Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

0

Τι καιρός…
Θέμα συζήτησης εδώ και μέρες οι καιρικές παραξενιές του Μαΐου. Βροχή, ήλιος, αέρας, ψύχρα, χιόνια στα βουνά. Ε, όλα τα είδαμε πλέον. Γι’αυτό και τα σχόλια και τα παράπονα των Ξανθιωτών αφού βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου.
Οι καιρικές ανωμαλίες αποτελούν ενδείξεις για την κλιματική αλλαγή που σταδιακά επηρεάζει όλον τον πλανήτη. Βέβαια σε κάποιες περιοχές τα φαινόμενα είναι καταστροφικά για περιουσίες αλλά και απώλειες ζωών. Κι ενώ υπάρχουν τα σημάδια γύρω μας, οι ισχυροί της γης κάνουν πως δεν τα βλέπουν, πως δεν τους ενδιαφέρει.
Κι όμως, δεν είναι μακριά το κακό εάν από τώρα δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα.
Γ.Δ.


Στην τελική ευθεία
Κάθε μέρα που περνά, φέρνει πιο κοντά την ημερομηνία των εκλογών. Άρχισε δηλαδή η αντίστροφη μέτρηση ημερών για τη «μάχη» της κάλπης. Ελάχιστες ημέρες έχουν απομείνει στη διάθεση όλων των υποψηφίων για να ολοκληρώσουν ομιλίες, επαφές, συναντήσεις. Η κλεψύδρα τελειώνει σε λίγες ημέρες γι’αυτό και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο χρόνος που έμεινε σωστά. Δηλαδή, με όρους αθλητικούς, πάνε για τα τελευταία μέτρα, για το ποιος θα κόψει το νήμα.
Βέβαια γνωρίζουμε λίγο-πολύ όλοι πως από την πρώτη Κυριακή σε κανέναν δήμο και στην Περιφέρεια φυσικά δεν θα έχουμε αποτέλεσμα νίκης. Η δεύτερη Κυριακή, παντού, θα κρίνει το ποιος θα κερδίσει.
Γ.Δ.


Η δεύτερη Κυριακή
Κι ερχόμαστε στη δεύτερη Κυριακή πλέον. Η οποία και θα είναι η κρισιμότερη για το ποιος θ’ αναδειχθεί επικεφαλής τόσο για τους δήμους όσο και για την περιφέρεια.
Κι εδώ, σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα φανεί εάν και κατά πόσο τα σενάρια και οι υποθέσεις που έγιναν για κάποιους υποψήφιους θα επαληθευτούν. Κι αν μεν επαληθευτούν, θα επιβεβαιώσουν το ρόλο που κλήθηκαν κάποιοι να υπηρετήσουν έναντι ανταλλαγμάτων και κόντρα των επιθυμιών των Ξανθιωτών. Ο χρόνος είναι κοντά, θα φανεί αυτό που μεθοδεύτηκε ή όχι.
Από την άλλη υπενθυμίζουμε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι θα βγουν από την πρώτη Κυριακή. Τη δεύτερη ψηφίζουμε μόνο συνδυασμό, όχι συμβούλους.
Γ.Δ.


Θα πάνε στα Δικαστήρια
Η ιστορία γνωστή κι έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη την Εφημερίδα μας μέσω σχετικών ρεπορτάζ. Ο λόγος για τη μεγάλη καθυστέρηση στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης.
Το όλο θέμα πλέον έχει ξεφύγει από κάθε λογική και υπομονή από τους εμπλεκόμενους πολίτες. Γι’αυτό και αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους μέσω των δικαστηρίων.
Ξεκινούν, όπως πληροφορηθήκαμε το δρόμο της Δικαιοσύνης, για να παρέμβει και βρεθεί λύση μια και το υπουργείο αδιαφορεί.
Εκεί φτάσαν οι άνθρωποι δυστυχώς.
Γ.Δ.


