Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Αργοπεθαίνει» η καπνοκαλλιέργεια

«Αργοπεθαίνει» η καπνοκαλλιέργεια

0

«Σταυρώθηκαν» φέτος οι καπνοπαραγωγοί  – Μείωση 40% στην παραγωγή φέτος λόγω καιρού – Μείωση και στις τιμές –

 

Πούλησαν την σοδειά τους σε μέση τιμή 4,20 ευρώ το κιλό – Εγκαταλείπουν τον καπνό στο βουνό και φεύγουν στα ξένα

 

Από απογοήτευση και έντονο προβληματισμό για το μέλλον τους σε σχέση με την καπνοκαλλιέργεια διακατέχονται οι αγρότες – καπνοπαραγωγοί του νομού μας. Ειδικά φέτος ήταν μια πολύ κακή χρονιά για το προϊόν τους σε ποσότητα και ποιότητα και φυσικά σε τιμές που είναι συνάρτηση και των δύο. Αυτό αποτελεί βασικό αντικίνητρο για να συνεχίσουν την καλλιέργεια που είναι μεγάλης έντασης και χρειάζεται πολλά εργατικά χέρια αν και ειδικά στην ορεινή περιοχή του νομού μας που είναι μονοκαλλιέργεια λόγω και της γεωμορφολογίας είναι ως επί το πλείστον σε οικογενειακή βάση και απασχολούνται όλα τα μέλη της οικογένειας όλο σχεδόν τον χρόνο.

pasxalidis mixalisΜείωση 40% στην παραγωγή φέτος λόγω καιρού – 4,20 ευρώ το κιλό η μέση τιμή 

Ο περσινός καιρός ήταν ο μεγάλος φταίχτης για την φετινή σοδειά που ολοκληρώθηκε η πώλησή της το προηγούμενο διάστημα.  Όπως αναφέρει ο πρόεδρος τη Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Μιχάλης Πασχαλίδης οι πολλές βροχές πέρσι προξένησαν αρρώστιες στα καπνά με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και η ποιότητα. Αυτά τα δύο διαμόρφωσαν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι: «Δεν είχαν καλή ποιότητα φέτος τα καπνά μας λόγω των καιρικών συνθηκών. Γι αυτό και οι τιμές ήταν κατά 50 – 60 λεπτά το κιλό μειωμένες από πέρσι. Η μέση τιμή κυμάνθηκε σε 4,20 λεπτά το κιλό όταν πέρσι ήταν στα 4,80 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει μια σημαντική απώλεια του εισοδήματός μας». Να υπενθυμίσουμε ότι λόγω των καταστροφών οι καπνοκαλλιεργητές έλαβαν αποζημίωση 100 ευρώ το στρέμμα τον Δεκέμβριο ωστόσο αυτή δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την απώλεια του εισοδήματός τους.

Συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας στο νομό μας. Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στο νομό μας όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΑΣ Ξάνθης. Ειδικότερα φέτος η παραγωγή είναι κατά 40% μειωμένη και έφτασε οριακά το 1 εκ. κιλά ενώ τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στο 1,5 – 1,4 εκ. κιλά. Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερα ξεπερνούσε τα 2 εκ. κιλά και τα 20.000 στρέμματα ενώ φέτος έχουν καλλιεργηθεί 12.800 στρέμματα. Είναι εμφανές ότι χρόνο με το χρόνο η καπνοκαλλιέργεια παρουσιάζει καθοδική πορεία.

Εγκαταλείπουν τον καπνό στο βουνό και φεύγουν στα ξένα

Είναι κοινό μυστικό ότι η καπνοκαλλιέργεια που ειδικά στην ορεινή περιοχή είναι μονοκαλλιέργεια εγκαταλείπεται και οι πρώην παραγωγοί στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα .Όπως εργάτες σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ειδικά για φέτος παρατηρείται μια σημαντική μείωση αυτών που θα καλλιεργήσουν όπως διαπιστώνεται από τις βεβαιώσεις καλλιέργειας που ζητούν και λαμβάνουν οι καπνοπαραγωγοί από την ΕΑΣ προκειμένου να κάνουν τις συμβάσεις τους με τους εμπόρους μεταποιητές. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και η …ζήτηση είναι μειωμένη!

Άρχισε η φύτευση στα φυτώρια (χασλαμάδες)

Ξεκίνησε στην πεδινή περιοχή Σέλερο, Σήμαντρα (περιοχή Γιακά) η περίοδος της φύτευσης των σπόρων στα φυτώρια (χασλαμάδες). Αυτή η περιοχή είναι πρώιμη στους χασλαμάδες, δηλαδή έβαλαν τα σπορεία περίπου στις 20 Μαρτίου. Η περιοχή από την Κομοτηνή μέχρι τις Σάπες είναι πιο όψιμη. Το αν η καλλιέργεια θα είναι πρώιμη ή όψιμη συνδέεται άμεσα με το μικροκλίμα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Στο βουνό, για παράδειγμα, καθυστερούν γιατί κάνει κρύο και βάζουν τους χασλαμάδες στις αρχές Απριλίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…