίτης; Και πώς μπορεί να αντιδράσει; Με ποιον τρόπο; Όπως αποδείχτηκε πρόσφατα με τον Σαλμά, κανέναν!
Υπεράνω λοιπόν οι δικαστές; Δεν τους ελέγχει κανείς για τις μεγάλες καθυστερήσεις, που μπορεί αυτή η καθυστέρηση να καταστρέψει οικονομικά, ηθικά και κοινωνικά κάποιον άνθρωπο;
-Για την περίπτωση υπάρχει μια παροιμία ιδιαίτερα εύστοχη, όμως αδυνατούμε να την γράψουμε.
Οι ερωτήσεις όμως υπάρχουν για τις μεγάλες καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης.
Γ.Δ.


Τι κακό έχουν οι μολότοφ;
Ρεσιτάλ ιδεοληψίας έδωσε στη βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα στην Επιτροπή της Βουλής, όταν διερωτήθηκε τι αδίκημα διαπράττει όποιος κατέχει απλώς μία μολότοφ, επιμένοντας στον πλημμεληματικό χαρακτήρα του αδικήματος. «Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιο αδίκημα διαπράττει αυτός που κατέχει μία βόμβα μολότοφ στην πλάτη, στο σακίδιό του;»
Για να λάβει την αυτονόητη απάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης: «Αυτός που έχει μια βόμβα μολότοφ στο σακίδιο του, τι την θέλει; Βόλτα θα κάνει με τη βόμβα μολότοφ;», θυμίζοντας την υπόθεση της Marfin με τους τέσσερις νεκρούς.
Την επόμενη ημέρα της συζήτησης στη βουλή, τρεις αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα από μολότοφ μετά από επίθεση που δέχτηκαν στα Εξάρχεια, όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά στην περιοχή. Δεκάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να πειστεί ο σύντροφος βουλευτής ότι είναι αδίκημα!
Στο σημείο της επίθεσης συνελήφθη –ω τι έκπληξη! – ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα.
Αν ακόμα και σήμερα, μετά από αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας, κι απ’ όσα έχουν συμβεί παλιά, υπάρχουν μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου που λένε ότι δεν είναι αδίκημα η κατοχή μολότοφ, τι να πούμε; «Δεν υπάρχει ελπίς, στην Ελλάδα ζεις»…
Κ.Λ.


Οδηγίες προς χρήστες διαδικτύου
Κατάμεστο ήταν το αμφιθέατρο στην ομιλία του Μανώλη Σφακιανάκη. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχουν οι Ξανθιώτες μικροί και μεγάλοι για το διαδίκτυο και τις παγίδες του. Και ο επονομαζόμενος «Πουαρώ» του διαδικτύου τους αποζημίωσε. Tους  είπε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε όλοι όσοι είμαστε χρήστες του διαδικτύου. Ότι για παράδειγμα η  έκθεση προσωπικών δεδομένων δεν διαγράφεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας και ότι ουσιαστικά πρόκειται για αυτοφακέλωμα. Πόσοι και πόσοι δεν εμφανίζουν προσωπικά δεδομένα καθημερινά στο διαδίκτυο; Αυτό όμως που είναι επικίνδυνο είναι να δημοσιεύονται φωτογραφίες παιδιών. Γίνονται στόχος παιδόφιλων και πορνογράφων που μπορούν να τα αποπλανήσουν, να τα κακοποιήσουν ή να τα εκβιάζουν.
Το διαδίκτυο σου ανοίγει έναν νέο κόσμο αλλά πρέπει να ξέρεις να τον χρησιμοποιείς.
Μ.Ξ.


Για τον Στέλιο
Διάβασα μονορούφι το μικρό πνευματικό πόνημα του αγαπητού φίλου, συμπατριώτη και συνοδοιπόρου εδώ και πολλά χρόνια Στέλιου Αρσενίου. Ας μου επιτρέψουν οι φίλοι αναγνώστες λίγα λόγια για το «έργο» του πνεύματος και της ψυχής, αλλά και τον ίδιο.
Οι φιλόξενες σελίδες της Εφημερίδας μας από δεκαετίες πριν, είχαν δημοσιεύσει διάφορα κείμενά του, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Συνοδοιπόροι υπήρξαμε για το ενδιαφέρον μας, κοινό πάθος, για τ’ Άβδηρα και τους σοφούς τους, προεξάρχοντος του Δημόκριτου. Βέβαια δεν κατορθώθηκαν πολλά στην κατεύθυνση αυτή για διάφορους λόγους και αιτίες που δεν είναι του παρόντος.
Πάντα όμως, το παράπονο υπάρχει, όπως και η φλόγα.
Γ.Δ.


Για τον Στέλιο ΙΙ
Ας μου επιτρέψει ο σεμνός και γλυκύτατος άνθρωπος Στέλιος Αρσενίου δύο λόγια ακόμη. Οι αγώνες είναι για να δίνονται, πέρα από νίκες και ήττες. Οι άνθρωποι με όνειρα, όραμα και πίστη, δεν χάνουν. Κερδίζουν, δημιουργώντας, ζώντας τον ρόλο και την αποστολή του σπορέα.
Και ο Αρσενίου είναι ένας από αυτούς.
Θα κλείσω με τα λόγια του Αθηναίου Σόλωνα, Σοφός της εποχής του τρανός, από το «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο», πρωτελευταίο κείμενο του βιβλιαρίου «Οδός Σαραγλί». Τα λόγια του μεγάλου διανοητή είναι «Ψυχή της Πολιτείας είναι οι Πολίτες».
-Ας το σκεφτούν όλοι αυτό κι ας πράξουν ανάλογα.
Γ.Δ.


Ορκωμοσία Αμβροσιάδη
Εμφανώς συγκινημένος αλλά και πολύ χαρούμενος  ήταν ο νέος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αμβροσιάδης που αντικατέστησε την παραιτηθείσα Χρυσούλα Δημούδη τόσο στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου όσο και στο αξίωμα του πρόεδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.  Το ίδιο και οι συγγενείς και οι φίλοι του που ήταν εκεί για να μοιραστούν τη σημαντική αυτή στιγμή. Ιδιαιτέρα η μητέρα του που ως Ελληνίδα Μάνα εξέπεμπε αυτή την χαρά και την αγάπη που μόνο οι μάνες ξέρουν!
Σιδεροκέφαλος λοιπόν να είναι ο κ. Αμβροσιάδης γιατί μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…