Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

0

15333: Γραμμή του δημότη
Ήταν απαραίτητο κι έγινε πράξη από το δήμο Ξάνθης. Απλό και εύκολο ως μέτρο επαφής των δημοτών με τον δήμο. Για να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο νούμερο 15333 και να ενημερώνουν τον δήμο για προβλήματα της γειτονιάς τους.
Άμεση επικοινωνία για θέματα πρασίνου, καθαριότητας και φωτισμού. Κι αυτά ως αρχή. Αν πετύχει το μέτρο θα επεκταθεί και για άλλες δημοτικές υπηρεσίες. Για αρχή, η επικοινωνία θα γίνεται μέσω σταθερών τηλεφώνων μέχρι να ολοκληρωθεί το σύστημα επικοινωνίας.
Πρωτοβουλία σωστή λοιπόν που σίγουρα θα βρει και την ανάλογη ανταπόκριση από τους δημότες.
Γ.Δ.


Στρεψοδικίας το ανάγνωσμα
Στρεψοδίκες ολκής αποκτήσαμε και μας ξάφνιασαν, δεν το κρύβουμε…
Μάλιστα μιλάμε για επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, εξαιρούμενου του Σάββα Μελισσόπουλου.
Οι οποίοι πήραν το γιαταγάνι και το καριοφίλι και όρμησαν κατά του… εχθρού.
Σιγά ρε παλικάρια, σιγά. Δεν σας γνωρίζαμε για τόσο επαναστάτες.
Βέβαια εύκολα είναι τα λόγια του πατριωτισμού, της απόδοσης κατηγοριών και του λαϊκισμού. Όμως όσο εύκολα λέγονται αυτού του είδους τα λόγια της μισαλλοδοξίας και της στρεψοδικίας, τόσο δύσκολα «μαζεύονται» αργότερα.
Και μην ξεχνάτε οργισμένοι μας δημοτικοί άρχοντες, πως τα λόγια μένουν (σκρίπτα μάνεν).
Γ.Δ.


Οψόμεθα
Υπάρχει μια απορία κι ένα ερώτημα με αφορμή όσα πρόσφατα λέχτηκαν από αυτοδιοικητικούς άντρες της πόλης μας. Το ερώτημα είναι απλό: Έχουν επίγνωση όλων όσων δήλωσαν συναγωνιζόμενοι μεταξύ τους ποιος θα πει τα περισσότερα;
Η δε απορία έχει να κάνει με την αφέλειά τους πώς και γιατί έπεσαν θύματα ενός προσώπου που απλά τους χρησιμοποίησε για τους δικούς του πονηρούς και βρώμικους στόχους, κι έπεσαν στην παγίδα με το να εκτεθούν ως εθνικιστές, πατριδοκάπηλοι και άλλα.
-Οψόμεθα για την συνέχεια, εάν και εφόσον την συνεχίσουν. Εάν το κάνουν αυτό θα σημάνει πως δεν κατάλαβαν σε τι λάθος έπεσαν και τι μεγάλη γκάφα έκαναν.
Γ.Δ.


Συνεχίζουν τα μπάνια
Ο ζεστός καιρός κυρίως τις μεσημβρινές ώρες και η θερμοκρασία της θάλασσας, συνεχίζουν να ελκύουν πολλούς συμπολίτες. Οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν το θαλασσινό τους μπάνιο στις παραλίες του νομού.
Προχθές Κυριακή, οι παραλίες των Αβδήρων είχαν την τιμητική τους από τους φίλους της θάλασσας. Κι εδώ που τα λέμε, ο καιρός μέχρι στιγμής διευκολύνει αυτές τις τελευταίες βουτιές.
Γ.Δ.


«Βουρκωμένα μάτια παντού»
Δημοσιεύω απόσπασμα της γνωστής τραγουδίστριας Φωτεινής Βελετσιώτου. Ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη για την περιοδεία της το καλοκαίρι.
Απάντηση: «35 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Μου έκανε εντύπωση η συναυλία στην Ξάνθη. Μουσουλμάνες με μαντίλες να τραγουδάνε τις «Μέλισσες» και όλη τη δισκογραφία μου. Στην Παλιά Πόλη. Ήταν η πρώτη φορά, μεγάλη εμπειρία. Όπου έφτανε το μάτι είχε κόσμο. Βουρκωμένα μάτια παντού».
Λόγια απλά, αληθινά, από ένα άτομο που πρώτη φορά ζει κάτι παρόμοιο στην πόλη μας, στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, που το χαίρεται, γιατί βλέπει ένα κοινό που συμμετέχει χωρίς διακρίσεις.
Γυναίκες με μαντίλες, που βουρκώνουν από τα ερωτικά λόγια, από τη μουσική…
Γ.Δ.


