Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα; Πολύ καλό για να είναι αληθινό

Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα; Πολύ καλό για να είναι αληθινό

0

Παρέμβαση από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή το ζήτημα που τέθηκε για την απάλειψη του θρησκεύματος από τα απολυτήρια μέσης εκπαίδευσης

Σε δημόσια παρέμβαση προέβη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή το θέμα που τέθηκε για την απάλειψη του θρησκεύματος από τα απολυτήρια μέσης εκπαίδευσης, με τρόπο αντίστροφο, αφού το Υπουργείο Παιδείας προέβη σε διάψευση της κατάργησης αναγραφής του θρησκεύματος, πράγμα που, όπως επισημαίνει η Ένωση, εγείρει ζητήματα ως προς την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αλλά και την ανάγκη αδιάκοπης διεκδίκησης για τον θρησκευτικό αποχρωματισμό της εκπαίδευσης.

Βέβαια παρόλο που το Υπουργείο το αναγάγει σε προεκλογική συκοφαντία, τον προηγούμενο Ιούνιο κατατέθηκε ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που συνυπέγραφαν οι βουλευτές Σ. Γιαννακίδης, Μ. Μουσταφά, Α. Καραγιουσούφ, Κ. Μορφίδης, Χ. Καραγιαννίδης από την περιοχή της ΑΜΘ με αίτημα να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει, «με πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει fake news συγκεκριμένο δημοσίευμα που έκανε λόγο για απάλειψη του θρησκεύματος από τα απολυτήρια μέσης εκπαίδευσης. Πράγματι, η σχετική υπουργική απόφαση δεν καταργεί την αναγραφή, παρά μόνον υπάγει το θρήσκευμα σε εκείνες τις καταχωρίσεις για τις οποίες απαιτείται αντίστοιχη εγγραφή στο δημοτολογικό πιστοποιητικό ή, ελλείψει αυτής, υπεύθυνη δήλωση των γονέων. Παραμένει, έτσι, το επίμαχο ζήτημα αρχής, για το οποίο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επικαλούμενη τόσο το Σύνταγμα όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει ήδη προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Είναι πραγματολογικά ορθή η έντονη αυτή αντίδραση, καθώς το Υπουργείο όχι μόνο δεν καταργεί την αναγραφή θρησκεύματος, αλλ’ ούτε καν διανοείται να συμπεριλάβει κάτι τέτοιο στις προτεραιότητές του. Ταυτόχρονα, όμως, το δημοσίευμα και η διάψευσή του συγκροτούν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για την επικοινωνιακή διαχείριση των δικαιωμάτων και για την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης των υποστηρικτών τους υπό συνθήκες οπισθοδρόμησης. Η κατάργηση της αποκάλυψης ενδιαθέτων φρονημάτων σε δημόσια μητρώα και έγγραφα αποτελούσε θεμελιώδες αίτημα του κράτους δικαίου, αποδεδειγμένα ώριμο ήδη πριν από δύο δεκαετίες με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας. Σήμερα, αντιθέτως, το ίδιο εκείνο αίτημα όχι μόνον έχει παύσει να θεωρείται αυτονόητο, αλλ’ επί πλέον το ενδεχόμενο ικανοποίησής του προβάλλεται από μεν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ως φάσμα εθνικού και κοινωνικού κινδύνου, από δε το αρμόδιο Υπουργείο ως προεκλογική συκοφαντία.

Απομένουν, έτσι, μοναχικοί και αμήχανοι όσοι συμπολίτες μας θα υποδέχονταν με ικανοποίηση, ως πραγματικές ειδήσεις και όχι φυσικά ως προεκλογικά fake news, την κατάργηση της αναγραφής θρησκεύματος, το θρησκευτικό αποχρωματισμό της εκπαίδευσης, το χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και γενικά την εξάλειψη υπολειμμάτων θεοκρατίας στην ελληνική κοινωνία. Στο όνομα αυτών των συμπολιτών μας αλλά και του ίδιου του κράτους δικαίου, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συνεχίζει με πείσμα τον αγώνα της».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…