Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Περιφέρεια ΑΜΘ, οι Τούρκοι επισκέπτες σε αποχαιρετούν

Περιφέρεια ΑΜΘ, οι Τούρκοι επισκέπτες σε αποχαιρετούν

0

Ραγδαία πτώση στις αφίξεις Τούρκων υπηκόων από τα συνοριακά σημεία Κήπων και Καστανέων. Έφτασε στο 14,93% η αρνητική μεταβολή το τρίτο τρίμηνο του 2018

 Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ που αποτυπώνουν την προοδευτική μείωση των οδικών αφίξεων παρουσιάζει και σχολιάζει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης

 Την διαπίστωση πέραν πάσης αμφιβολίας των ξενοδόχων τουριστικών περιοχών της ΑΜΘ, κυρίως σε Αλεξανδρούπολη και Θάσο, για τη μείωση των Τούρκων επισκεπτών στην Περιφέρειά μας, αποτυπώνουν τα στοιχεία των οδικών αφίξεων των Τούρκων υπηκόων από τα δύο συνοριακά σημεία Κήπων και Καστανέων, που επεξεργάστηκε και παρουσίασε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης.

 Τους θερινούς μήνες καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) όταν και κορυφώνεται η τουριστική κίνηση παρατηρείται ότι στους Κήπους οι οδικές αφίξεις ήταν συνολικά 218.426, όταν το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς ήταν 249.600, δηλαδή η ποσοστιαία πτώση είναι της τάξης του 12,49% και μάλιστα η μείωση παρουσιάζεται και στους τρεις μήνες. Αντίστοιχα και στις Καστανιές, οι 61.254 αφίξεις του 2017 έγιναν φέτος 46.029, δηλαδή η μείωση εδώ είναι μεγαλύτερη και φτάνει το 24,86%.

 Κανένα δείγμα αλλαγής πορείας

Πάντως, η τροχιά μείωσης των αφίξεων Τούρκων υπηκόων που ξεκίνησε το Μάιο φαίνεται ότι έχει πλέον ακάθεκτη πορεία, αφού βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Συγκεκριμένα, οι οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων από τους Κήπους που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με αύξηση πάνω από 50% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, μειώνονται συνεχώς από το Μάιο κι έπειτα, με τη συνολική μείωση να φτάνει συνολικά το εννεάμηνο το 3,54%. Ομοίως και στις Καστανιές αύξηση παρουσιάζεται τον Ιανουάριο, ενώ στη συνέχεια ξεκινούν οι μειώσεις στις αφίξεις Τούρκων υπηκόων σε όλο το διάστημα του 2018, με μεγαλύτερη τη μείωση του Μαρτίου που έφτασε το 48, 36%. Η συνολική πτώση φτάνει το 19,75% στις Καστανιές.

 Πτώση της κίνησης μετά από μία δεκαετία

«Μετά από μία δεκαετία με εντυπωσιακές αυξήσεις καταγράφεται μείωση των τουρκικών επισκέψεων¨
Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ
Πρόεδρος ΟΕΕΘ

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΟΕΕΘ, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ αναφέρει: «μετά από μία δεκαετία η οποία χαρακτηρίσθηκε από τις συνεχείς – ως επί το πλείστον – και εντυπωσιακές κατά περίπτωση αυξήσεις στις οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στη χώρα μας κατά τις θερινές περιόδους και μετά από μήνες ανθεκτικότητας του εισερχόμενου από Τουρκία τουρισμού τόσο στις διαρκείς υποχωρήσεις της νέας τουρκικής λίρας (TRY) έναντι του ευρώ (EUR) όσο και στην επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, καταγράφεται μείωση των τουρκικών επισκέψεων στα συνοριακά σημεία διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων για το καθοριστικό για τον τουρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης τρίτο τρίμηνο του 2018. Η μείωση των τουρκικών τουριστικών ροών για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ανέρχεται ποσοστιαία στο 15% με περισσότερες από διακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες (264.455) Τούρκους επισκέπτες να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα το εφετινό τρίτο τρίμηνο, 46.399 λιγότεροι όμως σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Στους Κήπους οι αφίξεις Τούρκων υπηκόων υποχωρούν κατά 12,50% για το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη συγκριτική μείωση αγγίζει το 25%. Κατά την ομαδοποίηση των στοιχείων σε επίπεδο εννιαμήνου καταγράφεται ποσοστιαία μείωση η οποία ξεπερνά το 7% για το τρέχον έτος σε σχέση με το 2017 με πεντακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες Τούρκους (553.876) να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα από τις δύο οδικές πύλες εισόδου στο Νομό Έβρου, επίδοση στην οποία επιδρά καταλυτικά η υποχώρηση στις τουριστικές ροές από Τουρκία του τρίτου τριμήνου.

Στα επιμέρους επεξεργασμένα στοιχεία εννιαμήνου οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται λίγο κάτω από τετρακόσιες σαράντα εννιά χιλιάδες (448.693), μειωμένες κατά 3,54% (16.446 λιγότερες) συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη μεταβολή εννιαμήνου είναι αρνητική κατά 19,75% και τις απόλυτες τουρκικές αφίξεις να ανέρχονται σε περίπου εκατόν πέντε χιλιάδες (105.183 / 25.894 λιγότερες)».

* Σημειώνεται ότι τα πρωτογενή στοιχεία που ευγενικά παραχωρούνται στην Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης από την Ελληνική Αστυνομία έχουν υποστεί επεξεργασία στα πλαίσια επιστημονικής έρευνας και αφορούν τις οδικές αφίξεις υπηκόων τρίτων χωρών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Τούρκοι υπήκοοι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ζόρι» η εύρεση φοιτητικής στέγης στην Ξάνθη

Μειώνεται κάθε χρόνο η προσφορά ενώ παραμένει σταθερή η ζήτηση   Ίδιες με πέρσι οι τιμές: …