Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

0

 «Θερμό» ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης
Παρά το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ κινείται δημοσκοπικά αλλά και σε επίπεδο κοινωνικής αποδοχής κατά κοινή ομολογία σε υποτονικούς ρυθμούς και η αρχική προσδοκία που καλλιέργησε το εγχείρημα της ανασύστασης της κεντροαριστεράς δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί πολικά εντούτοις στην Ξάνθη υπάρχουν αρκετοί «μνηστήρες» για το ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχουν ήδη γνωστοποιήσεις τις προθέσεις του ο Φώτης Καραλίδης, ο Ανέστης Αντωνιάδης αλλά και ο Χρήστος Γκαρμπούνης. Επίσης η Δεούδη Μαρία και ο Μουζαφέρ Καπζά ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σωτήρης Στολίδης, ενώ κάποια στιγμή υπήρχαν φήμες και για τον γνωστό δημοσιογράφος Ιορδάνη Χασαπόπουλο αλλά μάλλον δεν επιβεβαιώνονται.
Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και τίποτε δεν έχει παγιωθεί.
Μ.Ξ.


Συγχαρητήρια Μάνια!
Μας δόθηκε η ευκαιρία ν’ακούσουμε την συμπολίτισσά μας καλλιτέχνιδα του τραγουδιού κυρία Μάνια Ασλάνογλου. Ομολογούμε ότι μας εξέπληξε ευχάριστα με την ποιότητα των τραγουδιών που επέλεξε να εκτελέσει, αλλά κυρίως από την ποιότητα της φωνής της. Συγχαρητήρια λοιπόν στην Μάνια κι ευχόμαστε να συνεχίσει με επιτυχίες τον δύσκολο καλλιτεχνικό δρόμο που επέλεξε. Την απολαύσαμε προχθές στην Ξανθίππη μαζί με πάρα πολλούς συμπολίτες. Άξια!
Γ.Δ.


Τι τρέχει με τις γέφυρες στην ΑΜΘ;
Πριν 1 χρόνο τον Σεπτέμβριο του 2017  κατέρρευσε η γέφυρα του ποταμού Κομψάτου στον δρόμο Κομοτηνής – Ιάσμου – Ξάνθης. Μια γέφυρα νέα σχετικά καθώς εγκαινιάστηκε το 1993. Προχθές στις 9 Νοεμβρίου του 2018 κατέρρευσε, γέφυρα μπροστά από το νοσοκομείο Καβάλας εγκλωβίζοντας ένα ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο και ένα γερανοφόρο αυτοκίνητο μαζί με τους οδηγούς τους, χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν. Μέσα σ’ ένα χρόνο κατέρρευσαν 2 γέφυρες και τουλάχιστον για την γέφυρα του Κομψάτου θα’ πρέπει να είχε βγει το Πόρισμα. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι «καμπανάκι» για τις αρχές στην ΑΜΘ. Πρέπει άμεσα να συσταθεί επιτροπή ειδικών να εξετάσει τη στατικότητα των γεφυρών. Δεν μπορεί να πέφτουν έτσι στα καλά καθούμενα οι γέφυρες. Κάτι φταίει! Είναι οι κακοτεχνίες, η ελλιπής συντήρηση; Ευτυχώς και στις δύο περιπτώσεις δεν είχαμε θύματα…
Ας ευχηθούμε να μη τριτώσει το κακό κι αυτό δεν θα γίνει αν λάβουμε τα μέτρα μας!
Μ.Ξ.


Το δεκάγραμμο του δημότη
Έξι ώρες Δημοτικό Συμβούλιο και όλοι έχουν καταρρεύσει. Πενήντα θέματα προς ψήφιση. Η κούραση στο κατακόρυφο. Την επομένη όλοι θα είναι πτώματα. Υπερβάλουν στην προσπάθεια. Μυαλό και σώμα σε δοκιμασία. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος, οι ώρες είναι πολλές. Ύστερα από τρεις ώρες, οι αποφάσεις είναι αγγαρεία. Επιτέλους, θέλει πολύ μυαλό για να μην υπερβάλουν, να μην καταπονούν τις δυνάμεις; Άλλωστε δεν είναι σε ηλικία για να καταπονούνται τόσο. Όλα έχουν ένα μέτρο.
Θάνος Μαυροδής- Εικαστικός