Αλληλέγγυο σκηνικό…
Απόγευμα Πέμπτης γεμάτο κι η φθινοπωρινή βραδιά που ερχόταν-με μια σπάνια για την εποχή γλυκύτητα-όχι απλά αρωγός μα οδηγός θαρρείς σε κείνη τη μεγάλη “γιορτή”.
Έτσι έμοιαζε εκείνη η επιτέλους ανιδιοτελής πορεία, δίχως τις γνωστές χρωματικές παραφωνίες. Η πορεία που οργάνωσε ο Σύλλογος καρκινοπαθών και φίλων του Ν.Ξάνθης. Με μόνο σκοπό την πάρα πάνω ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση. Εκείνην που ούτως ή άλλως υπήρχε και δηλώθηκε με τη συμμετοχή του κόσμου. Άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, παιδιά στο καροτσάκι, με τα κρουστά και το μουσικό Σχολείο μπροστάρηδες σε μια προσφορά κ έναν ήχο καλέσματος.
Το σκηνικό μοναδικά αλληλέγγυο και σε μιαν έκφραση συλλογικότητας και σύμπνοιας κατάντικρυ στις αδιαπραγμάτευτες επιταγές της φύσης. Το σκηνικό πλάι και στην ίδια όχθη με τα θαυμαστά ζωογόνα επιτεύγματα της επιστήμης..!!
Και συνειρμικά πήγε η σκέψη μας σ έναν μεγάλο παγκόσμια αναγνωρισμένο Επιστήμονα του χώρου. Και συνειρμικά (γι άλλη μια φορά δημόσια) αναρωτηθήκαμε:
-Πόσο κοστίζει μια απλή ασπρόμαυρη φωτογραφία του Γεώργιου Παπανικολάου έστω στους διαδρόμους των Λυκείων μας(όπου ακόμα δεν υπάρχει)..;
Χρύσα Μπαΐρα


Τι επιδιώκει η Ε.Ε. στα Βαλκάνια;
Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε η Βόρεια Μακεδονία μετά την άρνηση της Ε.Ε. να ξεκινήσει η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι απορίας άξιον πως αφού η Ε.Ε. υποστήριξε σθεναρά την Συμφωνία των Πρεσπών και την έθετε ως προαπαιτούμενο για να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε. τώρα αρνούνται τις δικές τους υποχρεώσεις, καθώς ο Μακρόν έθεσε βέτο στη Σύνοδο Κορυφής, συνεπικουρούμενος και από κάποιες άλλες χώρες. Αυτό φέρνει πολιτική αποσταθεροποίηση στην γείτονα χώρα και δυναμώνει τους εθνικιστές που τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας. Σε μια εποχή που υπάρχει ένας μεγάλος αναβρασμός στην περιοχή της Συρίας η Ε.Ε. επιλέγει την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων γιατί μαζί με την Βόρεια Μακεδονία απέρριψε και την Αλβανία.
Και το ερώτημα είναι γιατί;
Μ.Ξ.


Υποχωρεί η Ελλάδα σε ανταγωνιστικότητα
Αζερμπαϊτζάν, Κολομβία, Μπρουνέι, Καζακστάν, Ουρουγουάη και Ομάν προηγούνται  της Ελλάδας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με το Global Competitiveness Report 2019 του World Economic Forum (WEF), η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο θέσεις στη διεθνή κλίμακα ανταγωνιστικότητας καταλαμβάνοντας πλέον την 59η θέση, με γενική Βαθμολογία 62,6 έναντι 62,1 στην αξιολόγηση του 2018. Η Ελλάδα περνά οριακά σε ανταγωνιστικότητα την Τουρκία (61 η θέση) και την Κροατία (63η θέση) ενώ η Βουλγαρία βρίσκεται δέκα θέσεις υψηλότερα, στη 49η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, και η Ρουμανία στην 51η θέση.
Γ.Δ.


