Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Πολύ καλό για να’ ναι αληθινό!

Πολύ καλό για να’ ναι αληθινό!

0

Πρώτο καλό νέο …μεταμνημονιακής εποχής: Αύξηση του κατώτατου μισθού εξήγγειλε η υπουργός Εργασίας

 

Πρόεδρος Ε.Κ. Ξάνθης, Α. Μπεμπεκίδης: «Αν δεν ψηφιστεί νόμος δεν ισχύει τίποτε»

Κοντά στο 40% ο δείκτης ανεργίας στην Ξάνθη

 

 

Με σφιγμένα χαμόγελα υποδέχονται οι εργαζόμενοι των 586 ευρώ τις εξαγγελίες της υπουργού Εργασίας για άνοδο του κατώτερου μισθού και ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι εξαγγελίες Αχτσιόγλου αποτελούν το πρώτο δείγμα …μεταμνημονιακής εποχής που κήρυξε από την Ιθάκη ο πρωθυπουργός στις 21 Αυγούστου ωστόσο απ’ τα λόγια ως την πράξη μεσολαβεί ένα διάστημα και εκφράζονται φόβοι πως είναι …μύθοι για προεκλογική σκοπιμότητα.

Πρώτο καλό νέο …μεταμνημονιακής εποχής: Αύξηση του κατώτατου μισθού

Κανένας εργοδότης δεν μπορεί πλέον να κάνει ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση με όρους χειρότερους της κλαδικής σύμβασης, ενώ οι αποδοχές εργαζόμενων με ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση μικρότερες της κλαδικής αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω. Αυτά μεταξύ άλλων εξήγγειλε η κα Αχτσιόγλου . Στελέχη του υπουργείο υ εκτιμούν ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί έως και 300 ευρώ. Υπενθυμίζετε ότι με τα μνημόνια άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού έγινε απόφαση του αρμόδιου υπουργού, έτσι ώστε να μειωθεί στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 και στα 510 για τους κάτω των 25. Η κρίσιμη αλλαγή έγινε με τον ν. 4093/2012 που όρισε τα παραπάνω ποσά μέχρι το τέλος των μνημονίων. Στη συνέχεια το άρθρο 103 του 4172/2013 όρισε τη διαδικασία με την οποία θα ρυθμίζεται ο κατώτατος μισθός μετά το τέλος των μνημονίων. Με βάση αυτό το καθεστώς ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να ορίζεται με υπουργική απόφαση και όχι διαπραγμάτευση.

mpempekidisΠρόεδρος Ε.Κ. Ξάνθης, Α. Μπεμπεκίδης: «Αν δεν ψηφιστεί νόμος δεν ισχύει τίποτε»

«Με τα λόγια χτίζεις ανώγεια», λέει μεταφορικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης για να τονίσει ότι για να ισχύσουν αυτά πρέπει να γίνουν νόμος και ότι δεν ρυθμίζονται με μια δήλωση οι εργασιακές σχέσεις που έχουν υποστεί τεράστια απορύθμιση: «Ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις ισχύουν . Υπάρχει μόνο στον τουρισμό γι αυτό αναφέρουν αυτό το παράδειγμα. Κανένα νέο δεδομένο δεν υπάρχει . Αν δεν ψηφιστεί νόμος δεν ισχύει τίποτε. Αυτά μας το έλεγαν και προεκλογικά ότι θα επαναφέρουν τους μισθούς στα 700 ευρώ. Αυτά που μας λένε είναι μόνο λόγια και δεν τα πιστεύουμε Μας λένε ότι η ανεργία μειώθηκε και τα στοιχεία ΙΝΕ ΓΣΕΕ λένε για τον μήνα Ιούλιο και εν μέσω της τουριστικής σαιζόν ότι αυξήθηκε κατά 2, 80%».

Δεν μειώνεται κάτω από το 40% ο δείκτης ανεργίας στην Ξάνθη

Αμετακίνητος από το 40% είναι ο δείκτης ανεργίας στην Ξάνθη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Μπεμπεκίδης. Τα στοιχεία αυτά πρόκειται να τα παρουσιάσει στην σύσκεψη των Επιμελητηρίων της Β. Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται από την ΓΣΕΕ κατά  την διάρκεια της ΔΕΘ. Όπως ανέφερε ο κ. Μπεμπεκίδης τα προβλήματα στους χώρους εργασίας περισσεύουν… Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας σε γνωστό εργοστάσιο της Ξάνθης, ενώ οι οικοδόμοι της Ξάνθης έχουν δημιουργήσει …συνοικία στο Κατάρ. Συγκεκριμένα 200 και πλέον είναι οι οικοδόμοι από τα Κιμμέρια ως τον Κένταυρο που δουλεύουν εκεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …