Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

0

Face App: Χαμός με την εφαρμογή που μας … γερνάει

Φρενίτιδα έχει καταλάβει τους χρήστες των social media με την εφαρμογή Face App. Μια εφαρμογή που δείχνει πως θα είναι κάποιος σε προχωρημένη ηλικία. Έτσι γέμισαν τα social media με φωτογραφίες χρηστών γερασμένων κατά μερικές δεκαετίες. Το FaceApp που δείχνει τα μελλοντικά, γερασμένα μας πρόσωπα, λειτουργώντας σαν μια χρονομηχανή. Το συγκεκριμένο application «διαβάζει» μια φωτογραφία μας, είτε υπάρχουσα είτε εκείνης της στιγμής, και την περνά από διάφορα φίλτρα. Το αποτέλεσμα δείχνει πώς θα είμαστε μερικές δεκαετίες αργότερα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πρόσωπα του life style, σελέμπριτις που διασκεδάζουν με τους γερασμένους εαυτούς τους αλλά και πολιτικοί. Ιδού πως θα είναι γέροι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.
Μ.Ξ.


Η συνέχεια της διοίκησης
Πρέπει να το επαναλάβουμε για να το εμπεδώσουν ορισμένοι που γκρινιάζουν γιατί, κάποια έργα στους δήμους θα υλοποιηθούν από τις νέες δημοτικές αρχές. Ακατανόητη έως παράξενη και μόνον η επισήμανση. Διότι δείχνει άγνοια της κοινής άποψης πλέον που παγκοσμίως ισχύει, ότι στον δημόσιο τομέα και τον δημοτικό ως εκ τούτου ισχύει ότι υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση. Δεν σημαίνει πως επειδή άλλαξε η κυβέρνηση ή ο δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης πως όλα ξεκινούν από την αρχή. Ούτε πως σταματούν όσα είχαν με νόμιμο τρόπο προγραμματιστεί να γίνουν. Αυτή η ιστορία είναι η πλέον συνηθισμένη διαδικασία.
Έτσι, εάν υπάρχουν έργα που προγραμμάτισε ο Δημαρχόπουλος και δεν πρόλαβε να τα ολοκληρώσει, θα τα συνεχίσει ο Τσέπελης. Είναι μια σκυταλοδρομία που ο ένας δίνει στον άλλο. Πάντα βέβαια εάν υπάρχουν μελέτες και ώριμα προς εκτέλεση έργα.
Γ.Δ.


Κάποιοι γκρινιάζουν
Το επισημαίνω διότι διαπιστώθηκε ήδη. Αφορά τις γκρίνιες, που με ευγενικό τρόπο ακούγονται, ως προς τις επιλογές των προσώπων που έκανε ο Μητσοτάκης για να στελεχώσει την κυβέρνηση και εν γένει τη διοίκηση γύρω από αυτόν. Τους ξάφνιασε τους συμπαθείς Νεοδημοκράτες πως ο πρωθυπουργός επέλεξε και άτομα που δεν προέρχονται από την δεξιά παράταξη. Γιατί όμως; Οι άλλοι χώροι δεν έχουν ικανούς και άξιους ανθρώπους;
Είναι προφανώς λάθος να το πιστεύουν αυτό. Κι επειδή ο Μητσοτάκης τους ικανούς θέλησε, τους προσκάλεσε για να βοηθήσουν στην ανόρθωση της χώρας, κι αυτοί το δέχτηκαν αφήνοντας πίσω καριέρες αξιόλογες εντός κι εκτός της χώρας.
Στο προσκλητήριο για το νέο δύσκολο ξεκίνημα δεν περισσεύει κανείς ικανός και άξιος. Εξάλλου, ΟΛΟΙ, σύντομα θα κριθούν.
Γ.Δ.


Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό
Οι προσεκτικοί παρατηρητές της πολιτικής θα το έχουν προσέξει. Κυρίως αυτοί που δεν φορούν μονόχρωμα πολιτικά γυαλιά και δεν έχουν μαντρωθεί με τη θέλησή τους για ιδιοτελείς σκοπούς βέβαια, αρνούμενοι να δουν ούτε καν έξω από τη μάντρα.
Δυστυχώς γι’αυτούς, τα πολιτικά πράγματα αλλάζουν γρήγορα και μάλιστα χωρίς αυτούς και χωρίς να ερωτηθούν. Οι αλλαγές είναι εδώ, συζητιούνται, γίνονται συσκέψεις, συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν, η υπόθεση όμως προχωράει.
Συμμέτοχοι στην διαδικασία αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και το ΚΙΝΑΛ. Μέχρι το χειμώνα, να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε αλλαγές.
Χοντρικά, η ΝΔ θα ενστερνιστεί τις φιλελεύθερες ιδέες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώξει (αν το καταφέρει) τα αριστερά τερτίπια και το ΚΙΝΑΛ θα καλύψει πιο έντονα το κέντρο.
Γ.Δ.


Έρχονται αλλαγές
Λίγα λόγια για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης γιατί εάν δεν γίνουν δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Έτσι, με ισχυρές επιτροπές που θα έχουν τον τελικό λόγο στις πιο κρίσιμες αποφάσεις θα επιδιώξει η κυβέρνηση να λύσει τα χέρια σε «αδικημένους» νικητές της αυτοδιοίκησης, που αναλαμβάνουν καθήκοντα (την 1η Σεπτεμβρίου) με μειοψηφία στα συμβούλια. Για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί προτεραιότητα να προλάβει τυχόν χάος στους δήμους, γι’ αυτό και παρεμβάσεις αναμένονται στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα προχθές η πρώτη σύσκεψη του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου με τους περιφερειάρχες για την εξασφάλιση της «κυβερνησιμότητας» στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Έγκυρη πηγή μιλά για «μικρό πλέγμα διατάξεων άμεσης εφαρμογής» και κεντρικός πυλώνας θα είναι η δυνατότητα λήψης σημαντικών αποφάσεων «από άλλο όργανο, εφόσον δεν το καταφέρνει το συμβούλιο και, άρα, κινδυνεύουν συμφέροντα του δήμου». Τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι, ενδεικτικά, η ψήφιση προϋπολογισμού, ενώ το εν λόγω «όργανο» πιθανότατα θα είναι δύο ή τρεις επιτροπές (Οικονομική, Εκτελεστική, Ποιότητας Ζωής) με αυξημένη αρμοδιότητα και με τον δήμαρχο να επιλέγει τα περισσότερα μέλη. Πέραν όσων ορίζει ο «Καλλικράτης», θα καθοριστούν αναλυτικά τα καθήκοντα, ώστε να μην υπάρξει – πρακτικά – σύγχυση. Τοπικοί άρχοντες χωρίς πλειοψηφία περιμένουν πώς και πώς τις ρυθμίσεις, καθώς θα αφορούν δεκάδες περιπτώσεις.


Όχι ακραίες θέσεις από τους Οικολόγους
Η συζήτηση καθόλα ήρεμη και πολιτισμένη. Θα την χαρακτήριζα και υψηλού επιπέδου. Θέμα της η ανάπτυξη του Οικολογικού κινήματος στις Ευρωπαϊκές χώρες και η πολύ μικρή έως ασήμαντη στη χώρα μας.
Έγινε διάλογος, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις. Αξίζει να μεταφέρω περιληπτικά το συμπέρασμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι απαντάει στην καρδιά του ερωτήματος. Λοιπόν, οι παριστάμενοι όντως αποδέχτηκαν την ανάπτυξη του Οικολογικού κινήματος στην Ευρώπη. Την αιτιολόγησαν δε ότι οι κοινωνίες είναι πλέον ώριμες για να δεχτούν τα οικολογικά μηνύματα.
Προφανώς ισχύει αυτό. Όμως εκεί, ο θέσεις και απόψεις τους δεν είναι ακραίες όπως είναι στη χώρα μας. Γιατί αυτές οι ακραίες θέσεις που συνήθως σε όλα λένε «όχι» λαμβάνονται για τις εντυπώσεις και δεν είναι ρεαλιστικές στα πλαίσια της λογικής και της πραγματικότητας.
Μ’ αυτές τις ακραίες θέσεις στη χώρα μας, οι Οικολόγοι αυτοπεριορίστηκαν, απομονώθηκαν και έχουν τραυματίσει το κίνημά τους. Για να διορθωθεί αυτό και να γίνει μια υλοποιήσιμη δύναμη θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους, να προσγειωθούν και να δουν τα θέματα με λογική και ρεαλισμό.
Με συνεχή «όχι» και ακραίες απόψεις, μέλλον δεν θα έχουν, ούτε σοβαρή αντιμετώπιση. Θα τους θεωρούν μια γραφική μειοψηφία.
Γ.Δ.


Μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Η εντολή δόθηκε και είναι σαφής: Μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις λέξεις που βγήκαν μετά τη συνεδρίαση προχθές, πρώτη και σοβαρή. Και με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλατύ προοδευτικό κίνημα (σας θυμίζει τίποτε;), με μέλη που να αντιστοιχούν στην ευρεία βάση του κόμματος.
Είναι εύκολο αυτό; Καθόλου θα έλεγα. Διότι αυτή η αλλαγή ξεκίνησε μετά την εκλογική ήττα, διότι αντελήφθησαν ότι πρέπει ν’ ανοίξουν τις οργανώσεις, να διευρύνουν την κομματική τους βάση, να ξεφύγουν από τη νοοτροπία του 4% του Συνασπισμού.
Το είχαμε επισημάνει αυτό κατά καιρούς αλλά οι άνθρωποι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τον εγκλωβισμό τους, την όποια εξουσία τους. Δεν τους ενδιέφεραν τα νέα μέλη, διότι τους ενδιέφερε να διαφεντεύουν αυτούς τους λίγους.
Τέλος πάντων, αυτά μάλλον θ’ αλλάξουν, είτε το θέλουν είτε όχι. Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Θετικό-Αρνητικό
Έκπληξη πρώτου μεγέθους η απόφαση του πρωθυπουργού να ορίσει γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής
αστυνομίας, που ελέγχθηκε μέχρι απομακρύνσεως από τη θέση του για την Πυρκαγιά στο Μάτι κ. Κ. Τσουβαλά.
Μάλιστα οι Νεοδημοκράτες δέχτηκαν μουδιασμένοι την επιλογή του Αστυνομικού αυτού που ήταν υπερήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, όπως δήλωνε στη γνωστή σύσκεψη της ντροπής.
Απεναντίας, θετική ήταν η υποδοχή της τοποθέτησης του Γιώργου Μαυρωτά στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο κ. Μαυρωτάς ήταν αντιπρόεδρος του Ποταμιού, ενώ ήδη υπέβαλε την παραίτησή του. Πρόκειται για ένα αξιόλογο άτομο, με αρχές, που έχει δώσει δείγμα των ικανοτήτων του.
Γ.Δ.


Ιστορίες της σελήνης στην αρχαία πόλη των Αβδήρων
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης που ήταν αφιερωμένη στα παιδιά. Υπό το ασημένιο φως του ολόγιομου φεγγαριού τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τις αρχαιολόγους τις Ιστορίες της Σελήνης, να περιπλανηθούν μαζί με την ηρωίδα της ιστορίας μέσα στην αρχαία πόλη και στο τέλος να φτιάξουν από πηλό αντικείμενα και να ζωγραφίσουν εικόνες φανταστικές. Μια μοναδική εμπειρία που φέρνει τα παιδιά κοντά στην αρχαία ιστορία του τόπου. Μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση της Ε.Φ.Α. Ξάνθης που μας έχει συνηθίσει σε πολύ ενδιαφέρουσες από κάθε άποψη εκδηλώσεις και μάλιστα που έχουν αποκτήσει φανατικούς φίλους.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…