Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις «Έκρηξη» των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία

«Έκρηξη» των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία

0

45% αύξηση το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας – Στα 6, 4 δισ. ευρώ ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια

 

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΕ) Παναγιώτης Κουτσίκος

3,1 δισ. ευρώ τα ελληνικά κεφάλαια στην Βουλγαρία – 15.000 επιχειρήσεις επενδύουν στην Βουλγαρία

 

Αλματώδης είναι η αύξηση των ελληνικών κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στην Τουρκία το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο του 2017, το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, έφτασαν τις 754, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 45%, αριθμός που αποτυπώνεται σε 250 εταιρίες επιπλέον στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2016- 2017.

6, 4 δισ. ευρώ ελληνικά κεφάλαια το 2017 στην Τουρκία

Σε μια εποχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διάγουν μια «ψυχρή» περίοδο, «θερμό» είναι το ενδιαφέρον από ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Τουρκία. Όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού (ΕΤΕΕ) και του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κουτσίκος σε 6, 4 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ελληνικά κεφάλαια το 2017 που έχουν επενδυθεί στην Τουρκία και σε τομείς: Γενικό Εμπόριο, Φυσικό Αέριο, Επικοινωνίες, Real Estate, Κατασκευές, Ξενοδοχεία, Μεταφορές, Τρόφιμα, Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, κλπ. Αντίθετα οι Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται κυρίως για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι έχουν αποκτήσει 7 μαρίνες τα τελευταία χρόνια.

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΕ) Παναγιώτης Κουτσίκος

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Κουτσίκος δεν έκρυψε την έκπληξή του για την εκρηκτική αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία δεδομένων μάλιστα των συνθηκών: «Είναι αλήθεια ότι εξεπλάγην από αυτή την αύξηση. Νομίζω όμως ότι οφείλεται σε δύο λόγους. Αφ’ ενός ότι η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι αυτή που εμφανίζεται στα τηλεοπτικά Μέσα. Είναι σαφώς πολύ πιο ήπια. Κι αφ’ ετέρου ότι η κατάσταση στη χώρα μας και δη στον τομέα της επιχειρηματικότητας είναι 10 φορές χειρότερη απ’ ότι στην Τουρκία. Η Τουρκία παρέχει πιο σταθερό και πιο φιλικό οικονομικό περιβάλλον απαραίτητο για μια επενδυτική κίνηση. Παρότι η φορολογία είναι στα 20% η γραφειοκρατία είναι σε σαφώς καλύτερα επίπεδα». Ο κ. Κουτσίκος αναφέρθηκε και στην πολιτική κατάσταση της Τουρκίας αλλά και στα διμερή ζητήματα που δημιουργούν όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και λειτουργούν σαν «δάδα αναμμένη» όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σ’ ότι αφορά την επανεκλογή του Ερντογάν, τουλάχιστον από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει χειρότερη. Αντίθετα σηματοδοτεί περαιτέρω αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία, καθώς και αύξηση του συνολικού εμπορίου. Μη ξεχνάμε ότι ο Ιντζέ ήταν σκληρός στις δηλώσεις τους για την επιχειρηματικότητα σε σχέση με τη χώρα μας. Είναι επίσης γεγονός ότι έχουμε επηρεαστεί συναισθηματικά από το ζήτημα των 2 ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και το ίδιο και οι Τούρκοι με τους 8 Τούρκους που θεωρούν ως πραξικοπηματίες και δεν αποδίδονται από την Ελλάδα. Κι όπως βλέπουμε η κατάσταση δεν εκτονώνεται γιατί αυτά τα δύο θέματα είναι σα δάδα αναμμένη».

3,1 δισ. ευρώ τα ελληνικά κεφάλαια στην Βουλγαρία – 15.000 επιχειρήσεις επενδύουν στην Βουλγαρία

Ο κ. Κουτσίκος με την ιδιότητα του προέδρου και του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ανέφερε πως αντίστοιχα στις Βουλγαρία έχουν επενδυθεί 3,1 δισ. ευρώ και 15.000 μεγάλες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο από την Αττική που έχει το 60% της επιχειρηματικότητας στη χώρα αλλά και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία. Όπως σημείωσε το οικονομικό περιβάλλον στην Βουλγαρία είναι σαφώς πιο ευνοϊκό αφού έχει μόνο 10% φορολογία και δεν έχει γραφειοκρατία. Ερωτηθείς για το θέμα των εικονικών επιχειρήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς ο κ. Κουτσίκος αρνήθηκε ότι υφίσταται κάτι τέτοιο τονίζοντας πως το Ελληνοβουλγαρικό Επιμελητήριο δεν έχει τέτοια στοιχεία.

Δράσεις του ΕΤΕΕ

Το ΕΤΕΕ, τα τελευταία 18 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύνολο των ελληνικών αλλά και των τουρκικών επιχειρήσεων που επιθυμούν επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ τους. Για τους Έλληνες επιχειρηματίες διοργανώνει επιχειρηματικές αποστολές τα τελευταία 16 χρόνια στα πλαίσια των διεθνών εκθέσεων που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, επιδοτώντας το σύνολο της επιχειρηματικής τους αποστολής. Επιπλέον, εκδίδει e-newsletter κάθε μήνα, ενημερώνοντας τα μέλη του – επιχειρήσεις, για όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες της γείτονος χώρας. Επίσης, πραγματοποιεί 6 συνέδρια το χρόνο σε Ελλάδα και Τουρκία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…