Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

0

«Γράψτε για την Αγάπη»
Η τηλεφωνική παρότρυνση δεν το κρύβω ότι ξάφνιασε. Συμπολίτης και καθημερινός αναγνώστης της στήλης με το θάρρος της «επαφής» κάθε πρωί, τηλεφώνησε και μετά τα τυπικά, λίγο συνεσταλμένα, ζήτησε έτσι απλά, ανθρώπινα, «να σχολιάσουμε, να γράψουμε για την Αγάπη».
Μας ξάφνιασε είναι αλήθεια. Γιατί σπάνια οι αρθρογράφοι και σχολιαστές ασχολούνται ή γράφουν για την Αγάπη. Βέβαια το να γράψει κανείς για την Αγάπη είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Πρώτον, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει για ποια αγάπη. Την αγάπη προς τον πλησίον του Χριστιανισμού, την Αγάπη των γονιών προς τα παιδιά, την Αγάπη μεταξύ του ερωτευμένου ζευγαριού.
Αγάπες λοιπόν πολλές και διαφορετικές. Αρκούμαστε σήμερα στην επισήμανσή τους και προσπάθεια προσέγγισης σύντομα.
Γ.Δ.


Το θέμα
Θα το έχετε διαπιστώσει κι εσείς. Θέμα συζήτησης η νέα κυβέρνηση. «Πως σου φαίνεται με δυο κουβέντες η νέα κυβέρνηση;»  Και η συνηθισμένη απάντηση: «Δείχνει να διαθέτει τα εχέγγυα να πραγματοποιήσει όσα εξήγγειλε. Κινούμενη σε μια ήπια, κεντρώα-κεντροδεξιά κατεύθυνση. Αποφεύγοντας τα πυροτεχνήματα, τους λεονταρισμούς, τα εκβιαστικά διλήμματα. Υπερβαίνοντας την πόλωση που επικράτησε την τελευταία δεκαετία και δίχασε την κοινωνία. Κάνοντας τη δουλειά της, θα δώσει και σε μας την ελευθερία να κάνουμε τη δική μας δουλειά».
Αυτά πάνω-κάτω ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση και  μακάρι έτσι να πάνε τα πράγματα για το καλό όλων.
Γ.Δ.


Τήρηση υπόσχεσης
Να λοιπόν που ξεκινά η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η οποία μείωση θα ξεκινήσει από φέτος, θα συνεχιστεί η  μείωση το 2020 και θα κλειδώσει στο 20% ενώ για το 2021 θα υπάρξει μείωση 10%! Έτσι σε μια διετία θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Η μείωση αυτή που υποσχέθηκε προεκλογικά η Ν.Δ. αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή αρχές Αυγούστου. Η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, θα συνοδευτεί με τρία ακόμα μέτρα που θα στηρίξουν την οικοδομή και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία:
-Πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων.
-Αναστολή για μια ακόμα τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
-Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
Γ.Δ.


Δίωξη Κρέτσου
Δεν είναι ευχάριστο να ασκεί η Εισαγγελία Εφετών δίωξη εναντίον σου. Πολλώ μάλλον όταν είσαι πρόεδρος της επιτροπής τηλεοπτικών αδειών και ονομάζεσαι Λευτέρης Κρέτσος. Ελέγχεται δε ο εν λόγω πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως.
Γιατί όμως βεβαίωσαν κάτι ψευδώς και άλλοι τέσσερις; Σύμφωνα με το πόρισμα του Εισαγγελέα, για να «ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα μη ελέγχοντας καθόλου ή πάντως όχι ουσιωδώς κλπ..». Δηλαδή, τα βοσκοτόπια που εμφανίστηκαν ως ιδιοκτησία (που δεν ήταν)  και ως οικόπεδα που επίσης δεν ήταν.
-Δράμα αγαπητέ Κρέτσο. Συμπάσχω…
Γ.Δ.


«Μη γενόμενη» η συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα
Από μηδενική βάση ξεκινά ο διάλογος Εκκλησίας – Πολιτείας. Ότι είπε και συμφώνησε ο αρχιεπίσκοπος με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έμειναν…. έπεα πτερόεντα. Αυτό συμφωνήθηκε σε  συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, οι οποίοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο πρωθυπουργός, εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.
Μ.Ξ.


Περιμένουμε επενδυτή να δούμε
Χρόνια έχουμε να δούμε νέο επενδυτή στα μέρη μας. Η βιομηχανική ζώνη μαραζώνει, τα ίδια και χειρότερα η βιοτεχνική. Η άλλοτε κραταιά Ξάνθη που έσφυζε από ζωή, από μονάδες που έδιναν δουλειές, έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ.
Μάλιστα νέα επένδυση άξια λόγου, νέος επενδυτής έχει χρόνια να φανεί. Κι αυτό είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για το οικονομικό μέλλον του νομού μας. Ο πρωτογενής τομέας που στο παρελθόν κινούσε τον δευτερογενή, έχει μειωθεί έως εξαφανίσεως. Προϊόντα που θα πρόσφεραν προστιθέμενη αξία με την επεξεργασία και τυποποίησή τους δεν υφίστανται πλέον. Κι αν δεν γίνουν νέες επενδύσεις από ιδιώτες, αξιόλογες, άδηλο το μέλλον της Ξάνθης. Η οικονομική κρίση και η υπεροφορολόγηση των τελευταίων χρόνων έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα.
Τις ελπίδες πλέον εναποθέτουν οι Ξανθιώτες στους ιδιώτες για συμπράξεις με το δημόσιο (ΣΔΙΤ) ή και μεμονωμένα στους επιχειρηματίες που θα αξιοποιήσουν τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στη Θράκη.
Γ.Δ.


Οι επισκέψεις στον Βορίδη
Δεν προλαβαίνει να δέχεται επισκέψεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Επισκέπτες του, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (συνήθως) και άλλοι παράγοντες: όλοι τους δε έχουν ένα κοινό. Πάνε στον υπουργό να ζητήσουν να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις ζημιών στις διάφορες καλλιέργειες που προκλήθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Από την άλλη υπάρχουν οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αυτοί ζητούν να κηρυχθούν οι δήμοι τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μ’αυτά και μ’αυτά ο Βορίδης, από τις πρώτες  ημέρες της υπουργικής του θητείας έγινε περιζήτητος, χώρια τις φωτογραφίες με τον κάθε επισκέπτη…
Γ.Δ.


Στον Έβρο ικανοποίηση από την τουριστική κίνηση
Ικανοποίηση εξέφρασε προχθές ο πρόεδρος των ξενοδόχων Έβρου από την τουριστική κίνηση στο νομό μέχρι στιγμής. Μάλιστα στη δήλωσή του τόνισε ότι ο τουρισμός στον Έβρο στην πλειοψηφία του είναι οδικός και οι χώρες προέλευσης των τουριστών κατά πλειοψηφία είναι Βαλκάνιοι και από τη γειτονική Τουρκία.
Στον Έβρο ικανοποίηση και στατιστικά στοιχεία. Εμείς εδώ στην περιοχή μας τσιγαρίζονται οι ξενοδόχοι, ο τουρισμός είναι ελάχιστος κυρίως των ξένων και γενικά ο νομός μας υποδέχεται μικρό αριθμό τουριστών. Πόσοι είναι αυτοί είναι άγνωστο, διότι στοιχεία δεν υπάρχουν.
Το έχουμε ξαναγράψει: Αυτή η κατάσταση πρέπει σιγά-σιγά ν’αλλάξει. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται άνθρωποι, χρειάζεται δουλειά. Όχι μόνον λόγια.
Γ.Δ.


Επιστολή
Αγαπητέ Γιάννη, προχθές  (15/07/19) διάβασα το κείμενο σου,  Πολιτικό ΙΙ,  στη τρίτη σελίδα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και αποφάσισα να σου γράψω  αυτό το σχόλιο μου. Γνωριζόμαστε από πολύ παλιά, οι σχέσεις μας πέρασαν από κάποια σκαμπανεβάσματα, κυρίως με τα Επιμελητηριακά.
Σήμερα παίρνω το θάρρος να σε συγχαρώ δημόσια γι’ αυτό το μικρό κειμενάκι σου, το οποίο είναι τόσο μα τόσο περιεκτικό, επί τους ουσίας των πραγμάτων που βίωσε και βιώνει αυτός  ο τόπος. Επέτρεψε μου μία μικρή συμπλήρωση: Οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων εστιάζονται στο γεγονός, ότι αρνούνταν  να αναλάβουν το λεγόμενο πολιτικό κόστος της ρήξης και όποιος τόλμησε να τα βάλει με οποιασδήποτε μορφής συντεχνία, ο ίδιος ο λαός τον έστελνε στο σπίτι του, π.χ Γιαννίτσης.
Ευχαριστώ, Χρόνης Μπαλαφούτης


Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα
Ήταν 16 Ιουλίου του 1969. Μια ιστορική μέρα για την αναθρωπότητα. 50 χρόνια πριν αυτή την μέρα εκατομμύρια μάτια είχαν προσηλωθεί στις οθόνες των τηλεοράσεων για να παρακολουθήσουν ένα ιστορικό βήμα: Το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη. Στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριδας είχε συγκεντρωθεί πάνω από 1.000.000 κόσμου για να παρακολουθήσει το σημαντικό συμβάν, ενώ σε 700.000.000 υπολογίζονται όσοι «καρφώθηκαν» μπροστά στους δέκτες των τηλεοράσεων. Επρόκειτο να ακολουθήσει το γεγονός που θα έμενε στην ιστορία ως ένα από τα σπουδαιότερα βήματα του ανθρώπου: Η αποστολή του ανθρώπου στη Σελήνη.
Η αποστολή Απόλλων 11 ήταν μέρος του προγράμματος Απόλλων της NASA, που τελικό σκοπό είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. Η εκτόξευση με αφετηρία το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι πραγματοποιήθηκε σαν χθες στις 16 Ιουλίου του 1969, στις 13:32 UTC, με πύραυλο τον “Κρόνο V” και τριμελές πλήρωμα αποτελούμενο από τους Νηλ Άρμστρονγκ , Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλλινς.
Ο Νηλ Άρμοστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια ενός ουράνιου σώματος, αναφωνώντας τα ιστορικά πλέον λόγια “ Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα”.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…