Σκέψεις
Δεν μπορεί, θα το έχετε διαπιστώσει κι εσείς. Και δεν είναι μια λανθασμένη προσωπική εντύπωση, είναι γεγονός: πληθαίνουν στις ελληνικές πόλεις όσοι έχουν αποκτήσει σκυλιά και τα βγάζουν βόλτες και, ασφαλώς, καλά κάνουν. Έρχεται όμως η ώρα που, μολονότι στατιστικά στοιχεία δεν έχει κανείς, θέτει το αφελές ερώτημα: Γιατί εντείνεται και πως εξηγείται το φαινόμενο αυτό σήμερα στην Ελλάδα;
Πάντοτε στέκω απορημένος όταν εμφανίζεται μπροστά μου η ακόλουθη εικόνα: αργά το βράδυ, ένας δύσθυμος άνθρωπος από τους πολλούς, από τους πάρα πολλούς εσχάτως, κρατά το λουρί και προσπαθεί βαριεστημένα να συμβαδίσει με το σκυλί του που συνήθως προπορεύεται. Στέκω λοιπόν απορημένος επειδή ακαριαία αρχίζω να σκέφτομαι τη συγκεκριμένη εικόνα με ποσοστά, δηλαδή: σε ό,τι ακριβώς παρατηρώ, αναρωτιέμαι, πόσο τοις εκατό είναι η αυθεντική φιλοζωία, πόσο η απεγνωσμένη μοναξιά και, τέλος πάντων, πόσο η επιπόλαιη μόδα;
Γ.Δ.


Οι απατεώνες συνεχίζουν
Τελειωμό δεν έχουν οι πονηριές που στήνουν οι κάθε λογής απατεώνες σε απλούς ανθρώπους με καλή καρδιά και πίστη στον άνθρωπος και τους καημούς του.
Πρόσφατο κόλπο στήθηκε πονηρά και με μαεστρία… σε βάρος συμπολίτη μας που κάθε άλλο παρά αφελή τον λες. Κι όμως, το πλησίασμα από τον θύτη ήταν στημένο σωστά.
Κατ’ αρχάς όταν τον συνάντησε στο δρόμο τον προσφώνησε με το επώνυμό του, έδειξε ενδιαφέρον, του μίλησε για τη γυναίκα του που τον εκτιμάει ιδιαίτερα και άλλες τέτοιες γαληφιές. Κι εκεί επάνω του σκάει το δόλωμα, ότι πρέπει να πάει στο Νοσοκομείο, να πάρει το παιδί του και χρειάζεται πενήντα ευρώ και πως την επομένη στο ίδιο μέρος θα του φέρει τα χρήματα μαζί μ’ ένα δώρο από τη γυναίκα του που τον θαυμάζει και τον εκτιμά.
Φιλότιμος και ευαίσθητος ο συμπολίτης μας και καθηγητής χρόνια, έβγαλε το πορτοφόλι για να του δώσει το δήθεν δανεικό πενηντάρι. Ο πονηρός με αετήσιο μάτι είδε ότι υπάρχει κι άλλο πενηντάρι, το ζήτησε κι αυτό λέγοντας διάφορα συναισθηματικά και του πήρε το αγαπητού μας φίλου ένα ολοστρόγγυλο κατοστάρι ευρώ.
Προφανώς δεν θα τον ξαναδεί, προφανώς κατάλαβε την απάτη αμέσως, αλλά ήδη ήταν αργά. Ο πονηρός καπάτσος έγινε καπνός.
Προσοχή λοιπόν γιατί οι απατεώνες σκαρφίζονται συνέχεια διάφορα κόλπα για να ξεγελάσουν όσους καταφέρουν και τους πιστέψουν.
Γ.Δ.


Αλήθειες Ι
Η πιο δύσκολα αναστρέψιμη και μακροπρόθεσμη συνέπεια της κρίσης είναι η έξοδος από τη χώρα μισού εκατομμυρίου μορφωμένων ανθρώπων. Έμεινε ένας πληθυσμός ηλικιακά γερασμένος και ιδεολογικά καταβεβλημένος που θρηνεί για τη μείωση των συντάξεων Οι καλύτεροι νέοι πτυχιούχοι έφυγαν και εξακολουθούν να φεύγουν. Αρνούμενοι ότι «η καριέρα είναι χολέρα», αναζητούν σε άλλα μέρη αξιοκρατία και επαγγελματική επιτυχία χωρίς «μπάρμπα στην Κορώνη». Ετσι, η πατρίδα στερείται το καλύτερο αναπτυξιακό δυναμικό της, τους μορφωμένους, ανοιχτόμυαλους, τολμηρούς και κοσμοπολίτες.
Ωστόσο, ενώ όλοι παρατηρούν την έξοδο, δεν γεννιέται καμία δυναμική αντίδραση και κινητοποίηση. Ενδεχόμενη επάνοδος των ξενιτεμένων θα ήταν το αποδοτικότερο μέτρο κατά της υπογεννητικότητας ανθρώπων και ιδεών. Λίγοι όμως θα επιστρέψουν, όσο η χώρα στερείται κανονικότητας. Ο διωγμός της επιχειρηματικότητας επιφέρει κατάρρευση των υγιών θέσεων εργασίας, η υπερφορολόγηση εξοντώνει τη μεσαία τάξη, η διάβρωση της ανεξαρτησίας των θεσμών υπονομεύει τα θεμέλια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, η απόρριψη της αριστείας εξαρθρώνει την εκπαίδευση, η ιδεοληψία καταλύει την τάξη στους δημόσιους χώρους, η ανικανότητα των κομισάριων χειροτερεύει τις επιπτώσεις των θεομηνιών. Πολλοί αντιμετωπίζουν τα δεινά με μοιρολατρία, σε καμία περίπτωση πάντως δεν εκδηλώνονται έντονες μαζικές διαμαρτυρίες.
Κ.Χ.


Αλήθειες ΙΙ
Η χώρα έχει παρακμάσει και αναμένεται η παρακμή να συνεχισθεί. Το έθνος χάνει την αφρόκρεμά του, μεγάλο μέρος της μελλοντικής φυσικής ηγεσίας του κοιτάζει άλλου. Ανοιχτά μυαλά διώχνονται έξω και εδώ επικρατεί μια κλειστή πακεταρισμένη σκέψη. Μπορεί ο εθνικός παλμός να ενεργοποιήσει ελληνικές εμπνεύσεις για καινοτόμες ιδέες, δηλαδή τα κλειδιά για την επιτυχία της πατρίδας σε μια ραγδαίως εξελισσόμενη υφήλιο όπου θα ξεχωρίζουν κοινωνίες με δυνατότητες ανάλυσης, κριτικής, αξιολόγησης, δημιουργίας.
Υπάρχει  άραγε μια κρίσιμη μάζα συμπολιτών μας πεπεισμένη ότι η χώρα θα προοδεύσει μόνο αν υλοποιηθούν θεμελιώδεις αναπτυξιακοί, κοινωνικοί και οικονομικοί στόχοι; Ότι απαιτείται σημαντική βελτίωση της ουσιαστικής μόρφωσης και της ανταγωνιστικότητας; Ότι είναι μονόδρομος η πλήρης ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόταγμα και η έξυπνη εναρμόνιση με την παγκοσμιοποίηση; Ότι προτεραιότητα στην επίπονη πορεία αλλαγών έχει η άρση του μακρόχρονου ελληνικού «εξαιρετισμού», δηλαδή της απόκλισης από τον ορθολογισμό του ανεπτυγμένου κόσμου;
Αμφίβολο αν υπάρχει;  Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι τα ζητήματα που πράγματι κινητοποιούν την ελληνική κοινωνία είναι άλλου τύπου.
Γ.Δ.


Ο διαψεύσας του διαψεύσαντος….
Έχασαν τα αβγά και τα πασχάλια στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Διαψεύδουν την ανακοίνωση από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τις υποψηφιότητες που στηρίζει στις περιφέρειες και στους δήμους. Ειδικότερα στην δική μας περιφέρεια αναφέρεται ο Κώστας Κατσιμίγας και συνδυασμοί: η «Συν Εργασία» του Βασίλη Τσολακίδη για τον δήμο Αβδήρων, οι  «Πολίτες για την Ξάνθη»  του Γιώργου Χατζηθεοδώρου και η «Νέα Πνοή» του Άγγελου Κηλικιώτη στον δήμο Τοπείρου. Η Ν.Ε. τουΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης διαψεύδει την στήριξη στον Κηλικιώτη. Αλλά και ο ίδιος ο Κηλικιώτης διαψεύδει ότι στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα μάλλον τα κεντρικά κάνουν λάθος…
Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα αλαλούμ… που μπερδεύει τους ψηφοφόρους  αλλά δείχνει ότι δεν υπάρχει και καλή …επικοινωνία των κεντρικών του ΣΥΡΙΖΑ με το τοπικό γραφείο!
Τι συμβαίνει εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…