Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τις γέφυρες και τα …μάτια μας!

Τις γέφυρες και τα …μάτια μας!

0

54 καταγεγραμμένα γεφύρια στο νομό μας ζητούν έλεγχο. 500.000 ευρώ για τις γέφυρες της Ξάνθης από την Περιφέρεια

 

Ζαγναφέρης: «Είναι παλιές οι γέφυρές μας… Έχει μεγάλο κόστος η ανακατασκευή τους»

Ανησυχία για την γέφυρα στον Κεχρόκαμπο – Έγγραφο από τον Δήμο στην Περιφέρεια

 

 

Στον απόηχο της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα που στοίχισε την ζωή σε 43 ανθρώπους αλλά και την μόλις ενός έτους πριν, κατάρρευση της γέφυρας του ποταμού Κομψάτου κοντά στον Πολύανθο Ροδόπης που ευτυχώς ήταν αναίμακτη, τίθενται επιτακτικά τα ερωτήματα: Σε τι κατάσταση είναι οι γέφυρες μας στην Ξάνθη. Έχει γίνει έλεγχος στατικότητας, πότε και ποιος ελέγχει τη στατικότητά τους;

54 καταγεγραμμένα γεφύρια στο νομό μας ζητούν έλεγχο

Στο νομό μας έχουμε τις γέφυρες του Κόσυνθου στην πόλη της Ξάνθης αλλά και καταγεγραμμένα 54 γεφύρια τα περισσότερα στην ορεινή περιοχή. Πολλά από αυτά βρίσκονται στη διαδρομή της παλιάς επαρχιακής οδού που συνδέει την πόλη της Ξάνθης με τη Σταυρούπολη και στη συνέχεια με το χωριό Εχίνος. Αυτά χρονολογούνται από τον 18ο – 19ο αιώνα, ενώ υπάρχουν και κάποια νεώτερα. Κάποια χρησιμοποιούνται ενώ κάποια όχι επειδή έχουν υποστεί ζημιές από το πέρασμα του χρόνου αλλά και των καταστροφικών ορμητικών νερών, κυρίως των πλημμυρών του 1996. Σ΄ ότι αφορά το έλεγχο της στατικότητάς τους οι αρμοδιότητες αλληλοεμπλέκονται μεταξύ των τεχνικών υπηρεσιών άλλοτε του δήμου και άλλοτε της περιφέρειας, ανάλογα με το που βρίσκεται το γεφύρι.

500.000 ευρώ για τις γέφυρες της Ξάνθης από την Περιφέρεια

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης η Περιφέρεια με αναμόρφωση προϋπολογισμού που έγινε τον προηγούμενο μήνα έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της κονδύλι 500.000 ευρώ για τις γέφυρες που έχει στην αρμοδιότητά της. Ειδικότερα όπως βεβαίωσε ο κ. Ζαγναφέρης η διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει αρχικά έλεγχο από μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας και στη συνέχεια όπου διαπιστωθεί ότι χρήζουν παρεμβάσεις αποκατάστασης θα προκηρυχτούν νέες μελέτες.

Ζαγναφέρης: «Είναι παλιές οι γέφυρές μας… Έχει μεγάλο κόστος η ανακατασκευή τους

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο και ως του εξ’ επαγγέλματός του ο κ. Ζαγναφέρης παραδέχεται: «Γενικά οι γέφυρες στην χώρα μας όπως και στην περιφέρεια μας οι περισσότερες είναι παλιές. Κατασκευάστηκαν στην δεκαετία του 1960 με τελείως διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές υλικών. Επίσης είναι κατασκευασμένες για να δέχονται ένα συγκεκριμένο φορτίο που αφορούσε εκείνη την εποχή και όχι τη σημερινή. Είναι λογικό να χρειάζονται ανακατασκευές αλλά επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κόστος είναι μεγάλο».

 papadopoulos kyriakos-webΑνησυχία για την γέφυρα στον Κεχρόκαμπο – Έγγραφο από τον Δήμο στην Περιφέρεια

Κληθείς από το «Ε» να μιλήσει για το θέμα από πλευράς δήμου Ξάνθης ο αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο δήμος έχει διαθέσει 45.000 ευρώ για έργο αποκατάστασης της κοίτης στον Κόσυνθο σε σημεία που είχαν γίνει αμμοληψίες. Να σημειώσουμε πως οι αμμοληψίες όταν γίνονται ανεξέλεγκτα αποτελούν «απειλή» για την στατικότητα της γέφυρας. Ανέφερε δε πως πρόσφατα κάτοικοι της περιοχής Σταυρούπολης τον πληροφόρησαν ότι η γέφυρα στον Κεχρόκαμπο παρουσιάζει προβλήματα. Για το λόγο αυτό με έγγραφο του ο δήμος ζήτησε από την περιφέρεια να ελεγχθεί καθώς εμπίπτει στην αρμοδιότητα της περιφέρειας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…