Συναίνεση; Δύσκολη υπόθεση
Το ότι η συναίνεση αποτελεί μια δύσκολη πολιτική άσκηση επί του πρακτέου, ε, αυτό το ζει όλη η χώρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. το ζει όμως και η κεντρική πολιτική σκηνή η οποία αδυνατεί να βρει σημεία και θέσεις για να εφαρμόσει τη συναίνεση σε κάποιο θέμα επί της αρχής του οποίου συμφωνούν όλοι. Πρόσφατο κι όχι βέβαια τελευταίο παράδειγμα, η πρόταση της κυβέρνησης για το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές οι απόδημοι Έλληνες.
Τα κόμματα αρχικά συμφωνούν πως αυτό πρέπει, κάποτε, να γίνει. Έλα όμως που το καθένα έχει το δικό του σχέδιο το οποίο υποστηρίζει χωρίς να κάνει βήμα πίσω. Μόνον το ΚΙΝΑΛ –και προς τιμήν του-  δήλωσε ότι θα σταθεί θετικά στην πρόταση συναινώντας να γίνουν μικρές αλλαγές. Τα υπόλοιπα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα 25 και Βελόπουλος μένουν στις θέσεις τους με εγωισμό χωρίς δείγμα συναίνεσης.
Όταν τα κόμματα δεν συμφωνούν να κάνουν υποχωρήσεις για να βρουν μια κοινή θέση σ’αυτό το θέμα που το θεωρούν πως πρέπει να γίνει, ε, τότε πώς μπορούμε να περιμένουμε συναίνεση σε άλλα σοβαρότερα;
Να γιατί επομένως δεν πρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής σε καμία ψηφοφορία. Οι Έλληνες είναι θεωρητικά υπέρ της συναίνεσης κι όταν όλοι οι άλλοι συμφωνούν με τη δική τους πρόταση. Δεν έχουν την προσωπικότητα να κάνουν βήμα πίσω, θεωρούν ότι είναι προσβολή, αδυναμία, ντροπή.
Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας, αυτοί είμαστε κι εμείς που τους ψηφίζουμε. Και μια υπόμνηση: Οι Τούρκοι μετανάστες ψηφίζουν όπου κι αν βρίσκονται. Εδώ και χρόνια.
-Με τις υγείες μας…
Γ.Δ.


Ο Τζόκερ στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας
Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, στην Ελλάδα, βρήκαμε ένα θέμα που μας ταιριάζει για να «σκοτωθούμε». Σε μια χώρα που η γελοιότητα αποθεώνεται και η δικτατορία του διαδικτύου διαμορφώνει ξεκάθαρα συνειδήσεις, βρήκαμε έναν… κλόουν που μας ταιριάζει.
Γιατί όχι; Μήπως πρέπει να μας απασχολεί ο πόλεμος στη Συρία κι ότι οι Τούρκοι εξοντώνουν τους Κούρδους; Μήπως να ασχοληθούμε με τις απειλές και για εμάς τους ίδιους; Ή για το παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή που μας αφορά; Όχι βέβαια.
Χαμός στο διαδίκτυο: Σκοταδισμός, ήρθε ο Μεσαίωνας, ο Μητσοτάκης φέρνει το νόμο 4.000 από το παράθυρο. «Χούντα», διαβάζουμε, «θα μας κουρέψουν με την ψιλή», «τα παιδιά μας θα κυκλοφορούν και θα τα ελέγχουν οι μπάτσοι», λένε.
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Το αν θα βλέπουν την ταινία τα 15χρονα είναι θέμα των γονιών και κανενός νόμου. Όποιος απαγορεύει να βλέπουν ταινίες τα παιδιά την εποχή του downloading, απλά είναι υποκριτής. Αλλά το ίδιο υποκριτές είναι και όσοι μιλάνε για Μεσαίωνες, Χούντες και σκοταδισμούς. Και είναι υποκρισία όλο αυτό γιατί υποκινείται από πολιτικούς σκοπούς.
Κανείς δεν μπορεί πλέον εν έτει 2019 να επιβάλει νόμους που έτσι κι αλλιώς καταπατώνται από την πραγματικότητα. Κανένας σκοταδισμός και καμιά επιστροφή στους… τεντυμπόηδες δεν υπάρχει όταν τα πάντα είναι ελεύθερα και ασύδοτα, ούτε επειδή δύο ανόητοι κρατικοί λειτουργοί (για τους οποίους γίνεται ήδη ΕΔΕ) ξεπέρασαν τα όρια…
Β.Κ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …