Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

0

Ευχές για μακροημέρευση
Όταν ένα βιβλιοπωλείο έχει γενέθλια λειτουργίας τεσσάρων χρόνων και εισέρχεται στο πέμπτο έτος, ε, τότε μπορείς να αισιοδοξείς. Λοιπόν το γνωστό βιβλιοπωλείο ΔΥΟ είχε τα γενέθλιά του το Σάββατο και τα γιόρτασε με τους φίλους του παρέα. Φίλοι του βιβλίου, των υπευθύνων, άνθρωποι του χρήσιμου πνευματικού εφοδίου. Από τη στήλη τις θερμότερες ευχές για πολλά γενέθλια.
Γ.Δ.


Θα φάει ο ένας τον άλλο;
Όπου εφαρμόστηκαν μνημόνια η βία περίσσευε. Δεν σας κάνει εντύπωση που δεν περνάει μέρα χωρίς να ακούσουμε για κάποιο βίαιο περιστατικό; Κοινωνίες που βίωναν ήρεμα την καθημερινότητα τους ασχολούνται σήμερα με ένα σωρό εγκλήματα. Και όσο ο καιρός περνάει η βία θα γίνεται ακόμη σκληρότερη. Που θα καταλήξουμε ένας θεός ξέρει, θα φάει ο ένας τον άλλο; Είναι η ανεργία που προκαλεί περισσότερη βία; Είναι οι δυσκολίες στην καθημερινότητα; Είναι οι ανατροπές στη ζωή της οικογένειας; Είναι η συμβίωση περισσότερων ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων με διαφορετικές συνήθειες; Είναι η αβεβαιότητα για το αύριο; Σε άλλες χώρες που βρέθηκαν υπό επιτήρηση συνέβησαν ακραία φαινόμενα βίας και κάποτε οι λαοί ξεσηκώθηκαν…
Γ.Δ.


Και οι δύο είναι καλά!
Τελευταίες πληροφορίες για την υγεία των δύο Σέρβων πιλότων του προχθεσινού ατυχήματος.  Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν και οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους. Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ξάνθης. Ο ένας πιλότος είχε υποστεί χτύπημα στο κεφάλι αλλά μάλλον ήταν ελαφρύ. Ο δεύτερος έχε πολύ ελαφρά, επιπόλαια τραύματα.
Γ.Δ.


Τον καταδίωξαν ανεπιτυχώς!
Οι αναγνώστες του Τύπου αλλά και όλοι όσοι παρακολουθούσαν δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, και όλοι  όσοι διάβασαν τις ειδήσεις στο διαδίκτυο ενημερώθηκαν για τον μεθυσμένο ιδιοκτήτη IX ο οποίος βρέθηκε από τα διόδια της Αττικής Οδού λίγο πριν από την είσοδο στην… αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής χωρίς να μπορέσει κανένας να τον σταματήσει! Τον καταδίωξαν ανεπιτυχώς! Το περιστατικό με τον μεθυσμένο οδηγό που έφτασε στη Βουλή δείχνει ότι δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης. Να ελπίσουμε ότι αυτοί που έχουν επιφορτιστεί να υπηρετήσουν σωστά το καθήκον τους, θα ασχοληθούν σοβαρά ώστε απ εδώ και πέρα να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις.
Γ.Δ.


Δυστοκία στελεχών
Και να θέλει κάποιος να το κρύψει κάπως, αυτό δεν κρύβεται πλέον.  Υπάρχει μια πραγματική δυστοκία στην εξεύρεση στελεχών στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψουν τα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών.  Ως εκ τούτου είναι πλέον σίγουρο ότι θα επικρατήσει η αναγκαιότητα της συνεργασίας στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου. Όσο δε για τον Μητροπολιτικό Δήμο Ξάνθης, ακόμη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το όνομα του υποψηφίου. Και προξενεί όντως απορία σχεδόν τέσσερα χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα υποτυπώδες στελεχιακό δυναμικό στον τομέα της Αυτοδιοίκησης. Κι αυτή η ένδεια στελεχών στην Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται σ’ολόκληρη τη χώρα κι όχι μόνον στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Το δίλημμα του Ζαγναφέρη

