Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα POS στα διόδια της Εγνατίας; Αμ πώς…

POS στα διόδια της Εγνατίας; Αμ πώς…

0

Τέθηκαν σε λειτουργία τα τερματικά στους μετωπικούς σταθμούς για την πληρωμή των διοδίων με κάρτα, αλλά η διαδικασία πληρωμής είναι περισσότερο ταλαιπωρία παρά διευκόλυνση, λένε οι διερχόμενοι οδηγοί

Τους επόμενους δύο μήνες θα εγκατασταθούν τερματικά σε όλες τις λωρίδες διέλευσης, σημειώνει στο «Ε» ο διευθυντής λειτουργίας διοδίων της Εγνατίας οδού Κ. Κουτσούκος

Από τις 15 Αυγούστου τέθηκαν σε λειτουργία τα τερματικά στους 13 σταθμούς διοδίων που λειτουργεί η Εγνατία οδός ΑΕ, ώστε να εκπληρωθεί συμβατική υποχρέωση και να δοθεί η δυνατότητα στους διερχόμενους οδηγούς να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα το αντίτιμο των διοδίων.

Ωστόσο, από την πλευρά των διερχόμενων οδηγών εκφράζονται παράπονα για τη διαδικασία που απαιτείται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν την πληρωμή με POS. Συγκεκριμένα, το τερματικό κάθε σταθμού βρίσκεται στο εποπτείο, οπότε ο οδηγός πρέπει να σταθμεύσει στη δεξιά λωρίδα, να κατέβει από το αυτοκίνητο και να πάει να πληρώσει. Συμπολίτης που διένυσε πρόσφατα το σύνολο σχεδόν του αυτοκινητόδρομου μας μετέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο προϊστάμενος εξυπηρετούσε τη διαδικασία λόγω αυξημένης κίνησης και αναλάμβανε ο ίδιος να διεκπεραιώσει την πληρωμή στο κτήριο όπου βρίσκεται το τερματικό, ενώ σε άλλες, όπως στην περίπτωση των διοδίων της Παμβώτιδας, ο υπάλληλος δήλωσε αδυναμία να εξυπηρετήσει την πληρωμή με POS.

Όπως γίνεται κατανοητό, ο χρόνος που απαιτείται για την πληρωμή με κάρτα, κυρίως στις περιπτώσεις που οι οδηγοί διανύουν μεγάλες αποστάσεις είναι αποτρεπτικός για να προτιμήσουν την εξόφληση με πλαστικό χρήμα, και άρα η χρήση των τερματικών αποτελεί περισσότερο ταλαιπωρία παρά διευκόλυνση.

Για το ζήτημα εγκατάστασης POS στους 13 μετωπικούς σταθμούς διοδίων της Εγνατίας, με αφορμή τα παράπονα των χρηστών που έχουν εκφραστεί, μίλησε στο «Ε» ο διευθυντής λειτουργίας των διοδίων κ. Κωνσταντίνος Κουτσούκος, ο οποίος ενημέρωσε ότι όλοι οι υπάλληλοι των διοδίων έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση, ώστε να καθοδηγούν τους οδηγούς, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «ενώ δεν έχουμε υποχρέωση, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε, σχεδιάζουμε την τοποθέτηση τερματικών σε κάθε λωρίδα κυκλοφορίας, που αναμένεται να λειτουργήσουν σε δύο μήνες».

Υπενθυμίζεται ότι, η υποχρέωση εγκατάστασης τερματικών POS τέθηκε με το νόμο 4446/16, που προέβλεπε μέτρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, ωστόσο οι παραχωρησιούχοι και η Εγνατία Οδός είχαν ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος του 2018 για την εγκατάσταση ενός τουλάχιστον τερματικού POS σε κάθε σταθμό διοδίων.

Να σημειώσουμε πάντως, ότι, όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσούκος, τον πρώτο σχεδόν ένα μήνα λειτουργίας του νέου συστήματος οι χρήστες POS είναι 0,1% πράγμα που αποτυπώνει κατά κύριο λόγο την έλλειψη γνώσης για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Το αν πρόκειται και για προτίμηση πληρωμής με ρευστό ή αν αποθαρρύνει η διαδικασία και η απώλεια χρόνου θα φανεί στο επόμενο διάστημα λειτουργίας των τερματικών.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …