Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Από σήμερα μετρά «επισφάλεια» για τα ανασφάλιστα οχήματα

Από σήμερα μετρά «επισφάλεια» για τα ανασφάλιστα οχήματα

0
aytokinita kteo

Λήγει σήμερα η προθεσμία που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σ’ όσους δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους – Έρχονται πρόστιμα από 100 – 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα

 

Πρόστιμα 150 ευρώ και σ’ όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ – “Υπολογίσιμο” το ποσοστό των Ξανθιωτών που δεν πέρασαν ΚΤΕΟ – Οικονομική δυσχέρεια είναι η αιτία

 

 

Λήγει σήμερα Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η προθεσμία που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σ’ όσους δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους να σπεύσουν να το πράξουν, ειδάλλως κινδυνεύουν να τους πιάσει η «τσιμπίδα» της Εφορίας και να πληρώσουν «τσουχτερό» πρόστιμο. Όπως έγινε γνωστό, νέο κύκλο διασταυρώσεων, τον τρίτο αυτήν τη φορά, για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, ολοκληρώνει η ΑΑΔΕ μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ ο μηχανισμός της προετοιμάζεται για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο προστίμων.

Έρχονται πρόστιμα από 100 – 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα

Το ΥΠΟΙΚ, για το σκοπό αυτό εξέδωσε προ ημερών σχετική απόφαση (ΠΟΛ. 1126/29.8.2017) προκειμένου να συμπληρώσει και να τροποποιήσει την αρχική ΠΟΛ. 1163/3.7.2013 που αφορά στο ηλεκτρονικό παράβολο.

Στο μεταξύ, μετά και το κλείσιμο της τρίτης διασταύρωσης των στοιχείων που έχουν στα αρχεία τους τα συναρμόδια υπουργεία, η αστυνομία και η ασφαλιστική αγορά, πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι θα κινηθεί η διαδικασία επιβολής προστίμων, τα οποία έχουν ως εξής:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά – 150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά
  • 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα

Σημειώνεται ότι πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε ανασφάλιστους οδηγούς – κατοίκους περιοχών που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ η έως τώρα κινητοποίηση του ΥΠΟΙΚ είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων από το 1,1 εκατ. σε λιγότερα από 500.000.

Πρόστιμα 150 ευρώ και σ’ όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Πρόστιμο 150 ευρώ έρχεται σε όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ τα οχήματά τους. Όπως έγινε και με την ηλεκτρονική διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων, κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα.

Σύμφωνα με τον νόμο 4530/30-3-2018 (άρθρο 55), ο οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, όσοι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο τα οχήματά τους μέχρι εκείνη την ημερομηνία, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ.

Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται ταμιακά από την φορολογική διοίκηση (ΤΕΔΕ), που σημαίνει πρακτικά ότι θα εμφανιστεί στο taxisnet και δεν κάνει διάκριση σε αυτοκίνητα, δίκυκλα ή φορτηγά.

Τι προβλέπεται

Από έλεγχο ΚΤΕΟ περνούν όλα τα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα) στα 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία και έπειτα κάθε δύο χρόνια (εξαιρούνται τα ταξί και τα βαρέα οχήματα για τα οποία ο έλεγχος είναι ετήσιος).

Αν ένα όχημα δεν περάσει στην ώρα του ΚΤΕΟ, επιβαρύνεται με πρόστιμο που διαμορφώνεται ως εξής:

  • Σε 16 ευρώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης
  • Σε 33 ευρώ για μέχρι έξι μήνες και
  • Σε 65 ευρώ για πάνω από έξι μήνες.

Τα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα) που θα εντοπιστούν να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα με πρόστιμο 150 ευρώ που θα γνωστοποιηθεί μέσω Taxisnet.

Υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου το 20% των οχημάτων (περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα) που κυκλοφορούν, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

“Υπολογίσιμο” το ποσοστό των Ξανθιωτών που δεν πέρασαν ΚΤΕΟ

«Δει δη χρημάτων» είναι η αιτία και όχι η αμέλεια για την ασφάλειά τους που οι Ξανθιώτες σ’ ένα «υπολογίσιμο « ποσοστό δεν έχουν περάσει τον προβλεπόμενο ετήσιο έλεγχο ΚΤΕΟ. Αυτό βεβαιώνουν από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ «Διάγνωση» επισημαίνοντας πως αν παρέλθει το 6μηνο από τον ετήσιο έλεγχο ΚΤΕΟ τότε κρίνεται εκπρόθεσμος και στην ηλεκτρονική διασταύρωση του επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ και πληρώνει και παράβολο στο ΚΤΕΟ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…