Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

0

Κρατήστε το!
Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας μας της Παρασκευής 17 Μαΐου που πραγματεύεται το θέμα της σταυροδοσίας στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Μ’αυτό ενημερώνεται ο δημότης για το πόσους σταυρούς έχει το δικαίωμα να βάλει στο ψηφοδέλτιό του για τις Δημοτικές εκλογές, για τις Περιφερειακές και τέλος για τις Ευρωεκλογές.
Γι’αυτό συνιστούμε να κρατηθεί για να υπάρχει η σωστή ενημέρωση για την αποφυγή λαθών.
Γ.Δ.


Εκλογικό Μέτιου στην Ξάνθη
Στην οδό Καραολή, στο μέσον της οδού, στο ύψος και απέναντι από το πάρκινγκ του Εμπορικού Κέντρου, έστησε το εκλογικό του κέντρο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.
Μέχρι στιγμής Τοψίδης και Μέτιος έχουν εκλογικό κέντρο. Ο πρώτος στην Εμπορική Λέσχη που το εγκαινίασε πρόσφατα και ο δεύτερος που θα το εγκαινιάσει σήμερα-αύριο.
Από τους υπόλοιπους υποψήφιους, τουλάχιστον στην πόλη μας δεν προβλέπεται να κάνουν εκλογικά κέντρα παρά μόνον στις πόλεις καταγωγής τους, π.χ. Καβάλα, Κομοτηνή κλπ.
Γ.Δ.


Σύντομο
Ας μην ξεχνάμε ότι στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την Ευρώπη βέβαια. Πού όπως γνωρίζετε η λέξη «Ευρώπη» είναι ελληνική και σημαίνει «αυτή που έχει μεγάλα μάτια».
-Γι’ αυτό, με μεγάλα μάτια και ανοιχτά, ραντεβού την Κυριακή στις 26. Οι ευρωπαϊστές δίνουμε ραντεβού.
Γ.Δ.


Μας «θυμούνται»
Οι Ευρωεκλογές έχουν ένα πλεονέκτημα. Γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι μας θυμούνται και μας επισκέπτονται για να μας θυμίσουν ότι είναι κι αυτοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές.
Έτσι, άτομα άγνωστα ή ξεχασμένα, παίρνουν τους δρόμους και βολτάρουν στην επαρχία, συνομιλούν με τους επαρχιώτες και κάνουν και δηλώσεις για τη χώρα, για τα προβλήματα που βέβαια θ’ αναλάβουν να λύσουν αυτοί. Τέλος πάντων υπομονή κάνουμε, ευγενείς είμαστε, έχουμε δικούς μας σωτήρες…
Γ.Δ.


Ρευματοκλοπή
Γεμάτα τα πινάκια των δικαστηρίων όλης της χώρας από ανθρώπους οι οποίοι έχουν εντοπιστεί να έχουν κάνει παράνομη σύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ και ν’ αφαιρούν ρεύμα.
Το φαινόμενο το ζούμε και στο νομό μας αλλά γενικά έχει εξελιχθεί σε πανελλήνιο επίπεδο και σε μεγάλη έκταση που προκαλεί προβληματισμό.
Διότι είναι πέραν πάσης λογικής κάποιος να «κλέβει» ρεύμα όταν μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό και να μην έχει τραβήγματα στα δικαστήρια.
Άρα, υπάρχει πρόβλημα στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που οδηγούνται στη λύση αυτή της απελπισίας, γνωρίζοντας πως κάποια στιγμή θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν. Άρα, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ευρώ και μόνον αυτό.
Γ.Δ.


Εντυπωσίασαν οι εκδηλώσεις των Ποντίων
Από την Κυριακή 12 Μαΐου μέχρι και την ημερομηνία ορόσημο, την Κυριακή 19 το ίδιου μήνα, οι Σύλλογοι Ποντίων Ξάνθης τίμησαν με ποικίλες εκδηλώσεις τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1919-2019).
Μια εβδομάδα γεμάτη με διάφορες εκδηλώσεις που κάποιες μάλιστα συγκλόνισαν αυτούς που τις παρακολούθησαν. Συναυλίες με παραδοσιακά τραγούδια για τη Γενοκτονία, ομιλίες για τον βίαιο ξεριζωμό, η Πορεία Μνήμης,  Χορωδιακά τραγούδια, Τρισάγιο για τα θύματα της Γενοκτονίας, Επιμνημόσυνη Δέηση, Μουσικοθεατρικό δρώμενο, Δεξίωση και άλλα.
Εντυπωσιακές και μοναδικές όλες οι εκδηλώσεις των Συλλόγων.
Γεμάτες από Μνήμες και Σπαραγμό για τις πατρίδες που χάθηκαν, για τους Αθώους που άφησαν τη ζωή τους, για χιλιάδες ανθρώπους που  με βάρβαρο τρόπο πλήρωσαν μια σχεδιασμένη γενοκτονία. Συνολικά 350.000 άτομα, νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες.
Ο θάνατός τους στοιχειώνει τους αυτουργούς και σήμερα,  γιατί λείπει η Συγγνώμη, η αποδοχή της Ευθύνης.
Γ.Δ.


Η Αναγνώριση
Για τους Πόντιους απανταχού της Ελλάδος η Επέτειος των 100 χρόνων από τον άδικο και βίαιο θάνατο 350.000 ανθρώπων από το Κεμαλικό καθεστώς έχει μια ιδιάζουσα βαρύτητα.
Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν για τον όρο «Γενοκτονία». Δικαίωμά τους, δεν μπορούν όμως να αγνοήσουν όλοι αυτοί και μεταξύ τους και η Τουρκία, ότι τα γεγονότα συνέβησαν, οι χιλιάδες ζωές χάθηκαν, ο ξεριζωμός έγινε, ωμότητες πρωτοφανείς υλοποιήθηκαν εις βάρος των Ποντίων όπως βέβαια και των Αρμενίων.
Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Το γεγονός, η ανθρωποσφαγή που οργανώθηκε, μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση. Το πώς θα την πουν κάποιοι αυτήν την πράξη της ομαδικής αφαίρεσης ζωών, είναι μια άλλη παράμετρος.
Για τους απογόνους εκείνων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, είναι Γενοκτονία. Οι Πόντιοι έναν ορισμό δίνουν και σ’αυτόν μένουν. Κάποιοι έχουν άλλη άποψη ως προς τον ορισμό, χωρίς ν’ αρνούνται τους θανάτους και τις μεθοδευμένες κακουχίες του θανάτου.
Σημασία λοιπόν έχει πως την περίοδο εκείνη, μια χώρα αφαίρεσε τη ζωή με βία και με μέθοδο τις ζωές 350.000 Ποντίων και 1,5 εκ. Αρμενίων.
Γ.Δ.


Καιρική γκρίνια τέλος
Εδώ και λίγες ημέρες η αλλαγή του καιρού πλέον είναι εμφανής σ’όλη τη χώρα και βέβαια και σ’ εμάς. Οι βροχές υποχώρησαν, το ίδιο και ο αέρας. Οι ζέστες εμφανίστηκαν και το θερμόμετρο όντως ανεβαίνει. Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε στην εποχική κανονικότητα που τη χάσαμε το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Όμως, όπως και να το δει κανείς, ο καιρός δείχνει ότι θα είναι σύμμαχος και των εκλογών. Θα βοηθήσει στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων αλλά και των υποψηφίων όπως και τις συγκεντρώσεις που η καλοκαιρία τις ευνοεί στους εξωτερικούς χώρους.
Ως εκ τούτου, γκρίνια τέλος!
Γ.Δ.


Εκπαιδεύεται και κάμεραμαν…
Δημιουργικά επέλεξε ο δήμαρχος Ξάνθης  να περάσει την ώρα την αναμονής μήπως δεηθεί και έλθει ο 21ος σύμβουλος για να γίνει απαρτία και να ξεκινήσει επιτέλους η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την κάμερα που στήθηκε για να την καταγράψει και να μάθει πως δουλεύει…
Μάθε τέχνη κι άστηνε… λέει ο λαός!
Το δημαρχιλίκι δεν κρατά για πάντα…
Μ.Ξ.


Ευτελίζουν τον θεσμό
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά δεν κατάφεραν να κάνουν απαρτία και να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με αρκετά θέματα εκ των οποίων και να εγκρίνει τις αποφάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής για την θέση που θα καταλάβουν οι συνδυασμοί στο κέντρο της πόλης ώστε να μοιράζουν εκλογικό υλικό.  Και μπορεί οι σύμβουλοι αυτοί που είναι υποψήφιοι να έχουν …τρέξιμο αυτό το διάστημα αλλά αυτό που γίνεται είναι ο απόλυτος ευτελισμός του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου. Το επόμενο συμβούλιο αναγκαστικά θα συνεδριάσει την Τρίτη με το
1/3 των συμβούλων. Έτσι οι συνδυασμοί θα έχουν μόνο 4 μέρες για να διανείμουν υλικό αφού δεν φρόντισαν να το εγκρίνουν νωρίτερα.
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…