Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

0

 Το Μουντιάλ ξεκινά
Χαράς ευαγγέλια για τους φίλους του ποδοσφαίρου και όχι μόνον. Πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 η οποία ορίστηκε την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Το Μουντιάλ, όπως λέγεται στη γλώσσα των ποδοσφαιρόφιλων, θα διαρκέσει έναν μήνα και θα διεξαχθεί στη Ρωσία. Ήδη έχουν γίνει οι κληρώσεις των αγώνων αφού ορίστηκαν οι σχετικοί όμιλοι.
Η ΕΡΤ θα μεταδώσει φυσικά όλους τους αγώνες. Και όχι μόνον. Καθημερινά θα υπάρχουν εκπομπές, από τις 23:00 στην ΕΡΤΤ για δύο ώρες (εκτός κι αν έχει ματς στις 22:00, άρα θα ξεκινά τα μεσάνυχτα) αλλά και στην ΕΡΤ3, στις 17:00 και για μία ώρα. Γενικώς στη δημόσια τηλεόραση ετοιμάζουν… μεγάλα πράγματα ενόψει Μουντιάλ, ειδικά με την υβριδική τεχνολογία που καθιερώνει η ΕΡΤ, αλλά και μέσω διαδικτύου. Περισσότερα, προσεχώς… Αναφορικά με τις μεταδόσεις, όλες… ανήκουν στην ΕΡΤ1 πλην της τελευταίας αγωνιστικής κάθε ομίλου, που τα ματς διεξάγονται την ίδια ώρα και θα… επιστρατευτεί και η ΕΡΤ2. Αξίζει να σημειωθεί πως την τρίτη ημέρα του παγκοσμίου κυπέλλου, στις 16 Ιουνίου (ημέρα Σάββατο), η δράση ξεκινά στις 13:00 και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα, καθώς διεξάγονται τέσσερις αγώνες.
Γ.Δ.


Κέντρο Υγείας Αβδήρων
Κυριακή γύρω στις 10 το πρωί στα Άβδηρα. Μια απροσεξία στο κτήμα με τις ελιές, ξεσηκώνει την αντίδραση μιας φωλιάς από σφήκες. Η επίθεση αναπόφευκτη και τα τσιμπήματα στη συνέχεια. Στην αρχή δεν υπάρχει αντίδραση, λόγω γνώσης ότι δεν είναι ευαίσθητος στα τσιμπήματα. Με την πάροδο όμως του χρόνου διαπιστώνεται κοκκίνισμα στα χέρια και γενικώς στο σώμα, μια δυσφορία και ταχυπαλμία. Οπότε λαμβάνεται η απόφαση να μεταβεί στο εκεί Κέντρο Υγείας όπως και έγινε. Εκεί λοιπόν, συγκυρία, είχαν υπηρεσία τρεις κυρίες. Η γιατρός, η νοσοκόμα και η γραμματέας. Ενημέρωση για την επίσκεψη στη γιατρό και αμέσως ξεκινά η διαδικασία. Ένεση, αντίδοτο για φαρμακευτική αγωγή, δίαιτα.
Ευγενικές κυρίες, με κατανόηση, συνεργάσιμες και γρήγορες. Διαμονή 20΄για παρακολούθηση και τέλος. Αποχαιρετισμός με αμοιβαία χαμόγελα. Κυριακή στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων.
Γ.Δ.


Η ζύμωση του Κινήματος Αλλαγής
Ανασυγκρότηση και ζύμωση επιδιώκει το Κίνημα Αλλαγής μέσω της σύστασης των τοπικών οργανώσεων που θα συνδράμουν στην επικοινωνία των προτεραιοτήτων της ηγεσίας και τη διαμόρφωση της συνολικής πρότασης του φορέα για τις εκλογές και όχι μόνο.
Βέβαια, στις τοπικές Νομαρχιακές έχει ήδη γίνει σαφές ότι η κρίση στην Κεντροαριστερά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της σοσιαλδημοκρατικής βάσης θέλει ακόμη περισσότερη προσπάθεια, ακόμη περισσότερη αυτοκριτική και ακόμη περισσότερες υπερβάσεις –από όλους- ώστε να επιτύχει ο φορέας, αφενός να κατακτήσει την ενότητα και αφετέρου να πείσει ότι το έχει κάνει. Ποιο είναι πιο δύσκολο δεν ξέρω.
Ε.Δ.


