Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τρικομματική η ετυμηγορία της κάλπης στην Ξάνθη

Τρικομματική η ετυμηγορία της κάλπης στην Ξάνθη

0

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Νίκη Γιαννακίδη  – Σαλτούρου στον δήμο Ξάνθης

 

Ζεϊμπέκ, Τσιλιγγίρης και Μπουρχάν οι τρεις βουλευτές μας

 

Μια νέα σελίδα άνοιξαν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Στο τιμόνι της χώρας η ΝΔ με μια καθαρή νίκη και αυτοδυναμία που αγγίζει το 40%. Το πολιτικό σκηνικό επανέρχεται στην εποχή προ κρίσης με κυρίαρχο στοιχείο τον δικομματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν το 70% για πρώτη φορά από το 2009! Σε ρόλο  αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε μια καθαρή ήττα παράλληλα όμως με μια εντυπωσιακή αύξηση δυνάμεών του περίπου στις 7,5% από τις ευρωεκλογές (31,5% έναντι 23,75% στις ευρωεκλογές). Το ποσοστό αυτό «προφυλάσσει» τον ΣΥΡΙΖΑ από περιδίνηση εσωστρέφειας καθώς είναι μεν ήττα αλλά όχι στρατηγική ήττα. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται ως ο δεύτερος ισχυρός πόλος του πολιτικού συστήματος. Κατά συνέπεια η κάλπη εξέλεξε μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με την άνεση να εφαρμόσει τον πρόγραμμά της και μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Σε τρίτο πόλο εδραιώνεται το ΚΙΝΑΛ με ένα ποσοστό (8,77%) ωστόσο κατώτερο των προσδοκιών του καθώς επεδίωκε διψήφιο ποσοστό. Εκτός από την αύξηση του δικομματισμού το εκλογικό σώμα έδωσε και ένα άλλο μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα του πολιτικού συστήματος έτσι όπως το γνωρίσαμε από την μεταπολίτευση και μετά. Έθεσε εκτός βουλής τη «Χρυσή Αυγή» που θεωρήθηκε ένα μόρφωμα  – απότοκο της κρίσης περιχαρακώνοντας τη Βουλή σε κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά επιδεικνύει αντοχή και σταθερότητα στα ποσοστά του (5,5%) ενώ δύο νέα κόμματα παίρνουν έδρες στην Βουλή. Η Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ολοκληρώνουν το σκηνικό της εξακομματικής Βουλής.

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Ζεϊμπέκ, Τσιλιγγίρης και Μπουρχάν οι τρεις βουλευτές μας

Μια «κουκκίδα» ροζ στο μπλε του χάρτη της ΑΜΘ αλλά και σχεδόν στο σύνολο της Β. Ελλάδος είναι η εκλογική αποτύπωση του αποτελέσματος της Ξάνθης που δίνει πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανανεωμένο κατά τα δύο τρίτα είναι το πολιτικό προσωπικό στην Ξάνθη καθώς εκλέγονται δύο νέοι βουλευτές, Ο Σ. Τσιλιγγίρης και ο Μπαράν Μπουρχάν και παραμένει μόνο ο Χ. Ζεϊμπέκ. Επίσης,  αξιοσημείωτη και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι ότι η πρωτιά δεν οφείλεται μόνο στην  ψήφο της μειονότητας που για μια ακόμη φορά ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (9.622) εκλέγοντας τον και ανακηρύσσοντας τον, τον μακροβιότερο πολιτικό από τον χώρο της μειονότητας αλλά και στην επίδοση του Στάθη Γιαννακίδη που ωστόσο δεν εκλέχθηκε.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιαννακίδης ήρθε πρώτος σε ψήφους στο δήμο Ξάνθης ενώ η διαφορά του με τον Σπύρο Τσιλιγγίρη που πήρε την έδρα της ΝΔ ήταν μόνο 152 ψήφοι. Επιτυχή έκβαση είχε και η προσπάθεια του Σπύρου Τσιλιγγίρη που κατάφερε να επικρατήσει του Δημήτρη Σαλτούρου. Μια νίκη που του δόθηκε από τους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου ενώ ο Σαλτούρος είχε περισσότερες ψήφους στην Ξάνθη. Η Μαρίνα Παυλίδου αναδείχθηκε στην τρίτη θέση μ’ ένα αξιοσημείωτο αριθμό ψήφων (4.792)που την «προικίζει» μ’ ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. Την τρίτη έδρα καταλαμβάνει ο Μπαράν Μπουρχάν με το ΚΙΝΑΛ που έγραψε διψήφιο ποσοστό στο νομό μας της τάξης του 11,5%. Γενικά το ΚΙΝΑΛ είχε αξιοσημείωτες επιδόσεις στην περιφέρεια μας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εξέλεξε τρεις βουλευτές από τους 22 συνολικά βουλευτές του: Την Χαρά Κεφαλίδου στην Δράμα, τον Ιλχάν Αχμέτ στην Ροδόπη και τον Μπαράν Μπουρχάν στην Ξάνθη.

 

Δηλώσεις των βουλευτών της Ξάνθης

ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ: «Ευχαριστώ από καρδιάς όλο τον κόσμο που με ψήφισε. Για μια ακόμη φορά η Ξάνθη έδωσε πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά δείχνουν ότι ένας στους έξι Ξανθιώτες μας ψήφισαν. Κρατήσαμε τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ πρώτο κόμμα ήρθε η ΝΔ στην υπόλοιπη χώρα. Η δεύτερη έδρα χάθηκε για ελάχιστους ψήφους και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου για τον αγώνα που δώσαμε. Θα συνεχίσουμε από τον νέο ρόλο μας ως αντιπολίτευση  να παλεύουμε για την επίλυση των προβλημάτων του Ξανθιώτικου λαού. Συγχαρητήρια στους νεοκλεγέντες βουλευτές, τον Σπύρο Τσιλιγγίρη και τον Μπαράν Μπουρχάν».

ΝΔ, Σπύρος Τσιλιγγίρης: «Σήμερα η χώρα αλλάζει σελίδα. Ο ελληνικός  λαός έδωσε ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει την κανονικότητα, την ασφάλεια και την σιγουριά στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα. Το δικαίωμα να ελπίζει και να οραματίζεται. Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία! Νίκησε η Νέα Δημοκρατία! Νίκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Σήμερα η Ξάνθη άλλαξε σελίδα. Προχωράμε όλοι μαζί μπροστά, ενωμένοι σαν μια γροθιά. Αφήνουμε πίσω παλιές νοοτροπίες και κατεστημένα, γιατί όπως σας υποσχέθηκα την επόμενη μέρα όλοι έχουμε λόγο.

Ευχαριστώ την οικογένεια μου για τη στήριξή της στον δύσκολο προεκλογικό αγώνα.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους με τίμησαν με την ψήφο τους. Θα είμαι δίπλα τους αλλά και δίπλα σε αυτούς που έκαναν άλλη επιλογή. Είμαι ένας από εσάς. Εσείς με επιλέξατε, εσείς με εκλέξατε. Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Θα είμαι πάντα ο δικός σας άνθρωπος, θα είμαι πάντα δίπλα σας. Ευχαριστώ».

ΚΙΝΑΛ, Μπαράν Μπουρχάν: «Ένιωσα χαρά και λύπη ταυτόχρονα χθες το βράδυ. Χαρά για την εκλογή μου και λύπη για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στο νομό μας.Ούτε οι κοινωνιολόγοι ούτε οι ψυχολόγοι δεν μπορούν να αναλύσουν τα αποτελέσματα του νομού μας. Τα αντιμειονοτικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά το τελευταίο χρόνο ήταν ασύλληπτα και δεν άφησε τίποτα όρθιο. Δεν τήρησε καμία υπόσχεση που έδωσε.

