Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

0

Η αγορά της Ξάνθης
Μέρες γιορτής που διανύουμε αυτές και οφείλουμε μια υπενθύμιση στους καταναλωτές. Για όλους όσους μαζί με τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, έχουν την ευθύνη της προμήθειας των διαφόρων ειδών για το πασχαλινό τραπέζι.
Λοιπόν με δυο λόγια: Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την τοπική αγορά, τα τοπικά προϊόντα. Διότι η αγορά μας έχει τα πάντα και σε άριστη ποιότητα αλλά και λογικές τιμές. Και μην ξεχνάμε: Τα χρήματα μένουν εδώ, δεν πάνε έξω.
Γ.Δ.


Πραγματικές λύσεις
Ακούω λόγια πολλά, δηλώσεις υποψηφίων δημάρχων και Περιφερειαρχών. Και προβληματίζομαι. Εντάξει, να κάνεις δηλώσεις αλλά να είναι ρεαλιστικές, αληθινές. Να προτείνεις λύσεις όμως που αυτές απαραιτήτως θα πρέπει να βρίσκουν ανταπόκριση στην πραγματικότητα. Διαφορετικά είναι μόνον κούφια λόγια και το κυριότερο, δεν δίνεις λύσεις, δεν στοχεύεις στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών-δημοτών.
Απορριπτέο επομένως το σχέδιο αυτό και αποδεκτό το άλλο που έχει μέσα του ρεαλισμό, μετρημένο κόστος, γνώση από πού και πώς θα βρεθούν τα χρήματα και όλες τις λεπτομέρειες για πραγματικές λύσεις.
Γ.Δ.


Μειωμένος ο τζίρος
Ο Μάρτιος ήταν άσχημος μήνας για την αγορά της πόλη μας. Τα εμπορικά καταστήματα είχαν μειωμένο τζίρο γενικώς και ευελπιστούν να τον ισοσκελίσουν με τις γιορτές.
Είναι γεγονός πως οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος παραδοσιακά πως είναι «πεσμένοι» αγοραστικά διότι υπάρχει η περίοδος του Απριλίου με την μεγάλη γιορτή της Ανάστασης.
Γ.Δ.


Δωράκι σε αγρότες
Άλλη μια παράταση με προεκλογικό άρωμα έφερε στη Βουλή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τροπολογία που κατατέθηκε προχθές, παρατείνεται εκ νέου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019 η προθεσμία που έληξε στις 31/10/18 για την παραχώρηση της χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή σε άνεργους.
Μάλιστα, με την τροπολογία, το μέτρο επεκτείνεται και σε νέους γεωργούς και επαγγελματίες αγρότες.
Γ.Δ.


Τα έργα πείθουν
Ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύωρης συζήτησης προχθές εν όψει των δημοτικών εκλογών. Όλοι οι συμμετέχοντες της συζήτησης ομόφωνα δέχτηκαν πως τα έργα που έχουν ήδη γίνει ή όχι θα βγάλουν δήμαρχο, όχι τα λόγια.
Προφανώς στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση αυτό αφορά τους εν ενεργεία οι οποίοι κρίνονται αυστηρά κατά πόσο προσπάθησαν, ενέταξαν και υλοποίησαν έργα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Συμπέρασμα λοιπόν: Τα έργα πείθουν κι όχι τα λόγια.
Ό,τι δε αφορά τους υποψήφιους δημάρχους που δεν είχαν την ευκαιρία ν’αποδείξουν την αξία τους, υπάρχει η παρουσία τους, οι παρεμβάσεις τους, κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε κάποια υπεύθυνη θέση.
Γ.Δ.


Είδες η ΔΕΗ;
Ποιος να το περίμενε ότι η ΔΕΗ, η πρώτη και μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση πως θα κινδύνευε με πτώχευση και χρεοκοπία. Κι όμως, η ΔΕΗ, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Μάλιστα η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές για το 2018 που φθάνουν τα 904 εκ. ευρώ, δηλαδή κοντά στο 1 δισ!
Μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ κρούει ανεξάρτητος ορκωτός λογιστής διεθνούς επιπέδου.
Από την πλευρά της όλη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες για την αρνητική εξέλιξη στο θέμα της ΔΕΗ που έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και έχει χάσει το όποιο κύρος της ως εταιρεία στους καταναλωτές.
Γ.Δ.


Μνήμη Γιώργου Γεννηματά|
Σαν σήμερα 26 Απριλίου 1994, η Αθήνα, η Ελλάδα, σιώπησε για κάποιες ώρες. Η Πολιτική Ελλάδα κήδευε τον Γιώργο Γεννηματά. Ο οποίος μετά από μια δύσκολη περίοδο με τον καρκίνο, έχασε τη μάχη στις 25 Απριλίου. Ήταν μόνον 55 χρόνων.
Σαν σήμερα, σαν χθες. Είκοσι πέντε χρόνια πριν.
Έτσι, τιμώντας τον Άνθρωπο και Πολιτικό Γιώργο Γεννηματά, θα παραθέσουμε κάποια αποσπάσματα. Στη μνήμη του μοναδικού και αξεπέραστου πολιτικού.
Είπε: «Είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά πάνω απ’ όλα ως άνθρωποι, να αμυνθούμε στη βαρβαρότητα και να ξαναφέρουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ζωής μας.
»Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μέσα στο λαό σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης. Δεν υπάρχει μάχη δύο κόσμων, αλλά δύο στρατηγικών για τον ίδιο κόσμο.
»Όλη αυτή η συμπαράσταση και η αγάπη που μου έδειξε ο κόσμος, μου έδωσε να καταλάβω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μεταξύ μας για συνεννόηση, συνεργασίες, ανθρωπιά και αγάπη».
Γ.Δ.


Δυο λόγια ακόμη
«Πολλοί λένε αν ζούσε η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική σήμερα. Το πιστεύω. Όπως το πιστεύουν και εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες.
Τίμησε την πολιτική και αγαπήθηκε από το λαό». Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος ΚΙΝΑΛ.
Η εφημερίδα μας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το Γεννηματά ως πολιτικό, να συζητήσει μαζί του κατά τις εδώ επισκέψεις του. Και όπως πάρα πολλοί άλλοι πανελλαδικά, είχε συμπεράνει ότι ο Γεννηματάς διέφερε σαν πολιτικός και άνθρωπος ήταν δυναμικός, εργατικός και κυρίως έδινε με τη στάση και συμπεριφορά του το παράδειγμα σε όλους.
Ήταν όντως απώλεια για την πολιτική ζωή του τόπου ο θάνατός του σαν σήμερα (χθες) 25 Απριλίου 1994.
Γ.Δ.


Προσοχή με τους εράνους…
Μεγάλο θράσος έχουν κάποιοι που έχουν κάνει επάγγελμα να κοροϊδεύουν και να εξαπατούν τον κόσμο εκμεταλλευόμενοι κάποιες ευαισθησίες ιδιαίτερα τις μέρες αυτές. Όπως το περιστατικό που γίναμε μάρτυρες με τον νεαρό που ήρθε να μας πουλήσει ημερολόγιο τον μήνα Απρίλη προς ενίσχυση της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών (λέει) που έχει έδρα την Αθήνα. Και φυσικά στο Σύλλογο Πυροσβεστών της Ξάνθης δεν είχαν ιδέα όπως και το μοναδικό εγγεγραμμένο μέλος της Ένωσης στην Ξάνθη, ότι γίνεται έρανος για να αποκτηθεί …εξοπλισμός!
Είναι ολοφάνερο ότι για την τσέπη του έκανε έρανο ο νεαρός χρησιμοποιώντας την Ένωση και τους Εθελοντές Πυροσβέστες.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε «ψυλλιασμένοι» γιατί οι έρανοι δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες!
Μ.Ξ.


Καλή η κριτική, ακόμα καλύτερη η συμμετοχή
Κάτι πολύ σωστό επεσήμανε ο γνωστός δικηγόρος Κώστας Γούναρης. Με τα εκλογικά αποτελέσματα που παρέθεσε για το δήμο Ξάνθης στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις καταδεικνύεται ότι η αποχή και τα λευκά και τα άκυρα έβγαλαν δημάρχους στον δεύτερο γύρο τον Μιχάλη Στυλιανίδη και τον Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο. Είναι στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών και χρήζουν προβληματισμό.
Το 2010. Εγγεγραμμένοι 50.502. Ψήφισαν: στο 1ο γύρο 28.098 (55,64%) και στο 2ο γύρο 22.031 (43,62%). Ο Μ.Στυλανίδης εκλέχτηκε δήμαρχος με 10.137 ψήφους έναντι 10.050 του Χ.Πούλιου (διαφορά 87 ψήφοι). Ποσοστό 8,37% όσων ψήφισαν στο 2ο γύρο, δηλαδή 1.844 ψηφοφόροι, επέλεξαν λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο.
Το 2014. Εγγεγραμμένοι 51.665. Ψήφισαν: στο 1ο γύρο 28.039 (54,27%) και στο 2ο γύρο 26.339 (50,98%). Ο Χ.Δημαρχόπουλος εκλέχτηκε δήμαρχος με 11.608 ψήφους έναντι 11.090 του Χ.Πούλιου (διαφορά 518 ψήφοι). Ποσοστό 13,82% όσων ψήφισαν στο 2ο γύρο, δηλαδή 3.641 ψηφοφόροι, επέλεξαν λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο.
«Καλή λοιπόν η κριτική, ακόμα καλύτερη η συμμετοχή και φυσικά η επιλογή», σχολιάζει ο κ. Γούναρης.
Κι έχει δίκιο…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…