Μαριγούλα και Ζωή Δημητράκη το 1955 στον Κόσυνθο, στον «καταρράκτη» (Αρχείο Γιώργου Δημητράκη)

Παραεμπόριο και παραεμπόριο
Προχθές η αστυνομία συνέλαβε στη Δράμα μία 36χρονη που πουλούσε μπαλόνια, παιδικά παιγνίδια και μπαταρίες χωρίς άδεια. Συνελήφθη και τα προϊόντα κατασχέθηκαν. Σωστά έπραξε το όργανο σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Πάμε όμως παρακάτω που είναι το ψητό της υπόθεσης και δεν είναι άλλο από τα φορτηγά που έρχονται από τη Βουλγαρία γεμάτα με διάφορα είδη όπως: έπιπλα, ξύλα, πέλετ, σόμπες, κουφώματα, πόρτες, τούβλα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Και ρωτά ο Ξανθιώτης επαγγελματίας, έμπορος, βιοτέχνης. Γίνεται έλεγχος στην Αγίου Κωνσταντίνου; Προφανώς όχι! Άρα, πού είναι η μεγάλη και σημαντική παράβαση; Πού είναι η φοροδιαφυγή;  Πού είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός; Στα μπαλόνια ή στα φορτηγά;
Η απάντηση είναι γνωστή. Όμως, παρότι γνωστή, ελάχιστα γίνονται για να σταματήσει το παραεμπόριο που κυριολεκτικά ανθεί και ζημιώνει όχι μόνον την Ξάνθη αλλά όλη την Περιφέρειά μας. Ιδρώνει το αυτί κάποιου; Όχι βέβαια…
Γ.Δ.


Οδοντιατρική Σύνοδος
Η πόλης της Ξάνθης χάρις στην πρωτοβουλία του δραστήριου Οδοντιατρικού της Συλλόγου, θα έχει την ευκαιρία να διοργανώσει την 10η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδο. Κι αυτό θα γίνει σύντομα, στις 15 και 16 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Elisso Xenia.
Στη σύνοδο αυτή όπως έχουμε πληροφορηθεί, θα γίνουν εισηγήσεις καταρτισμένων επιστημόνων για την οδοντική αισθητική και επανορθωτική. Μάλιστα στις εργασίες θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
Σημειώνουμε ότι η διοργάνωση γίνεται από τους Συλλόγους Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Η φετινή διοργάνωση έχει θέμα « Αποκαθιστώντας την αισθητική, ένα χαμόγελο τη φορά».
Γ.Δ.


Οικολογικές οργανώσεις Καβάλας Ι
Η μοίρα της Ξάνθης να καπελώνεται μια ζωή από πολιτικούς και όχι μόνο από τους Καβαλιώτες. Πρόσφατο μεγάλο και σοβαρό παράδειγμα πολεμικής συμπεριφοράς εις βάρος της Ξάνθης και των συμφερόντων των αγροτών της, η συμπεριφορά οικολογικών οργανώσεων της Καβάλας. Οι οποίες μεθοδευμένα και με προσχεδιασμένη συμπεριφορά, έκαναν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας εις βάρος του σχεδίου για μεταφορά νερού στον κάμπο της Ξάνθης στο δυτικό τμήμα για την καταπολέμηση της υφαλμύρωσης της περιοχής.
Όλα αυτά τα χρόνια από το 2014, το έργο ενώ είχε δημοπρατηθεί, έχει σταματήσει αναμένοντας την οριστική απόφαση του ΣτΕ. Στο μεταξύ το έργο έχει απενταχθεί από το χρηματοδοτικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρειάζεται επικαιροποίηση η μελέτη εκ νέου, πράγμα που απαιτεί χρόνια για να ξεκινήσει εκ νέου  η προσπάθεια. Κι αν υπάρξει ενδιαφέρον από την Περιφέρεια ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι η ένταξή του έγινε επί υπουργείας Κοντού.
Γ.Δ.


Οικολογικές Οργανώσεις ΙΙ
Στο όλο θέμα όμως υπάρχει και μια άλλη ιδιαίτερα σοβαρή παράμετρος. Η πλέον σοβαρή και κακόπιστη με κινήσεις υστεροβουλίας και κακής γειτονίας. Καβαλιώτικες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, το ποιες δεν έχει σημασία στο σχόλιο, συνέπτυξαν τις δυνάμεις τους και από κοινού, κυνήγησαν το έργο της Ξάνθης με στόχο να μην γίνει, προβάλλοντας διάφορες αστείες αιτιάσεις ότι θα μειωθεί το νερό στο Νέστο κ.α.
Αποδείχτηκαν υποκριτές και υπέρ των συμφερόντων της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Διότι κυνήγησαν με μανία το έργο της Ξάνθης, να μην γίνει, κι αυτό διότι περίμεναν να ολοκληρωθεί το έργο του αρδευτικού Ερατεινό-Αγίασμα με επιφανειακό τσιμεντένιο δίκτυο. Πολέμησαν την κατασκευή του κλειστού δικτύου της Ξάνθης για να μειωθεί η υφαλμύρωση στα χωριά της πεδινής ανατολικής περιοχής, μόνον, κι όχι το έργο της Καβάλας που είναι και επιφανειακό και έχει και απώλειες.
Ο στόχος όμως ήταν άλλος. Να σταματήσουν το έργο της Ξάνθης μέσω των Δικαστικών αποφάσεων που αργούν ως συνήθως χρόνια. Κι έτσι, ολοκληρώθηκε το έργο στην πεδιάδα της Καβάλας και σταμάτησε το έργο που θα γινόταν για την Ξάνθη. Υπόψιν ότι το έργο της Καβάλας από νερά του Νέστου τροφοδοτείται. Αυτά τα νερά που οι Καβαλιώτες υποστήριζαν να μην πάνε στην Ξάνθη διότι θα μειώνονταν τα νερά του ποταμού!
Απλά τα ήθελαν όλα για τον κάμπο της Καβάλας. Ο οποίος κάμπος αρδεύεται κατά πλειοψηφία από τον Νέστο σε σχέση με το μικρό ποσοστό των αρδευόμενων στρεμμάτων της πεδιάδας της Ξάνθης. Όλα λοιπόν ήταν μεθοδευμένα. Οι Οικολόγοι για μια φορά ακόμη έδρασαν με σκοπιμότητα και υπέρ του τόπου τους, κυνηγώντας την Ξάνθη.
Ας τα έχουν αυτά υπόψιν τους οι Ξανθιώτες κι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους τόσο για τους Καβαλιώτες μοναχοφαγάδες όσο και για το ρόλο των Οικολόγων υποκριτών.
Γ.Δ.


Ήρθε η …ανάπτυξη!
Αν λάβουμε υπ΄ όψιν τις πρόσφατες δηλώσεις  του Τούρκου προέδρου κ. Ερντογάν που μετρά την ανάπτυξη με το πόσα ψυγεία και αυτοκίνητα πουλήθηκαν στην Τουρκία φέτος και πόσα όταν ανέλαβε πριν καμιά δεκαριά χρόνια, τότε έχουμε κάθε λόγο να ισχυριστούμε και μεις ότι έρχεται η ανάπτυξη και στη δική μας χώρα! Το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι αυξήθηκαν κατά 18,7% οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο του 2018 έναντι του αντίστοιχου Μαΐου 2017. Αυτό σημαίνει ότι κατά το μήνα Μάιο του 2018 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 19.977 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 16.826 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2017. Όπως επισημαίνεται, μείωση 2,7% είχε παρουσιάσει η κυκλοφορία για πρώτη φορά αυτοκινήτων (καινούργιων ή μεταχειρισμένων εξωτερικού) τον Μάιο του έτους 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
Βέβαια δεν υπάρχει σύγκριση για την προ κρίσης εποχή σε πωλήσεις αυτοκινήτων  όταν το χρήμα έρεε…
Μ.Ξ.


Ο 11χρονος Ζήσης Βαγγούσης  από τα Άβδηρα στέλνει μήνυμα για καθαρή θάλασσα μ’ ένα video στο YouTube
Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή» φιλοξενεί δηλώσεις του 11χρονου Ζήση Βαγγούση και του πατέρα του Μιχάλη από τα Άβδηρα. Πατέρας και γιος ασχολούνται ερασιτεχνικά με τις καταδύσεις, διακρίνονται από έντονη περιβαλλοντική ευαισθησία και ανησυχία και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν για το πόσο κινδυνεύουν διάφορα θαλάσσια είδη από την ρίψη πλαστικών και απορριμμάτων στη θάλασσα. Μάλιστα ο Ζήσης βιντεοσκόπησε ένα περιστατικό με μια νεκρή θαλάσσια χελώνα και το ανέβασε στο YouTube. «Την επόμενη φορά θυμήσου τη δυσάρεστη εικόνα μιας νεκρής χελώνας και σκέψου: Κράτησε τις θάλασσες και τους ωκεανούς καθαρούς. Όχι πλαστικά, όχι τοξικά απόβλητα. Κράτησε τον πλανήτη υγιή», είναι το μήνυμα του Ζήση στο βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο εδώ και λίγες ημέρες και έχει προσελκύσει ήδη δεκάδες θεατές. Επόμενο βήμα του; Να μιλήσει στο σχολείο του, το Δημοτικό Αβδήρων για την εμπειρία του στη θάλασσα, αλλά και να μεταδώσει όσα έχει διδαχθεί από τους γονείς του. «Στο σχολείο λέω συνέχεια στους συμμαθητές μου να μην πετούν σκουπίδια, αλλά δεν ενδιαφέρονται. Αυτό με στενοχωρεί».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…