Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο ΦΠΑ έπεσε αλλά όχι και οι τιμές

Ο ΦΠΑ έπεσε αλλά όχι και οι τιμές

0

Δεν άλλαξαν τιμοκαταλόγους τα καταστήματα εστίασης στην Ξάνθη

 

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Δεν μειώσαμε τις τιμές γιατί δεν τις αυξήσαμε από το 2014»

 

Δεν άλλαξαν τιμοκαταλόγους τα καταστήματα εστίασης στην Ξάνθη, όπως θα περίμεναν οι πελάτες καταναλωτές προκειμένου  να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους μετά την μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%. Οι περισσότεροι επαγγελματίες φαίνεται πως …κατάπιαν την μείωση και οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι επωφελούνται μόνο αυτοί από την μείωση του ΦΠΑ και όχι οι καταναλωτές.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Δεν μειώσαμε τις τιμές γιατί δεν τις αυξήσαμε από το 2014»

«Οι τιμές είναι σταθερές από το 2014 όταν έγινε η ανατίμηση του ΦΠΑ στο 24%», υποστηρίζει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαίρη Τσιακίρογλου: «Τότε απορροφήσαμε την αύξηση. Συνεπώς τώρα που επανήλθε στο  13% δεν χρειάζεται μείωση γιατί δεν έγινε αύξηση…», υπογραμμίζει.

«Ο ανταγωνισμός διαμορφώνει τις τιμές στην ελεύθερη αγορά»

Ωστόσο επειδή αυτό είναι γενικό φαινόμενο και απ’ την άλλη πλευρά οι καταναλωτές προσδοκούν μείωση τιμών από την κυβέρνηση έχει δοθεί εντολή από τις φορολογικές αρχές να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στον κλάδο της εστίασης όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Τσιακίρογλου επισημαίνει: «Έχουμε ελεύθερη οικονομία και ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά. Κανένα σωματείο δεν μπορεί βάσει του νόμου  να παρέμβει και να ορίσει την κατώτερη και την ανώτερη τιμή. Ο ανταγωνισμός διαμορφώνει τις τιμές και σε περιπτώσεις που θίγεται παρεμβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΑΑΔΕ κάνει ελέγχους για την τήρηση της νομιμότητας στις αποδείξεις . Δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα να μειώσει της τιμές. Ωστόσο χαιρετίζουμε το μέτρο, αν και το θεωρούμε προεκλογικό και όχι μόνιμου χαρακτήρα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…