Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απεργούν έως το Σάββατο οι μικροβιολόγοι

Απεργούν έως το Σάββατο οι μικροβιολόγοι

0

Αντιδρούν στη συνέχιση της επιβολής clawbak και rebate- Διεκδικούν συνθήκες για ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας

Πιέζουν το υπουργείο Υγείας ενόψει εκλογών. Ο υπουργός πρότεινε πλαφόν για τις επιστροφές και κλιμακωτή επιβάρυνση ανάλογα με τα έσοδα

Τριήμερη απεργία ξεκινούν σήμερα οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί (Βιοπαθόλογοι – Μικροβιολόγοι), οι οποίοι αποφάσισαν ομοφώνα την συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων τους ,προχωρώντας στο κλείσιμο των Μικροβιολογικών Εργαστηριών από την Πέμπτη 23 μέχρι το Σάββατο 25 Μάιου 2019.

Τα Μικροβιολογικά εργαστήρια δηλώνουν ότι πλήττονται καίρια από την συνέχιση  της επιβολής clawbak και rebate (περικοπές).

Clawback σημαίνει επιστροφή χρηματικού ποσού από τα εργαστήρια, ως μνημονιακή υποχρέωση προς το δημόσιο, όπου το χρηματικό ποσό της επιστροφής προς το δημόσιο και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ, είναι ίσο με την ετήσια υπέρβαση του προκαταβολικά συμπεφωνημένου ορίου. Από την άλλη, rebate ονομάζεται η κάθε θεσμοθετημένη και ακούσια έκπτωση την οποία «δίνουν» οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ.

Οι υποχρεώσεις αυτές επιβαρύνουν υπέρμετρα κυρίως τα μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μεγάλες επιστροφές και να καταλήγουν στην πράξη «αιμοληπτήρια» για τα μεγάλα εργαστήρια.

Την κατάσταση για τους μικροβιολόγους δυσχεραίνει και το νέο πλαίσιο εξετάσεων που εφάρμοσε το Υπουργείο Υγείας για ανασφάλιστους, όπου στην πράξη οι μικροβιολόγοι, όπως υποστηρίζουν, καλούνται να εφαρμόσουν το clawback για χρήματα που δε λαμβάνουν, αφού τη δαπάνη για τους ανασφάλιστους καλύπτει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ.

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί, εν μέσω προβλημάτων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όπου προκηρύχθηκαν εκλογές σε έντονο κλίμα, επιμένουν ομόφωνα στα αιτήματά τους και ενόψει εκλογών πιέζουν το υπουργείο υγείας, με κύριο αίτημα τη χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους και αύξηση της συμμετοχής τους στη δαπάνη των εργαστηριακών εξετάσεων. Ο Υπουργός Υγείας σε συνάντηση με τους ιατρούς πρότεινε να τεθεί πλαφόν στις επιστροφές από τους ιδιώτες γιατρούς και να υπάρξει κλιμακωτό clawback,  που να αντιστοιχεί στο τζίρο, ώστε να είναι πιο δίκαιη η επιβάρυνση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης εξέφρασε την στήριξη του στους βιοπαθολόγους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προστατευτούν πρώτα από όλα οι ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και  παράλληλα τα δικαιώματα των εργαστηριακών ιατρών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος τόνισε ότι, θα πρέπει να υπάρξει μία δίκαιη αναμόρφωση με κοινωνικό πρόσημο, ώστε να επιβιώσουν οι εργαστηριακοί γιατροί που έχουν πληγεί από την κρίση και κυρίως τα μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια διασφαλίζοντας παράλληλα, υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…