Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

0

 Πιο πολλά τα «απαγορεύεται»
Ελάτε στη θέση υποψήφιου επενδυτή στο Νομό μας. Πριν απ’ όλα, θα συναντήσει μια μεγάλη δέσμη απαγορεύσεων που ξεκινούν από τα βουνά και καταλήγουν στις παραλίες. Μάρμαρα όχι να μην γίνει εξόρυξη, ισχύουν Συμβάσεις Ραμσάρ (μέγιστο παραμύθι), η σύμβαση Νατούρα, η προστασία της Αρκούδας, όχι ξενοδοχεία στις παραλίες, όχι αξιοποίηση τουριστικά της Λίμνης Βιστονίδας, να προστατευθούν τα πουλιά, τα κουνούπια και να φύγουν οι άνθρωποι.
Μα όταν οι απαγορεύσεις είναι περισσότερες του «επιτρέπεται», για ποια ανάπτυξη να περιμένουμε; Ποιες επενδύσεις τρομάρα μας;
Εδώ, στάβλο θέλει να κάνει κάποιος για να εκτρέψει ζώα και κάνει χρόνια να πάρει άδεια. Κι αυτό, γιατί δεν έχουν οριστεί, ακόμη, οι ζώνες για τις διάφορες δραστηριότητες. Δήμοι, Περιφέρεια και βουλευτές αντί να μεριμνούν για τη λύση αυτών των θεμάτων, ασχολούνται με τον ανδριάντα του εθνάρχη…
Γ.Δ.


Περί αξιοπιστίας
Λέγεται ότι η πολιτική είναι επικοινωνία. Βεβαίως, αλλά είναι και πρόγραμμα και ιδέες και ταυτότητα. Ευτυχώς. Λέγεται επίσης πως το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο ενός πολιτικού προσώπου είναι η αξιοπιστία του. Αν την έχει, μπορεί να αντιμετωπίσει θύελλες και να τις ξεπεράσει. Αν τη χάσει, είναι δυνατόν να πνιγεί και σε μια σταγόνα νερού.
Ένας παλιός αμερικανός πολιτικός είχε πει πως τα ψέματα μπορούν να σε βγάλουν στην αντίπερα όχθη. Αρκεί να μην το καταλάβουν οι πολίτες. Γι’αυτό απαγορεύεται να δίνει κάποιος υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει.  Μπορεί όμως να περιγράφει καταστάσεις με σχετική ή και απόλυτη ακόμη, ανακρίβεια. Αρκεί να μη χρειαστεί ν’ αποδειχθεί η λαθεμένη του άποψη. Αν φανεί το ανακόλουθο των λόγων του, τότε θα είναι αδύνατον να περάσει κι ένα ρυάκι.
Γ.Δ.


Ένα ερώτημα
Κεντρώος συμπολίτης, γνωστός μας εδώ και αρκετά χρόνια, δημοκράτης χρόνια και χρόνια, με παρουσία στην πόλη και γνωστός για το έργο του, εν όψει των επερχόμενων εκλογών του Ιουλίου ζήτησε την παρέμβαση της Εφημερίδας μας για ένα τοπικό θέμα.
Μέσω υμών λοιπόν ρωτά και επιθυμεί να πληροφορηθεί ο ίδιος και η κοινή γνώμη για «ποια ή ποιες επενδύσεις έχουν γίνει στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ στο νομό;»
Αξίζει να πληροφορηθούν οι ξανθιώτες για πιθανές επενδύσεις και αναμένουν την απάντηση από τον υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη ως καθ’ ύλην αρμόδιο του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης.
-Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την απάντηση στο ερώτημα του συμπολίτη μας.
Γ.Δ.


