Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πόσο ακόμα θα περιμένουν τον αναδασμό στο Εράσμιο;

Πόσο ακόμα θα περιμένουν τον αναδασμό στο Εράσμιο;

0

Νέο «κώλυμα», η …υδραυλική μελέτη! – Ανησυχία κατοίκων για νέα καθυστέρηση – Καθησυχαστικός ο Ζαγναφέρης

 

Η περιφέρεια ανέλαβε την χρηματοδότησή της με κονδύλι ύψους 70.000 ευρώ –

Εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων για τις διεκδικούμενες εκτάσεις από το Δημόσιο

 

Δυο δικαστικές αποφάσεις περιμένουν εναγωνίως οι κάτοικοι του Ερασμίου που θα αποκαταστήσουν την εκκρεμότητα αρχικά για τα 6.000 «ορφανά» στρέμματα της πρώην κοινότητας Ερασμίου που δεν εγγράφηκαν στο Κτηματολόγιο και ήδη έχει παρέλθει η ημερομηνία (8/12/2017) και η άλλη που αφορά τον αναδασμό αγροκτήματος 30.000 στεμμάτων που καθυστερεί 20 και πλέον χρόνια. Η δεύτερη δικαστική απόφαση αφορά τα 3.000 στρέμματα ιδιωτών που τα διεκδικεί το δημόσιο.

Πρόλαβαν στο παρά …πέντε την προσφυγή και αναμένουν την δικαστική απόφαση

Στο παρά… πέντε πρόλαβε ο δήμος Τοπείρου και υπέβαλλε εμπρόθεσμα την προσφυγή. Η υπόθεση συζητήθηκε πριν 4 μήνες όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερασμίου κ. Αθανάσιος Τερζής και αναμένεται η απόφαση. Για το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρουμε πως: «Το πρόβλημα προέκυψε γιατί κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου δεν τα δήλωσε κανένας και ο αρμόδιος υπάλληλος τα ενέγραψε ως μερίδα του δημοσίου. Όπως μας υπενθυμίζει ο κ. Τερζής πρόκειται για αγροκτήματα συνολικά 6.000 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί μετά το 1922 στην πρώην Κοινότητα Ερασμίου και δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο από το 2003 που λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο. Αναφορικά με το ποιος ευθύνεται γι αυτό ο κ. Τερζής σημειώνει: « Από αμέλεια και ολιγωρία της πρώην δημοτικής αρχής. Πήραμε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να τα διεκδικήσουμε δικαστικά και ευτυχώς προλάβαμε».

Νέο «κώλυμα για τον αναδασμό η …υδραυλική μελέτη! – Ανησυχία για νέα καθυστέρηση

Είναι γνωστό ότι ο αναδασμός του Ερασμίου έχει περάσει από …40 κύματα! Πολλοί πολιτικοί παράγοντες τα τελευταία 20 χρόνια προσπάθησαν να ξεμπλέξουν το «κουβάρι» με τις εκτάσεις που ήταν σ’ ένα ιδιότυπο και αμφισβητούμενο καθεστώς και να επιλύσουν πολιτικά ένα χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Τώρα που έφτασε πλέον ο κόμπος στο χτένι και όλα θα ρυθμιστούν με δικαστική απόφαση, για την οποία είναι θέμα μηνών η έκδοσή της, προβάλλεται ένα νέο κώλυμα που δεν υπήρχε εξ’ αρχής: «Τώρα μας προέκυψε νέο εμπόδιο, η υδραυλική μελέτη. Γιατί δεν προβλέφτηκε όταν δημοπρατήθηκε το έργο του αναδασμού; Δεν γνώριζε η Επιτροπή αναδασμού ότι χρειάζεται κι αυτή; Μάθαμε ότι ο εργολάβος που πήρε το έργο του αναδασμού δεν συμφωνεί να κάνει την υδραυλικού μελέτη γιατί πήρε το έργο με μεγάλη έκπτωση και δεν τον συμφέρει. Και τι θα γίνει ; Ποιος θα την χρηματοδοτήσει; Θα έχουμε και νέα καθυστέρηση; Όλοι στο χωριό μας ανησυχούν κι αγωνιούν. Περιμένουμε τόσα χρόνια για αυτό το αναδασμό. Επιτέλους πια σώθηκε η υπομονή μας», τονίζει ο κ. Τερζής εκφράζοντας την ανησυχία αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων του Ερασμίου που περιμένουν τόσα χρόνια αυτόν τον αναδασμό!

Η περιφέρεια ανέλαβε την χρηματοδότηση της υδραυλικής μελέτης με κονδύλι ύψους 70.000 ευρώ

Το «Ε» απευθύνθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός. Δήλωσε πως η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την υδραυλική μελέτη και πως ήδη έχει διατεθεί το κονδύλι των 70.000 ευρώ ενώ είναι στα θέματα ημερησίας διάταξης στην επικείμενη Οικονομική επιτροπή η κατάρτιση όρων για την διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την δημοπράτηση της μελέτης τόσο για τον αναδασμό του Ερασμίου όσο και του Κουτσού. Σημείωσε δεν πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση και ότι τα δύο έργα θα προχωρήσουν άμεσα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…