Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Οι Πολίτες για την Ξάνθη» συνεχίζουν με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι Πολίτες για την Ξάνθη» συνεχίζουν με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

0

Ο Γ. Χατζηθεοδώρου παίρνει την σκυτάλη από τον Ν. Ανταμπούφη ως επικεφαλής.

Επίσημη παρουσίαση παρουσία των βουλευτών και καλεσμένων υποψηφίων δημάρχων Καβάλας και Ιλίου Αττικής

 

Λύση ανάγκης ή αδυναμία απεμπλοκής από την εσωστρέφεια;

 

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου είναι ο νέος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» που παίρνει τη σκυτάλη από τον Νίκο Ανταμπούφη. Η αποτυχία της προσπάθειας για μια πιο διευρυμένη συνεργασία υπό τον Τάσο Τεφρωνίδη οδήγησε στην πλέον κομματική επιλογή που εκφράζεται στο πρόσωπο του γραμματέα του κόμματος.

Λύση ανάγκης ή αδυναμία απεμπλοκής από την εσωστρέφεια;

Η απάντηση του κ. Χατζηθεοδωρου σε σχετική ερώτηση του «Έ» και την επίσημη παρουσίαση του επικεφαλής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου στο καφέ «Φοίλιστρον» ήταν η ακόλουθη: «Από το Φεβρουάριο του 2018 ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια να πλησιάσουμε ανθρώπους που ασχολήθηκαν με την αυτοδιοίκηση έξω από τον κομματικό μας χώρο για να μπορέσουμε να κάνουμε μια δυνατή δημοτική κίνηση. Καταφέραμε λοιπόν να συναντηθούμε με ανθρώπους που εμείς επιλέξαμε και θεωρήσαμε ότι είναι άνθρωποι δημοκράτες έξω από διαπλοκές και ικανοί για να μπορέσουν να συμμετέχουν στην νέα διοίκηση του δήμου.

Καταφέραμε να φτάσουμε σε μια επιλογή του Τάσου του Τεφρωνίδη προσπαθώντας να βάλουμε και ένα πλαίσιο συνεργασίας και είδαμε ότι αυτό στο τέλος δεν ευοδώθηκε, δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Όσον τον Τάσο Τεφρωνίδη τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα και θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει στην πόλη όμως δεν ήταν αυτή η λογική την οποία εμείς είχαμε σκεφτεί. Αυτό που είδαμε είναι ότι το τελευταίο διάστημα ένας χώρος και συγκεκριμένα ο κεντροαριστερός χώρος δυσκολεύτηκε να αποδεχτεί αυτή την επιλογή. Ήδη είχαν αποκλείσει κάθε συνεργασία από την αρχή προφανώς για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Όμως αν δούμε τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις ποιος μπορεί να μας πει απ’ όλους αυτούς τους επικεφαλής που είναι υποψήφιοι δεν ανήκουν σ’ ένα πολιτικό χώρο. Νομίζω ότι όλοι έχουν μια συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα που κυβερνούν τα τελευταία 40 – 50 χρόνια τον τόπο μας. Είδαμε ότι απέτυχαν Δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά όταν ένας άνθρωπος έχει πολιτική ταυτότητα δεν είναι ικανός να διοικήσει τον τόπο. Νομίζω ότι έχουμε δώσει δείγματα γραφής τι σημαίνει για μας συνεργασία, τι σημαίνει βοήθεια και ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια και οι βουλευτές της Ξάνθης και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί με όλους και είδαμε ότι είχαμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα και στο νοσοκομείο της Ξάνθης και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της περιφέρειάς μας και ήμασταν συμπαραστάτες σε κάθε άνθρωπο που χρειάζονταν βοήθεια. Άρα λοιπόν δεν έχει να κάνει με κομματική ταυτότητα αλλά με συγκεκριμένες επιλογές».

Ο δήμος που θέλουν οι «πολίτες για την Ξάνθη»

«Πρόκειται για την συνέχιση μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια με μια σταθερότητα και μια επιμονή, για παρέμβαση στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας και του δήμου μας και ήρθε η ώρα να κλείσει ένας «κύκλος» αυτής της προσπάθειας και να ξεκινήσει κάτι καινούριο, το οποίο συνοδεύεται και με ένα καινούριο πρόσωπο στην θέση του επικεφαλής», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανταμπούφης, παραδίδοντας επίσημα την σκυτάλη στον Γ. Χατζηθεοδώρου οποίος παρουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρη Στογιαννίδη και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, των καλεσμένων υποψηφίων Δημάρχων Καβάλας και Ιλίου Αττικής κ. Άρη Βέρρο και Κώστα Κάβουρα, αντίστοιχα καθώς και αρκετών στελεχών παρουσίασε αδρομερώς τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης: «Θέλουμε να φτιάξουμε την πόλη μας όπως εμείς θέλουμε να ζούμε. Την πόλη που μας αρέσει. Θέλουμε έναν δήμο δημοκρατικό χωρίς πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, που θα συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων. Θέλουμε ένα δήμο ανθρώπινο, χωρίς «φιέστες» γύρω από το Δημοτικό Μέγαρο και την Κεντρική Πλατεία, αλλά με φροντίδα για όλες τις γειτονιές της. Έναν δήμο με έγνοια για όλα αυτά που φαίνονται μικρά, αλλά αποτελούν όρους αξιοπρέπειας για την ζωή των πολιτών. Δημόσιοι χώροι, καθαριότητα, στάθμευση, σχολεία, πολιτισμός, αθλητισμός, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι και βέβαια προσβασιμότητα για τους ανθρώπους και τα ΑμεΑ, για τους νέους γονείς και για τους ηλικιωμένους. Ένα δήμο αλληλέγγυο, όπου ο δήμος θα είναι πεδίο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ένα δήμο με ενισχυμένες κοινωνικές δομές που θα λειτουργούν αποτελεσματικά προς όφελος όλων των πολιτών. Έναν δήμο σύγχρονο, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε διασύνδεση με το πανεπιστήμιο και την επιστημονική κοινότητα. Θέλουμε ένα δήμο οικονομικά αυτάρκη, με διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών του, αλλά και με προοπτική ανάπτυξης» ανέφερε από την πλευρά του ο νέος Επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» και Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο δήμος που θέλουμε να ζούμε, θέλουμε να σέβεται την πολυπολιτισμική του φυσιογνωμία και θα είναι ανοιχτός απέναντι σε όλους τους συνδημότες μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».

Για… ποιους «χτυπά η καμπάνα»

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηθεοδώρου τόνισε την αναγκαιότητα ο δήμος Ξάνθης ν’ αλλάξει σελίδα επισημαίνοντας πως αυτοί που τον διοικούν τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει την τοπική αυτοδιοίκηση σε: « ένα πεδίο στήριξης, στενά κομματικών επιλογών, αυθαιρετώντας ενάντια στην θέληση των πολιτών» και πως υπάρχει: «απαξίωση των θεσμών από αιρετούς επαγγελματίες οι οποίοι υποβαθμίζουν τους θεσμούς, πολιτευόμενοι υπέρ προσωπικών φιλοδοξιών ή υπέρ τοπικών συμφερόντων».

Η απλή Αναλογική το δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα όλων…

Επεσήμανε δε πως οι «Πολίτες για την Ξάνθη» είναι αντίθετοι στις υποτιθέμενες «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες: «Στην πραγματικότητα, μέσα από μια ψευδεπίγραφη ανεξαρτησία, κρύβουν τους δεσμούς εξάρτησής τους με αντιδραστικές αντιλαϊκές πολιτικές δυνάμεις και παραδόσεις. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, που αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ισόβια πολιτικά πρόσωπα και που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κρατηθούν στην εξουσία. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο αντιστέκονται σθεναρά όλο αυτό το διάστημα στην εφαρμογή της απλής αναλογικής. Αντιδρούν γιατί δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα από αυτήν την αντίληψη και αφού αυτοί δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα, ήρθε η ώρα να τους αλλάξουμε εμείς». Αναφερόμενος ειδικότερα για την απλή αναλογική εξέφρασε την άποψη πως είναι ένα πάγιο εκλογικό σύστημα που μπορεί πραγματικά να «συντηρήσει» μια δημοκρατία: «εμάς η απλή αναλογική είναι πλούτος ιδεών, είναι μια σύνθεση απόψεων και είναι η συμμετοχή του κάθε «τελευταίου» πολίτη στην διοίκηση του δήμου, της περιφέρειας, της χώρας. Νομίζω ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα και ιδιαίτερα αυτά που τα τελευταία χρόνια κυβέρνησαν την χώρα, είχαν την απλή αναλογική. Όταν αυτό όμως «διαστρεβλώθηκε» στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν και για αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα δημοκρατικότερο πέρα από την απλή αναλογική. Ας μην ξεχνάμε ότι για την σημερινή τοπική αρχή, ο δήμαρχος εκλέχθηκε με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα. Το ότι ο ίδιος δεν κατάφερε να «ενώσει» τους δικούς του δημοτικούς συμβούλους, είναι θέμα ανεπάρκειας του ίδιου του δημάρχου και όχι της Δημοκρατίας και της απλής αναλογικής».

Στην δημοτική μας κίνηση, χωρούν όλοι οι πολίτες’

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Χατζηθεοδώρου ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώνει υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και απηύθυνε πρόσκληση σ’ όλους τους πολίτες να πλαισιώσουν τη δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη: «Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ την πολιτική μας ταυτότητα. Δεν ζητήσαμε όμως ποτέ και πολιτικά φρονήματα. Στην δημοτική μας κίνηση, χωρούν όλοι οι πολίτες. Όλοι όσοι αγαπούν την πόλη τους και την έχουν φανταστεί διαφορετική. Όλοι όσοι οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και για τα παιδιά τους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…