Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λίγο αλλά εξαιρετικό το λάδι της χρονιάς

Λίγο αλλά εξαιρετικό το λάδι της χρονιάς

0

Ο μέσος όρος σε αναλογία είναι 6,5 κιλά καρπού /1 κιλό λάδι – Δεν έδεσαν πολύ καρπό τα ελαιόδεντρα αλλά το λάδι είναι πολύ ποιοτικό με χαμηλές οξύτητες

Ολοένα και αυξάνονται οι ελαιοπαραγωγοί – Χρησιμοποιείται για προσωπική χρήση αλλά και πωλείται. Πρόσεξε τι αγοράζεις – Ουκ ολίγες οι περιπτώσεις νοθείας

 «Ουκ εν τω πολλώ το ευ» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και το σοφό ρητό έχει εφαρμογή στην φετινή ελαιοπαραγωγή στην περιοχή μας η οποία είναι μειωμένη σε ποσότητα αλλά εξαιρετική σε ποιότητα. Αυτό μας βεβαιώνουν παραγωγοί αλλά και τα ελαιοτριβεία όπου γίνεται η μεταποίηση της ελιάς και η παραγωγή του ελαιόλαδου.

Μειωμένη παραγωγή ελιάς – Εξαιρετικά ποιοτικό το ελαιόλαδο

Νωρίς άρχισε φέτος το μάζεμα της ελιάς στους ελαιώνες και οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν ήδη το λάδι της χρονιάς στις αποθήκες τους. Σε μέρος σκιερό και δροσερό όπου πρέπει να φυλάσσεται για να διατηρεί τις ιδιότητές του σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του είδους. Ωστόσο σε εξέλιξη θα είναι όλο τον Νοέμβρη η διαδικασία σύνθλιψης της ελιάς και εξαγωγής του λαδιού στα ελαιοτριβεία μας λέει ο κ. Κώστας ένας από τους ιδιοκτήτες του Ελαιοτριβείου του Τυμπάνου που κάθε χρόνο τέτοια εποχή σ’ αυτό και στα υπερσύχρονα μηχανήματα του …συνθλίβεται η καρδιά της ελιάς για να βγει το χρυσαφένιο θαυματουργό, πολύτιμο υγρό που θρέφει γενιές και γενιές από την αρχαιότητα ως σήμερα: «Φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή σε ελιές αλλά εξαιρετική ποιότητα με πολύ χαμηλές οξύτητες στο λάδι. Ο μέσος όρος σε αναλογία είναι 6,5 κιλά καρπού /1 κιλό λάδι. Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται σε κλιματολογικές συνθήκες που εμπόδισαν να πιάσουν καρπό τα ελαιόδεντρα. Οι περισσότεροι παραγωγοί τις μάζεψαν νωρίς για να βγάλουν αγουρέλαιο», αναφέρει ο κ. Κώστας.

Το ίδιο βεβαιώνει και ο κ. Στάθης Σωτήριος ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου «Άτλαντας» που λειτουργεί επί 25 χρόνια. «Φέτος έχουμε μέτρια παραγωγή αλλά πολύ καλή ποιότητα. Η αναλογία είναι στα 6 προς 1.»

Ολοένα και αυξάνονται οι ελαιοπαραγωγοί – Χρησιμοποιείται για προσωπική χρήση αλλά και πωλείται

Είναι γεγονός ότι η καλλιέργεια ελαιοδέντρων δεν αποτελεί κύρια αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή, μιας και ο νομός δεν είναι ελαιοπαραγωγικός, ωστόσο τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια σταθερή αυξητική τάση στο να καταστεί μια επικουρική δραστηριότητα τόσο αγροτών όσο και πολιτών που ασκούν άλλο επάγγελμα και διατηρούν κάποιο κτήμα με ελιές: «‘Έχουμε αύξηση των παραγωγών κάθε χρόνο. Και το διαπιστώνουμε κάθε χρόνο  τέτοια εποχή. Συνήθως δεν είναι αγρότες αυτοί που ασχολούνται και καλλιεργούν ελαιόδεντρα για να έχουν το λάδι της χρονιάς. Όταν όμως είναι πολύ το πουλάνε κυρίως σε φίλους και συγγενείς».

Πρόσεξε τι αγοράζεις – Ουκ ολίγες οι περιπτώσεις νοθείας

Να σημειώσουμε πως το λάδι είναι ένα προϊόν μεταποίησης που για να πωληθεί χρειάζεται έγκριση από τον ΕΦΕΤ που θα ελέγξει και θα πιστοποιήσει την ποιότητά του. Αλλά αυτό δεν ισχύει όταν ο παραγωγός το παράγει για προσωπική του χρήση. Σε περίπτωση όμως που το διαθέτει πρέπει αυτός που το αγοράζει να είναι βέβαιος ότι δεν έχει νοθευτεί. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά νοθείας με άλλα λάδια που υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Γι αυτό και όσοι αγοράζουν από παραγωγούς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…