Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Αφιέρωμα στο Θωμά Εξάρχου

Αφιέρωμα στο Θωμά Εξάρχου

0

Αναφορά στη ζωή και το έργο του από τον εγγονό του, ιστορικό, Αλέξιο Ντετοράκη-Εξάρχου

Τιμητική εκδήλωση –αφιέρωμα για την συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατο του συμπολίτη μας Θωμά Εξάρχου πραγματοποιήθηκε από τη ΦΕΞ το βράδυ της Τετάρτης στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου. Για τον Θωμά Εξάρχου, τιμής ένεκεν, μίλησε ο εγγονός του Αλέξιος Ντετοράκης-Εξάρχου, Ιστορικός.

Τίτλος του αφιερώματος «Η Ξάνθη και ο Θωμάς Εξάρχου»(1921-2014) και ο νεαρός Αλέξιος Εξάρχου είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει ενημερωτικά προς το πολυπληθές κοινό (υπήρχαν και αρκετοί όρθιοι) τον άνθρωπο Εξάρχου, τον συμπολίτη μας Θωμά, τον ιστοριοδίφη, τον ερευνητή, το κοπιώδες έργο της έρευνας και της αποδελτίωσης των πληροφοριών, τις εκδόσεις βιβλίων και λευκωμάτων πάντα για την αγαπημένη Ξάνθη. Για τους Ξανθιώτες που διέπρεψαν στην Καπνοβιομηχανία, τους Εμπόρους, τους καπνεργάτες.

Κι από κοντά η έρευνα να προχωρά στα κτίρια, στις καπναποθήκες, τη σύνδεση των άψυχων κτιρίων με τους ανθρώπους που τα έφτιαξαν, τα λειτούργησαν.

Δεν παρέλειψε ο Θωμάς Εξάρχου να γράψει για τα μεγάλα αλλά και τα μικρά γεγονότα της Ξάνθης, κυρίως τους ανθρώπους της, τους γάμους τους, την κοινωνική τους διάρθρωση.

Εμβληματική προσωπικότητα, δημιουργική και με ευγένεια, σε βίους παράλληλους μ’αυτήν του Στέφανου Ιωαννίδη και της ποιήτριας Κατίνας Βεΐκου Σεραμέτη.

Απλός και με πλούσιο αρχειακό υλικό, ο νεαρός Εξάρχου ξεδίπλωσε όλα τα παραπάνω, τα προσέγγισε με αγάπη, σεβασμό και μάτι ιστορικού και τα παρουσίασε στους Ξανθιώτες, που οι περισσότεροι τα γνώριζαν. Γιατί γνώριζαν τον Θωμά Εξάρχου, γιατί τον εκτιμούσαν σαν άνθρωπο, σαν Ξανθιώτη, σαν δημιουργό ακούραστο που πρόσφερε πάρα πολλά.

Η βραδιά ήταν συναισθηματικά φορτισμένη μεν, αλλά με αναμνήσεις αγάπης και σεβασμού για τον άνδρα που έφυγε αφού έκανε στο ακέραιο την ηθική του υποχρέωση, της προσφοράς στην αγαπημένη του Ξάνθη.

Μετά το τέλος του αφιερώματος ακολούθησε συζήτηση με το νεαρό Αλέξιο Εξάρχου.

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…