Πόσο διαρκεί;
Ήταν μια φιλική όπως πάντα συζήτηση μόνον που αυτή τη φορά το θέμα της δεν ήταν τοπικό άμεσα αλλά εθνικό, πανελλαδικό και ιδού γιατί. Ο πνευματικά «ζωηρός» και φιλοπαίγμων έθεσε ένα καίριο ερώτημα προς την ομήγυρη, ως προς το χρόνο που διαρκεί στον καθένα η λεγόμενη «Εθνική Μνήμη». Αφού λοιπόν τοποθετήθηκαν λίγο πολύ όλοι, άλλοι με χρόνια διάρκειας της μνήμης αυτής, άλλος με αιώνες κι άλλος εκτίμησε ότι εξαρτάται από την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο, ο θέσας το ερώτημα τοποθετήθηκε αναλύοντας και τεκμηριώνοντας τα επιχειρήματά του στο τελικό χρονικό όριο διάρκειας της Εθνικής Μνήμης στις 48 ώρες το αργότερο! Τόσο διαρκεί η Εθνική Μνήμη στον μέσο Έλληνα υποστήριξε. Εάν μάλιστα πάμε πιο κάτω, μειώνεται ο χρόνος, συνέχισε. Οι συμπατριώτες μας, είπε, έχουν επιλεκτική  μνήμη και ξεχασμένη κάπου στο άπειρο την Εθνική Μνήμη. Κι αυτό συνάγεται, ολοκλήρωσε,  από το γεγονός ότι ένας λαός με πολύ μεγάλη Εθνική ιστορία θετικών αλλά κυρίως αρνητικών γεγονότων να τα έχει ξεχάσει και δυστυχώς να τα επαναλαμβάνει συνεχώς, πολλά, πολλά χρόνια τώρα.
-Μνήμη μεν, αλλά ωρών…
Γ.Δ.


Σταυρουπολίτες της Αθήνας
Για άλλη μια χρονιά η Σταυρούπολη και εν γένει η Ξάνθη, υποδέχτηκαν και φέτος τους Σταυρουπολίτες που ζουν στην Αθήνα. Οι οποίοι χρόνια τώρα την ίδια χρονική περίοδο έρχονται τιμώντας τον τόπο τους την ημέρα του εορτασμού των Ταξιαρχών. Η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Πολιούχου με μια σειρά εκδηλώσεων και μαζί χαίρεται που συναντά τα δικά της παιδιά, τους δικούς της ανθρώπους. Ήρθαν από νωρίς, την Τρίτη, και έφυγαν την Κυριακή, διαμένοντας στα Κομνηνά, στο ξενοδοχείο Νέμεσις. Μια τιμή στα χώματα της ιδιαίτερης πατρίδας, μια αναβάπτιση που διατηρείται ζωντανή εδώ και 15 χρόνια τώρα. Είναι κάτι κι αυτό. Να’ ναι γεροί να μας ξανάρθουν.
Γ.Δ.


Ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας που έχουν σχέση με τη δήλωση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα υποψηφίων βουλευτών», αναμένεται η υλοποίηση της δήλωσης. Έτσι, αναμένονται τα πρώτα ονόματα εντός των επόμενων ημερών, κυρίως δε νέων υποψηφίων που πρώτη φορά θα είναι υποψήφιοι βουλευτές. Ως προς τα ονόματα που θα δημοσιοποιηθούν δεν έχει διαρρεύσει τίποτε σχετικό. Υπάρχει απλώς η δήλωση ανώτατου στελέχους ότι όλα είναι έτοιμα για να κάνει τη σχετική ανακοίνωση ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ως εκ τούτου είναι εύλογη η αγωνία των υποψηφίων το ποιοι θα λάβουν από νωρίς το χρίσμα. Κι αυτό διότι οι νέοι υποψήφιοι θα έχουν πλέον αρκετό χρόνο να ετοιμάσουν τον αγώνα τους, να φτιάξουν το επιτελείο τους και να μπουν στην αφετηρία με τους νυν βουλευτές περίπου με τις ίδιες δυνατότητες προετοιμασίας.
Γ.Δ.


«Πάμε με χίλια»
Η έκφραση είναι δηλωτική ότι το γεγονός που αναμένεται, έρχεται με μεγάλη ταχύτητα και ως εκ τούτου θα υλοποιηθεί. Και εν προκειμένω, το γεγονός δεν είναι άλλο από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. που πλέον έρχονται με χίλια!  Δηλαδή με υπερηχητική ταχύτητα. Και η διαπίστωση δεν είναι ούτε αυθαίρετη αλλά ούτε δική μας μόνο. Κι αυτό διότι σε όλες τις εφημερίδες και τα σάιτ αυτό συζητιέται πλέον. Ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Κι αυτό βέβαια το συμπεραίνει κάθε καλόπιστος κριτής και κάθε πολίτης με κοινή λογική και λίγη γνώση των ελληνικών πολιτικών πεπραγμένων. Είναι πασιφανές ότι όλες οι αποφάσεις, ενέργειες, σημερινές και αυριανές της κυβέρνησης πως αρχίζουν και τελειώνουν μ’αυτό το σκεπτικό. Το να θέλει κάποιος να το αρνηθεί ή να μη βλέπει την πραγματικότητα που έρχεται, είτε είναι αφελής ή ζει σε βουνό ψηλά, χωρίς ενημέρωση…
Γ.Δ.


Όριο ταχύτητας 30 χλμ!
Η φωτογραφία που παρατίθεται στο σχόλιο είναι αληθινή και τραβήχτηκε πρόσφατα από συμπολίτη μας ο οποίος μας την έστειλε μ’ ένα ιδιαίτερα σκωπτικό σχόλιο για Τροχαία και δήμο Αβδήρων. Όμως, ρεαλιστικά εξεταζόμενη η φωτογραφία που εμφανίζει την επίσημη πινακίδα να οριοθετεί το ύψος της ταχύτητας στα 30 χιλ. για το σημείο αυτό.
Ποιος νοσηρός και άσχετος εγκέφαλος πήρε άραγε την απόφαση αυτή; Έχει δοκιμάσει ο άσχετος υπάλληλος να οδηγήσει Ι.Χ., φορτηγό, λεωφορείο και μοτό ακόμη, με ταχύτητα 30 χιλ; Σίγουρα όχι. Διότι με 30 χιλ σε εθνική οδό το αυτοκίνητο κάθε μορφής, ίσα που τσουλάει, εμποδίζοντας παρά διευκολύνοντας ή προστατεύοντας.
Είναι ως εκ τούτου ακατανόητη η εν λόγω πινακίδα και το όριό της και θα πρέπει ν’αφαιρεθεί τόσο αυτή όσο κι άλλες που πιθανόν τοποθέτησε η ανοησία και η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία κάποιων συν το σαδισμό κάποιων άλλων, που κρυβόμενοι μετρούν το όριο ταχύτητας των Ι.Χ. εάν ξεπέρασε τα 30 ή 50 χιλιόμετρα.
Ανόητοι, με τη συγκεκριμένη πράξη σας λειτουργείτε εισπρακτικά για το δήμο, όχι για την ασφάλεια των πεζών ή των οδηγών. Είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθείτε αυτό; Δεν έχετε καταλάβει ακόμη πού  συμβαίνουν τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα;
Σημείωση: Η εν λόγω πινακίδα του ορίου των 30 χλμ βρίσκεται σε είσοδο-έξοδο του χωριού Βαφέικα Ξάνθης…
Γ.Δ.


Μπορούν να διαγραφούν 10.000 ιερείς;
Μπορούν να «διαγραφούν» 10.000 ιερείς από το Δημόσιο, ώστε να γίνουν ισάριθμες νέες προσλήψεις που προανήγγειλε με τόση βεβαιότητα ο Αλέξης Τσίπρας; Την απάντηση τη δίνει ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και βαθύς γνώστης των κανόνων που διέπουν το Δημόσιο. Η απάντηση όχι μόνο είναι αρνητική, αλλά μαρτυρά και τον βαθμό επιπολαιότητας με την οποία αντιμετώπισε το Μαξίμου το θέμα.
«Ακόμη και στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία, πράγμα που δεν είναι καθόλου βέβαιο, δεν αρκεί να σβήσεις απλώς από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών το ΑΦΜ των κληρικών που σήμερα πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο. Θα πρέπει να καταργήσεις τις θέσεις τους, δηλαδή να τους απολύσεις. Αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά: Είτε με την απόλυσή τους (για λόγους που προβλέπονται στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων) είτε με την κατάργηση των θέσεων που υπηρετούν. Εάν συμβεί το δεύτερο, που είναι το μόνο λογικό, τότε, θα έχουμε για πρώτη φορά μαζική κατάργηση θέσεων στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας. Από την άλλη, η αλλαγή του νομικού στάτους της Εκκλησίας με την μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, προκειμένου να τυγχάνει επιχορήγησης, θα διασαλεύσει το, επί αιώνες, σταθερό καθεστώς της. Όλες οι εναλλακτικές δείχνουν την περιπλοκότητα του προβλήματος αλλά και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από τον κ. Τσίπρα».


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…