Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρώτος επίτιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής ο Αντώνιος Κουνάδης

Πρώτος επίτιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής ο Αντώνιος Κουνάδης

0

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών αναγορεύτηκε χθες σε τελετή επίτιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ

«Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών τιμά σήμερα το δάσκαλο, τον επιστήμονα, τον μηχανικό, τον αθλητή, τον ευπατρίδη», ανέφερε στον έπαινό του ο ομ. Καθηγητής Ε. Γδούτος

Πρώτος επίτιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναγορεύτηκε χθες σε ειδική τελετή ο ακαδημαϊκός, τακτικό μέλος και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Κουνάδης. Την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του τμήματος, παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων με τον πρωτοσύγκελο κ. Σωφρόνιο Γκουτζίνη, ο π. πρύτανης Κώστας Σιμόπουλος, εκπρόσωπος του Δ’ ΣΣ, καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες και φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής. Ο κ. Κουνάδης, που αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος πριν περίπου 12 χρόνια, ενώ υπήρξε και μέλος της Διοίκησης του Ιδρύματος, απέκτησε με τον τίτλο αυτό έναν ακόμη πιο ισχυρό δεσμό με το πανεπιστήμιο και την περιοχή, που όπως είπε, εξακολουθεί να διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί τις αγαθότερες αναμνήσεις, με τη διάθεση να συμβάλει «για την ελληνική γλώσσα και την ανάπτυξη της περιοχής δια μέσω του πανεπιστημίου».

Τιμή για τον ίδιο, αλλά και για το πανεπιστήμιο

Προσφώνηση απηύθυναν ο πρύτανης, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής, ο πρόεδρος του τμήματος και ο π. πρύτανης εκ των εισηγητών

Για την πρωτοβουλία της απόδοσης του τίτλου αυτού στον κ. Κουνάδη συνεχάρη τους εισηγητές καθηγητές και όσους συνέδραμαν ο πρύτανης του ΔΠΘ καθηγητής κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, εξαίροντας εν συνόλω το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ, που αποτελεί, όπως είπε, κορμό για το Ίδρυμα μιας και ήταν το ένα από τα δύο που πρώτα λειτούργησαν στη Θράκη (μαζί με τη Νομική), ώστε σήμερα να αποτελεί ένα πανεπιστήμιο που εδράζεται σε τέσσερις πόλεις, με 24.000 προπτυχιακούς φοιτητές, 3.500 μεταπτυχιακούς και περίπου 2.000 υποψήφιους διδάκτορες. Πέρα από την ακαδημαϊκή πορεία του τιμώμενου ο πρύτανης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αθλητικές του επιδόσεις στην δισκοβολία, όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος, βαλκανιονίκης και μεσογειονίκης. Κατέληξε λέγοντας ότι: «η αναγόρευσή του είναι τιμή για τον ίδιο, αλλά αποτελεί και ιδιαίτερη τιμή για το τμήμα και το πανεπιστήμιο».

Μία προσωπική εισήγηση προτίμησε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος υπήρξε φοιτητής του τιμώμενου ακαδημαϊκού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Ήταν εξέχων δάσκαλος, κατέγραψε εξαιρετικά συγγράμματα που χρησιμοποιώ μέχρι και σήμερα, ήταν λίγο αυστηρός, αλλά διατηρώ πολύ θετικές αναμνήσεις μετά από 40 σχεδόν χρόνια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών καθηγητής κ. Αναξαγόρας Ελένας, αναφέρθηκε και αυτός στην προσωπική του γνωριμία με τον κ. Κουνάδη πριν 30 χρόνια, και απευθυνόμενος στον ίδιο επεσήμανε: «υπήρξατε δάσκαλος χιλιάδων πολιτικών μηχανικών που ακολούθησαν τη δική τους πορεία και διέπρεψαν σε εσωτερικό και εξωτερικό. Διδάξατε γνώση και αρετή και υπήρξατε πρότυπο πανεπιστημιακού δασκάλου». Κυρίως, στάθηκε στη βαθιά θεωρητική γνώση του τιμώμενου στην επιστήμη της μηχανικής, αλλά και στο ενδιαφέρον του για την ελληνική γλώσσα.

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος πριν 12 χρόνια ο τιμώμενος

Ο Μητροπολίτης, ο π. πρύτανης Κ. Σιμόπουλος, πανεπιστημιακοί και φοιτητές παρακολούθησαν την τελετή

Τον έπαινο του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών σε επίτιμο καθηγητή ανέλαβε ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Γδούτος, τακτικό μέλος και ο ίδιος στην Ακαδημία Αθηνών. Ο εισηγητής αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή πορεία και τις διακρίσεις του κ. Κουνάδη, δίνοντας το στίγμα της ακαδημαϊκής του παρουσίας, αλλά και της επιστημονικής ταυτότητας. Με φωτογραφικά ντοκουμέντα ανέδειξε τις αθλητικές του επιτυχίες, αλλά και τη σύνδεσή του με το ακριτικό Ίδρυμα. «Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ τιμά σήμερα το δάσκαλο, τον επιστήμονα, τον μηχανικό, τον αθλητή, τον ευπατρίδη», ανέφερε καταληκτικά.

Προσφώνηση εκ μέρους των εισηγητών απηύθυνε ακόμη, ο καθηγητής και π. πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, εξηγώντας ότι πρόθεση του ιδίου, της καθηγήτριας Μαρίας Κώνστας και του προέδρου κ. Αναξαγόρα Ελένα ήταν να είναι ο πρώτος ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής και του τμήματος, γιατί όπως εξήγησε, αφενός  «θέλουμε ο καθηγητής κ. Κουνάδης, να συνεχίσει να είναι καθηγητής μας, ο οποίος και ως μέλος της Διοίκησης του Ιδρύματος όταν του ζητήσαμε ανταποκρίθηκε και μας βοήθησε και μας δίδαξε με την παρουσία του» και αφετέρου «για την αγάπη του για τη Θράκη και τον Ελληνισμό».

Α. Κουνάδης: «Οι κοινοί αγώνες με συνδέουν με το ακριτικό πανεπιστήμιο»

Ακολούθησε η επίδοση διασήμων και αναγόρευση του κ. Αντώνιου Κουνάδη σε επίτιμο καθηγητή του τμήματος, καθώς και η περιένδυσή του από τον πρύτανη. Ο ίδιος, προτού αναπτύξει την ομιλία του με θέμα: «Σεισμική Αστάθεια Ελευθέρως Εδραζόμενων Αγαλμάτων σε Πολυσπονδυλωτούς Κίονες», μίλησε γι’ αυτή την ιδιαίτερα τιμητική διάκριση, ευχαριστώντας για την πρόταση. «Με το ΔΠΘ με συνδέουν ισχυροί δεσμοί από μακρόν, όχι μόνο επιστημονικού και ερευνητικού χαρακτήρας, αλλά για τους κοινούς αγώνες για την ακριτική περιοχή της Θράκης», σημείωσε ο κ. Κουνάδης, προσθέτοντας ότι: «εξακολουθώ να διατηρώ και θα συνεχίσω να διατηρώ τις αγαθότερες αναμνήσεις για τη γόνιμη συνεργασία με το ΔΠΘ, στρέφοντας ευγνώμονα τη σκέψη σε όσα το πανεπιστήμιο αυτό με βοήθησε να συμβάλω για τη γλώσσα και την περιοχή δια μέσω του πανεπιστημίου».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …