Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προς κατάργηση το σύστημα voucher για τα γυαλιά οράσεως

Προς κατάργηση το σύστημα voucher για τα γυαλιά οράσεως

0

Μετά την σφοδρή αντίδραση που δέχτηκε από τον κλάδο των  οπτικών και των οπτομετρών

 

 

Το νέο σύστημα με τα voucher έπρεπε να τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο ακόμη δεν εφαρμόστηκε

 

 

Πάει για τις καλένδες ο νόμος Πολάκη που άλλαξε το σύστημα για τα γυαλιά οράσεως και καθιέρωνε τα voucher ως τρόπου πληρωμής μετά την σφοδρή αντίδραση που δέχτηκε από τους με τον κλάδο των  οπτικών και των οπτομετρών οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ και αναμένεται απόφαση εντός του Μαρτίου. Να υπενθυμίσουμε ότι  σύμφωνα με τον νόμο που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιούλιο η προμήθεια γυαλιών οράσεως και οπτικών ειδών γίνεται με τη διαδικασία των βεβαιώσεων πληρωμής (voucher) που λαμβάνουν, μαζί με την ηλεκτρονική συνταγή, οι ασφαλισμένοι από τον οφθαλμίατρο. Το νέο σύστημα με τα voucher έπρεπε να τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο υπό το βάρος των πιέσεων των οπτικών και προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδωσε μεταβατικό διάστημα εφαρμογής τριών μηνών. Η παρέλευση και του μεταβατικού διαστήματος δεν οδήγησε σε λύση, αντιθέτως το… πλήρωμα του χρόνου, δηλαδή η 1/1/2019 βρήκε και πάλι τους οπτικούς αντίθετους σε οποιαδήποτε σύμβαση και παραλαβή voucher και τους ασφαλισμένους ακάλυπτους εφόσον δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν γυαλιά ή άλλα οπτικά είδη που χρειάζονταν.

Άτυπη, σιωπηρή κατάργηση του voucher

Στην πράξη αυτό που γίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες είναι πως οι ασφαλισμένοι αγοράζουν τα γυαλιά με δική τους δαπάνη και προσκομίζουν στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ τα σχετικά παραστατικά προκειμένου να αποζημιωθούν. Ουσιαστικά δηλαδή ακολουθούν ατύπως την παλαιά διαδικασία χορήγησης γυαλιών (με ηλεκτρονική συνταγή από οφθαλμίατρο πήγαιναν σε όποιο κατάστημα οπτικών ήθελαν, πλήρωναν όλη την αξία του είδους στο κατάστημα και κατέθεταν την απόδειξη στην οικεία ΠΕΔΙ). Στις ΠΕΔΙ οι υπάλληλοι παραλάμβαναν τα σχετικά παραστατικά και τα πρωτοκολλούσαν, αλλά δεν ήξεραν τι να τα κάνουν, αφού ο νόμος όριζε πως τα γυαλιά δεν αποζημιώνονται, αφού υπάρχει το voucher.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος είχε ζητήσει τον Ιανουάριο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταματήσει «να κρύβεται και να αναλάβει τις ευθύνες της για το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί στην αγορά οπτικών τους τελευταίους μήνες και να επαναφέρει τον παλιό τρόπο αποζημίωσης, καταργώντας την πληρωμή μέσω voucher». Βάσει του Κανονισμού Παροχών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ (αυτή είναι και η αξία του voucher). Με το παλαιό σύστημα χορήγησης γυαλιών, κατά μέσο όρο υποβάλλονταν στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα 30.000 αιτήματα για αποζημιώσεις οπτικών ειδών, με την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων να γίνεται σε 12 μήνες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…