Ήταν ένα τεράστιο ψέμα επί 4,5 χρόνια και παρόλα αυτά επιβραβεύτηκε από μεγάλη μερίδα της μειονότητας. Από πλευράς μου θέλω να ευχαριστήσω, θερμά και από την καρδιά μου, αυτούς τους ήρωες που με  τίμησαν με την ψήφο τους παρά τις αντιξοότητες και την καθοδήγηση που προσπάθησαν να περάσουν ορισμένοι σε συγκεκριμένους υποψήφιους.

Ευχαριστώ αυτούς που πιστεύουν ότι τα άτομα φτιάχνουν τους πολιτικούς χώρους με την παρουσία και τη συμμετοχή τους.

Άλλωστε μόνο τέτοιας νοοτροπίας και πεποιθήσεων ανθρώπους θα ήθελα να εκφράζω.

Τους βεβαιώνω ότι θα ανταποδώσω την τιμή που μου έκαναν με την διαρκή εκτίμηση που θα τρέφω και θα εκδηλώνω προς αυτούς.

Ως νέος βουλευτής της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να γίνω άξιος εκπρόσωπος του νομού μας στην Ελληνική βουλή».

 

Δηλώσεις υποψήφιων που δεν εκλέχθηκαν

ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης: «Mια μεγάλη μάχη ολοκληρώθηκε και οι μάχες δεν είναι πάντα νικηφόρες. Δώσαμε έναν έντιμο, συλλογικό αγώνα, καταφέραμε αρκετά αλλά σε προσωπικό επίπεδο η επίδοση δεν συνοδεύτηκε από την εκλογή ενώ ο λαός επέλεξε μια νέα κυβέρνηση. Δώσαμε όμως και αρκετές απαντήσεις σε όσους αρέσκονται να βλέπουν «μηχανισμούς» και «συνωμοσίες» και φέραμε το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο στην Ξάνθη, εκφράζοντας όλη την κοινωνία μαζικά και οριζόντια, μοναδική κουκκίδα αισιοδοξίας στο χάρτη της Βόρειας Ελλάδας. Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους πολίτες για τη στήριξη, συνολική και προσωπική, τη συγκινητική αποδοχή σε μια συγκυρία δύσκολη για το κόμμα μας αλλά και την εξαιρετική ομάδα συνεργατών, εθελοντών και συντρόφων για τον ωραίο και επιτυχημένο αγώνα που δώσαμε. Με αυτή την πολιτική παρακαταθήκη, με την αγνή και ακηδεμόνευτη σχέση που αναπτύξαμε με την κοινωνία και, ειδικά, τους νέους και με το ισχυρό πολιτικό μας αποτύπωμα ως Κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ξάνθη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να εκφράζουμε όλο το δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της περιοχής. Αυτόν που μας στήριξε σθεναρά και κόντρα σε κάθε προγνωστικό. Τώρα, θα κάνουμε και την αυτοκριτική μας, θα ανασυνταχθούμε και θα επανέλθουμε πιο δυνατοί. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ο μόνος και ισχυρός προοδευτικός πόλος στο πολιτικό σύστημα. Θερμά συγχαρητήρια στο σύντροφο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για την επανεκλογή του αλλά και στους δύο νέους βουλευτές της Ξάνθης Σπύρο Τσιλιγγίρη και Μπαράν Μπουρχάν, στους οποίους εύχομαι κάθε επιτυχία με γνώμονα το καλό της περιοχής. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε μπροστά μας μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για να αντιπαλέψουμε το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ με στόχο τη διάσωση των κατακτήσεων της ελληνικής κοινωνίας. Θα τον δώσουμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ»

ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Στογιαννίδης: «Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει νίκη και αυτοδυναμία στην ΝΔ. Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού. Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αγωνιστούμε και θα στηρίξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και το κοινωνικό κράτος που έχουμε καταφέρει. Διαψεύστηκα οι Κασσάνδρες του ΚΙΝΑΛ που ήθελαν στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη πολιτική δύναμη που έχει καταξιωθεί στην συνείδηση των Ελλήνων. Στο νομός μα είχαμε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που εξέλεξε έναν βουλευτή. Συγχαίρω και τους 3 βουλευτές και τους εύχομαι καλή δύναμη και να αγωνιστούν για την επίλυση των προβλημάτων του Ξανθιώτικου λαού,. Ευχαριστώ όσους με τίμησαν και όσους έτυχε να συνεργαστώ μαζί τους. Υπόσχομαι ότι θα είμαι πάντα δίπλα τους».

