Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ασθενεί» ο Οικογενειακός γιατρός στην Ξάνθη

«Ασθενεί» ο Οικογενειακός γιατρός στην Ξάνθη

0

4 μόνο έχουν ενταχθεί στο σύστημα Οι λόγοι που δεν συμμετέχουν οι γιατροί: « Το οικονομικό αλλά και η ασάφεια του συστήματος

 

Δηλώσεις του πρόεδρου του Συλλόγου Ιατρών Ξάνθης Α. Καραδέδου – Τα 5 βήματα για να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής

 

 

Λογάριασαν χωρίς… τους γιατρούς στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας που εισάγει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού! Αυτή είναι η διαπίστωση μέχρι τώρα αφού σε μηδενικά σχεδόν ποσοστά κυμαίνεται το ενδιαφέρον των γιατρών που επιθυμούν να ενταθούν στο σύστημα.

4 οικογενειακοί γιατροί μόνο στην Ξάνθη

Είναι γεγονός ότι από την 1η Αυγούστου που τέθηκε σε εφαρμογή μόνο 4 γιατροί στην Ξάνθη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν ενταχθεί. Πρόκειται για έναν Γενικής Ιατρικής στην ΤΟΜΥ Ξάνθης και 3 Παθολόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχουν λήξει οι συμβάσεις των 5 Παθολόγων που ήταν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ αυτοί δεν υπέβαλλαν αιτήσεις ένταξης στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το πλαφόν των ασθενών που μπορεί να έχει εγγεγραμμένους, να εξετάζει και να συνταγογραφεί ένας οικογενειακός γιατρός είναι 2.500 και ένας παιδίατρος 1.500 αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συμμετοχή αυτή δεν είναι δυνατόν να καλύψει μια περιφερειακή ενότητα 100.000 κατοίκων και ότι κάπου «πάσχει» το σύστημα αν συνεχιστεί έτσι. «Θα πέσει το κλάμα της αρκούδας», σχολίασε ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον θεσμό επισημαίνοντας ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα μικτό σύστημα.

Την ίδια στιγμή σε μεγαλύτερο ποσοστό κυμαίνεται το ενδιαφέρον του κοινού που πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό που αντιστοιχεί ανάλογα με την διεύθυνση του. Πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο με τους ηλικιωμένους και όσοι απ’ αυτούς δεν έχουν παιδιά που να έχουν πρόσβαση τους υπολογιστές. Να σημειώσουμε ότι αν κάποιος μπει στο site του ΕΟΠΥΥ (eopyy.gov.gr) ->Πολίτες, παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να υποβάλλει αίτηση εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό.

Τα 5 βήματα για την υποβολή της αίτησης

Ειδικότερα: 1. Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα (rdv.ehealthnet.gr), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.

  1. Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων σας (βάσει των στοιχείων που θα συμπληρωθούν θα γίνει η επιλογή του Οικογενειακού Ιατρού).
  2. Επιλογή Οικογενειακού Ιατρού μεταξύ των διαθέσιμων. Διαθέσιμοι θεωρούνται οι Οικογενειακοί Ιατροί, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου που έχει δηλωθεί στο βήμα 2 και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το εκ του νόμου ανώτατο όριο πληθυσμού ευθύνης.
  3. Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
  4. Εκτύπωση της αίτησης.

 

karadedos
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Α. Καραδέδος

Οι λόγοι που δεν συμμετέχουν οι γιατροί – Το οικονομικό αλλά και η ασάφεια του συστήματος

Στο πλαίσιο της διερεύνηση των αιτιών του μειωμένου ενδιαφέροντος από πλευράς γιατρών απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγους Ξάνθης κ. Αναστάσιο Καραδέδο, ο οποίος εξήγησε: «Υπάρχει μια μεγάλη ασάφεια σ’ ότι αφορά τον θεσμό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο για τους γιατρούς που θα συμμετέχουν, δεν υπάρχει έλεγχος για την ποιότητα της δουλειά τους. Παραμένουν αναπάντητα πως σε μια εποχή της πλήρους εξειδίκευσης ένας γενικός γιατρός και όχι ένας αιματολόγος θα εξετάζει και θα συνταγογραφεί στοχευμένες και πανάκριβες θεραπείες για ασθένειες όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος και ποιος θα τον ελέγχει. Επίσης οι χαμηλές αποδοχές της τάξης των 1.000 ευρώ είναι αντικίνητρο. Εμείς εκφράσαμε τις θέσεις μας αλλά δεν υπήρξε συγκερασμός με αυτές του υπουργείου και δεν συμμετείχαν στην διαμόρφωσης του πλαισίου. Δεν είμαστε αρνητικοί αλλά χρειάζεται σαφήνεια και επαναδιοργάνωση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…