Ράδιο Αρβύλα
Στην κυβέρνηση, τα έβαλαν με την τηλεοπτική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα». Τους πείραξαν αυτά που είπαν. Και ιδού τι είπαν τα τέσσερα παλικάρια:
«Πόσο βόδια δηλαδή είναι οι Έλληνες για να μην το πάρουν χαμπάρι; Πόσο αχάριστοι είναι το ένα εκατομμύριο των ψηφοφόρων; Που δεν εκτίμησαν τον ιδρώτα που έχυσε ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης και τους εγκατέλειψαν; Μόνο οι Ρομά, που δεν βλέπουν τηλεόραση και δεν διαβάζουν εφημερίδες, αναγνώρισαν το έργο της κυβέρνησης. Πρώτο κόμμα στα εκλογικά τμήματα του Δενδροποτάμου ο ΣΥΡΙΖΑ. Σάρωσε με ποσοστό 51%. Στα τάρταρα η Ν.Δ. με μόλις 13%. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι καινούργιο.  Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη χασκογελούσα Ρένα Δούρου για τις ευθύνες της σε Μάντρα-Μάτι. Ζούμε σε μια χώρα που έντεκα εκατομμύρια Έλληνες μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί πρωθυπουργοί, σεισμολόγοι, πυροσβέστες, μηχανικοί. Όταν δεν σέβονται τους νεκρούς, θα σεβαστούν τους ψηφοφόρους»;
Τάδε έφη Κανάκης και όρμησαν να τον φάνε.
Γ.Δ.


Υποψηφιότητες
Μια ξανθιώτισσα δημοσιογράφος στην ΕΡΤ3, η Δώρα Αυγέρη, κόρη του Πέτρου και της Σούλας, εκτίθεται στη Β΄Θεσσαλονίκης ως υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο πιο πέρα, στο Κιλκίς, εκτίθεται ο συνάδελφος εκδότης Γιώργος Περπερίδης κι αυτός με τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος. Άξιοι και ικανοί και οι δύο και μακάρι να εκλεγούν.
Γ.Δ.


Περί αξιοπρέπειας
Η συμβολή του Αλεξανδρινού ποιητή (Καβάφης)  επίκαιρη μεν, αλλά μάταιη για κάποιους. Είπε: «Αν δεν μπορείς (πλέον)  να κάμεις τη ζωή σου όπως θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς, μην την εξευτελίζεις».
Η ήττα είναι μέρος της πολιτικής. Χρειάζεται αξιοπρεπής διαχείριση, τώρα που ήδη στον ορίζοντα τα σημάδια την προαναγγέλλουν. Το να συνεχίζεις τον αυτοεξευτελισμό με το να μοιράζεις στον εαυτό σου χρήματα που δεν σου ανήκουν και δεν σου αξίζουν μέσω ενός λαθρόβιου εντύπου, είναι ακριβώς η αναξιοπρέπεια.
Πέρα δηλαδή από το πρόσκαιρο αξίωμα, πέρα από την έπαρση και την κακία, υπάρχει το αύριο. Κι αυτό θα στιγματίσει την έλλειψη αξιοπρέπειας, εσένα, πολιτευτή της κακιάς ώρας και της συγκυρίας.
Γ.Δ.


Σημασία έχει…
Ολοένα και λιγότερη σημασία έχουν πια τα επιχειρήματα. Ολοένα και λιγότερη σημασία έχει πια ο ορθός λόγος. Ολοένα και λιγότερη σημασία έχει η κοινή λογική. Σημασία έχει το συναίσθημα. Σημασία έχουν οι προθέσεις. Σημασία  έχει η διαδικασία. Σημασία έχουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Μιλάς μ’ ένα επιχείρημα και στοχοποιείσαι εσύ που το εκφράζεις. Απαντάει ο άλλος με ένα τριαντάφυλλο και κερδίζει το τριαντάφυλλο!
Ναι, το βιώσαμε και το βιώνουμε. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ανηφορικός στην Ελλάδα. Τις καταπίνουμε συχνά σαν πικρό χάπι, αισθανόμενοι πως μας τις επιβάλλουν οι ξένοι. Ο λαϊκισμός έχει κερδίσει αρκετές μάχες. Τώρα όμως που τον δοκιμάσαμε στην ακραία του μορφή και έχουμε βιώσει τις συνέπειές του, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες βλέπουν ότι η ελπίδα δεν βρίσκεται στα λόγια του αέρα.  Και θα γίνουν ακόμη πιο πολλοί αν τους μιλήσουμε με λογική και ευαισθησία.
Στο κάτω-κάτω, δεν αξίζει να είμαστε στην Ευρώπη εξ ανάγκης και παρά τη θέλησή μας, αλλά εκ πεποιθήσεως και επειδή μπορούμε ως λαός να βρεθούμε πιο μπροστά και πιο ψηλά.
Κωστής Χατζηδάκης


Η Φώφη και οι επενδυτές

Την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά μίλησε στο InvestGR Forum, το συνέδριο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, μπροστά σε ένα απαιτητικό κοινό, στο οποίο συμμετείχαν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ξένων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Όπως όλα δείχνουν, το ΚΙΝΑΛ θα βγει τρίτο κόμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αποκτώντας κομβικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης αν η Ν.Δ. δεν καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία. Η ομιλία της κυρίας Γεννηματά πρέπει να ήχησε σαν μουσική στα αφτιά των ξένων μάνατζερ, που το πρώτο που ζητούν είναι πολιτική σταθερότητα, ώστε να ακολουθήσει η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πως η νέα Βουλή θα πρέπει να είναι σε θέση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο, αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα της θα πρωτοστατήσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες, βάζοντας τους δικούς του όρους.
Αποτέλεσμα: Σε έρευνα μεταξύ 35 διευθυνόντων συμβούλων ξένων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οκτώ στους δέκα (83%) δήλωσαν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να προχωρήσει η εταιρεία τους σε περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας.
Συμπέρασμα: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, αλλά παράλληλα και υπεύθυνη αντιπολίτευση για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα τα έχει…
Κ.Λ.


Απορίες για ενέργεια
Η Sunlight του ομίλου Γερμανός με έδρα το Όλβιο, αποδείχτηκε ότι είναι μια «μικρή» στην εταιρική αντίληψη εταιρεία. Η διεύθυνση του εργοστασίου Ξάνθης αντί να σταθεί θετικά ως αρωγός της προσπάθειας των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, κυρίως των έντυπων, λειτούργησε με νοοτροπία μικρομάγαζου. Έβγαλε σε περιφορά μια ανακοίνωση πρόσληψης προσωπικού ζητώντας προσφορές. Κι αντί να σταθεί δίπλα στα τοπικά Μέσα, ΟΛΑ ή δυνατόν, προτίμησε να υλοποιήσει τη δημοσίευση στο Μέσον με την φθηνότερη τιμή.
Δεν ενδιαφέρθηκε για τίποτε άλλο, για ποιότητα, για αναγνωσιμότητα, για κυκλοφορία,  για παρέμβαση στην κοινωνία. Όχι. Απλά τη φθηνή τιμή. Παρότι θα περίμενε κανείς, να σταθεί με γενναιότητα και κατανόηση. Όπως με κατανόηση στάθηκαν όλα τα ΜΜΕ της Ξάνθης και της Θράκης στα προβλήματα που είχε η ίδια πριν λίγο καιρό με τις πυρκαγιές.
Η στάση και συμπεριφορές των εταιρειών αυτών, των μεγάλων και ισχυρών, δυστυχώς είναι ψυχρές και χωρίς συναίσθημα και γνώση του χώρου που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
Ομολογούμε τη θλίψη μας διότι δεν αναμέναμε τέτοια αντίδραση από μια εταιρεία αυτού του μεγέθους που με τα σχόλια και τα δημοσιεύματά μας προβάλλουμε και επαινούμε τις επιχειρηματικές επιτυχίες της.
Τελικά, άλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο για τους διευθυντές που απλά υπάρχουν στην Ξάνθη, αύριο μεθαύριο θα φύγουν, χωρίς να έχουν επίγνωση του χώρου και των ιδιαιτεροτήτων του. Αξίζουν ως εκ τούτου συγχαρητήρια. Έκαναν οικονομία εκατό ευρώ στην επιχείρηση…
Γ.Δ.


Τεκές το δημαρχείο
 Ο αντικαπνιστικός νόμος μπορεί να εφαρμόζεται σε ταβέρνες, σε καφέ, σε άλλους χώρους δουλειάς  αλλά δεν εφαρμόζεται στο δημαρχείο της Ξάνθης. Αντίθετα οι προθάλαμοι του δημοτικού συμβουλίου και του γραφείου του δημάρχου πραγματικά θυμίζουν …τεκέδες!
Και μπορεί μεν ο δήμαρχος όντας και ο ίδιος καπνιστής να είναι κάπως ελαστικός στο θέμα ωστόσο κάποια προσχήματα πρέπει να τηρούνται από τους υπαλλήλους ιδιαίτερα όταν γίνονται συνεδριάσεις επιτροπών. Είναι τέτοιο το …ντουμάνι που μπαίνει από τις χαραμάδες της πόρτας! Πράγματι δεν είναι ωραίο το θέαμα ούτε σωστό το μήνυμα.
Δεν μπορεί στο δημαρχείο της πόλης να μη τηρούνται οι νόμοι… και να μπαίνουν πρόστιμα στα μαγαζιά της πόλης!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…