ΝΔ, Δημήτρης Σαλτούρος: «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο άνοιξε. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου αλλά έχουμε πλέον την ελπίδα ότι η κάθε προσπάθειά μας θα πιάνει τόπο, κάθε μέρα που περνάει θα είναι μια κερδισμένη μέρα.

Προσωπικά, ευχαριστώ όλους όσοι με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας και αποδείξατε ότι ο καθαρός πολιτικός λόγος της αλήθειας και της ουσίας έχει υπόσταση και μέλλον. Είμαι υπερήφανος και συγκινημένος για τη στήριξή σας. Γιατί είναι μια στήριξη καθαρή, γνήσια, πραγματική και συνειδητή.

Επόμενη συνάντησή μας, όπως πάντα άλλωστε, στον καθημερινό μας αγώνα, στην πάλη για το σήμερα αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας και της κοινωνίας μας».

ΚΙΝΑΛ, Ανέστης Αντωνιάδης: «Μετά την τελική ενσωμάτωση όλων των τμημάτων, θα αδράξω την ευκαιρία να σας εκφράσω με λίγα λόγια την αποτίμηση μου για το τελικό αποτέλεσμα. Μετά από μια σύντομη προεκλογική περίοδο, τα μηνύματα συμπάθειας που δεχόμουν από αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μεταφράστηκαν τελικά, 980 από εσάς να γίνεται «Φίλοι Μου». 980 Φίλοι, οπού οι περισσότεροι δεν ήταν του ιδίου κομματικού χώρου με εμένα και αποφάσισαν να με στηρίξουν ως πρόσωπο, ως επαγγελματία, ως προσωπικότητα, ως «φίλο». Αυτό μου δίνει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για την παρουσία μου και τις μελλοντικές μου κινήσεις στο χώρο, στο νομό και στα κοινά.

Θέλω να συγχαρώ τον Μπαράν Μπουρχάν για την κατάληψη της έδρας στην Ξάνθη, η συμβολή του σε αυτό ήταν καθοριστική. Τον Φώτη Καραλίδη για την δυναμική παρουσία και ιστορία του και φυσικά τις δυο «κορασίδες» της παράταξης την Αγλαΐα Αμαξά και την  Σαφέρ Ογλού Νέριμαν. Όλοι εμείς, πετύχαμε με τον αγώνα μας και τις ενέργειες μας, αυτό που ήμουν σίγουρος από την πρώτη στιγμή, να πάρουμε την έδρα και η δημοκρατική παράταξη του νομού να ξανά εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο.

Συγχαρητήρια επίσης, στον εκπρόσωπο της δεξιάς και κεντροδεξιάς παράταξης, τον κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη και τον εκπρόσωπο της αριστεράς και της προοδευτικής συμμαχίας, τον κ. Χουσεΐν Ζειμπέκ για την εκλογή τους.

Εύχομαι και οι τρεις βουλευτές να είναι αντάξιοι των προσδοκιών όλων των Ξανθιωτών.

Όσο για μένα και τους κοντά χίλιους «φίλους» μου, θα ενισχύσω τους κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς μαζί τους και με ακόμα περισσότερους. Έχουμε τα εχέγγυα, την όρεξη και την θέληση να δώσουμε ώθηση στην παράταξη, στον τόπο και να είμαστε στο πλευρό των εκλεγμένων βουλευτών μας. Συνεχίζουμε! Θα είμαστε και για την επόμενη μέρα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…