Είναι σίγουρο ότι ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης ότι βρίσκεται σε ανθρώπινο δίλημμα την περίοδο αυτή. Τον απασχολεί το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα και ποια θα είναι η απόφασή του. Κι αυτό το πιστεύουμε διότι ο Ζαγναφέρης είναι «πολιτικό ζώο» και δεν θα θελήσει να περιοριστεί σε ρόλο εκτός αυτής της δράσης. Έτσι, δεν θα ξάφνιαζε εάν μαθαίναμε πως ο Ζαγναφέρης ετοιμάζεται να βάλει πλώρη για άλλες «μεγάλες πόρτες». Μόνο να προσέξει να μην ανοίξει να μπει από τη μία και βγει από την άλλη αμέσως, όπως παραστατικά αναφέρει το τραγούδι «Δυο πόρτες έχει η ζωή». Συμπέρασμα: Θα μας απασχολήσει σύντομα εκ νέου ο Ζαγναφέρης.
Γ.Δ.


Μέσα οι βάσεις του θανάτου;
«Έξω οι βάσεις του θανάτου», λέγαμε κάποτε και παραληρούσαμε. Που να φανταζόμασταν ότι θα έρθει ένας Καμμένος σε αριστερή κυβέρνηση να δίνει βάσεις στους Αμερικανούς σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Ο Πάνος Καμμένος πήγε στις ΗΠΑ και προσέφερε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας τρεις νέες βάσεις στην Ελλάδα. Ήταν ο ίδιος που πέρυσι ανανέωσε τη συμφωνία για την αμερικανική βάση στη Σούδα, όχι για ένα χρόνο, όπως ισχύει επί δεκαετίες τώρα, αλλά για 5 χρόνια. Με αλλα λόγια, επί αριστερής κυβέρνησης η Ελλάδα δίνει στις ΗΠΑ ότι ήθελαν εδώ και χρόνια, αλλά δεν το είχαν πάρει. Και ποιο αντάλλαγμα έχει λάβει η χώρα μας για αυτό; Ποιος να έλεγε στους παλιούς αριστερούς που θα κατέληγε ο αντιαμερικανισμός τους.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια αλήθειας
Χαιρετίζω προσωπικά το γεγονός ότι ο νεαρός Ισμαήλ Τζεβτζέτ ορκίστηκε προχθές ως ο πρώτος δόκιμος αστυφύλακας από τη μειονότητα. Και ειλικρινά τον συγχαίρω και του σφίγγω το χέρι για την επιτυχία του να επιλεγεί αξιοκρατικά και να υπηρετήσει την πατρίδα από τη θέση του αστυνομικού. Μένω στο θέμα τονίζοντας ότι ο νέος αυτός έδωσε εξετάσεις και πέτυχε. Σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις, δηλαδή γράφοντας και μιλώντας στην ελληνική γλώσσα. Η ελληνική πολιτεία του έδωσε δηλαδή το δικαίωμα ως όφειλε όπως προς όλους, να διαγωνιστεί. Να δείξει και αποδείξει τις γνώσεις του, το επίπεδό του στα εξεταζόμενα μαθήματα. Δεν τον απέκλεισε. Αφού πληρούσε όπως όλοι όσα ζητούσε ο διαγωνισμός, κι αφού ήταν τα γραπτά του σωστά, θεωρήθηκε η επιτυχία του απόλυτα φυσιολογική.
Από τα παραπάνω βγαίνει ένα δίδαγμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την υποχρέωση οι νέοι της μειονότητας να μαθαίνουν σωστά και στο επίπεδο που πρέπει την ελληνική γλώσσα. Για να μπορούν στη συνέχεια να απαιτούν και να θεμελιώνουν το δικαίωμά τους πλέον να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για θέσεις στο δημόσιο. Σε όλο το δημόσιο! Το παράδειγμα της επιτυχίας του νεαρού Ισμαήλ, ας γίνει η αφετηρία και για πολλούς νέους της μειονότητας. Κι ας αποφασίσουν να ξεπεράσουν αγκυλώσεις κι ας δουν μπροστά. Όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη. Αρκεί να το θελήσουν οι νέοι και να κάνουν τη ρήξη τους με το συντηρητικό κατεστημένο.
Γ.Δ.


Επιτέλους! Η ΑΝΡΟ ανοίγει την Πρόσκληση για το Leader Ιδιωτών!
Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Διαχείρισης για το Leader Ροδόπης-Ξάνθης προκειμένου να αποτιμήσει το Leader για το δημόσιο το οποίο και  έκλεισε και για να ετοιμάσει την Πρόσκληση για το Leader Ιδιωτών. Να σημειώσουμε ότι προφανώς και μας ενέπαιζαν τόσο καιρό που μας έλεγαν ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σταυρίδης αλλά και ο Διευθυντής της ΑΝΡΟ κ. Κεφαλίδης ότι δεν φταίει η ΑΝΡΟ για την καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος αλλά το  ΥΠΑΑΤ που δεν προκηρύσσει το Leader Ιδιωτών. Είναι γνωστό ότι οι Αναπτυξιακές το προκηρύσσουν και ήδη άλλες το έχουν κάνει πολύ νωρίτερα.  Αλλά κάλιο αργά ποτέ! Σ’ ότι αφορά το Leader Δημοσίου, υποβλήθηκαν συνολικά 45 προτάσεις εκ των οποίων 10 από δήμους και 35 από φορείς. Το ποσό ανέρχεται σε 5,5 εκ. ευρώ ενώ τα διαθέσιμα της ΑΝΡΟ είναι μόλις 1,570.000 ευρώ. Αλλά  στην συνεδρίαση ειπώθηκε όπως υπάρχουν άλλα 30 εκ. ευρώ διαθέσιμα στο ΥΠΑΑΤ και μπορούν να τα διεκδικήσουν. Να προσθέσουμε ακόμη ότι ορίστηκε επιτροπή αξιολόγηση των προτάσεων.
Εν ευθέτω χρόνο τα νεώτερα.!
Μ.Ξ.


Μια ντουζίνα υποψήφιοι για τον δήμο Αβδήρων
Δεν είναι ένας δεν είναι δυο αλλά κοντεύουν τους …δεκαδιό οι ενδιαφερόμενοι για να θέσουν υποψηφιότητα για δήμαρχοι του δήμου Αβδήρων. Το βέβαιο είναι ότι θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά γιατί ευνοεί και το εκλογικό σύστημα αφού ο επικεφαλής συνδυασμού που μπορεί να εκλέξει έναν ή δύο συμβούλους μπορεί ξαφνικά βρεθεί ως αντιδήμαρχος στην διοίκηση του δήμου αν συμφωνήσει με τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό.  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Εκτός από τους γνωστούς νυν δήμαρχο Τσιτιρίδη και πρώην Τσολακίδη θα είναι υποψήφιος ο Αντωνιάδης και κάποιος που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαιο θεωρείται ότι θα είναι υποψήφιος ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αβδήρων Νίκος Χατζόπουλος, ενώ για μια ακόμη φορά ακούγεται και το όνομα του Κριτσίνη,  ο οποίος όμως κάθε φορά δήθεν θα κατέβει και κάτι συμβαίνει το τέλος και δεν κατεβαίνει. Επίσης ακούγεται και το όνομα του Μπηρόλ από το Σέλερο ενώ και ο Δημήτρης Γαλανόπουλος ενδιαφέρεται.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …