Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

0

Γιατί φεύγουν
Για όσους ρωτούν να μάθουν το γιατί έφυγαν 500.000 μορφωμένοι νέοι από τη χώρα μας και γιατί συνεχίζουν ακόμη να φεύγουν ιδού η απάντηση: Κύριες αιτίες είναι η έλλειψη αξιοκρατίας, διαφάνειας και πολύ μικρός αριθμός νέων θέσεων εργασίας. Έτσι, οι μορφωμένοι νέοι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό. Όπου αξιολογούνται και με το σπαθί τους κερδίζουν την όποια θέση κι όχι με τον βουλευτή, το θείο ή τον ξάδελφο που ανήκουν στο κόμμα που κυβερνά.  Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο το ίδιο σοβαρό. Ότι η συντριπτική αναλογία αυτών των νέων ΔΕΝ θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Θα μείνουν έξω, θα προσφέρουν εκεί τις γνώσεις τους που απόκτησαν στη χώρα τους, εκεί έξω θα φτιάξουν οικογένειες και θα έρχονται στην Ελλάδα μόνο για διακοπές.
Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα, αυτή που «τρώει» τα παιδιά της….
Γ.Δ.


Γέλασε κάθε πικραμένος
Σύντομο αλλά περιεκτικό το σχόλιο φίλου που αφορά τον Αρτέμη Σώρρα. Μας γράφει: Τι τους πιάνει τους παράνομους και σχεδόν όλοι αφήνουν μαλλιά και γένια παριστάνοντας τους παπάδες ή καλόγερους για να αποφύγουν τη σύλληψη; Μήπως θεωρούν πως το ράσο κάνει τον παπά ή μήπως θεωρούν «υπεράνω» ελέγχου τους ρασοφόρους; Πάντως, η εικόνα του Σώρρα με γένια και μακριά μαλλιά ήταν αφορμή να γελάσει κάθε πικραμένος.
-Κρίμα βρε Σώρρα. Κρυπτόμενος ήσουν ήρωας. Τώρα στα σίδερα της φυλακής θα σε ξεχάσουν όλοι.
Γ.Δ.


Κινδυνεύει το κρινάκι της άμμου
Οι φίλοι του καλοκαιριού και των επισκέψεων στις παραλίες του νομού, κυρίως στους αμμόλοφους, θα το έχουν δει. Άλλοι ίσως να μην το πρόσεξαν ιδιαίτερα. Κι όμως, πρόκειται για ένα όμορφο λουλούδι, το κρινάκι. Το οποίο όπως πολλά άλλα απειλείται με εξαφάνιση. Αυτό λοιπόν το κρινάκι είναι ένα γεώφυτο με βολβούς που ανθίζει τώρα το καλοκαίρι και εντυπωσιάζει γιατί ακριβώς φυτρώνει στην άμμο κι έχει άσπρο χρώμα.
Γιατί το σχόλιό μας; Μα για να προστατευθεί το μικρό αυτό λουλούδι από την παρέμβαση των ανθρώπων, που άλλοι το πατούν κι άλλοι, το χειρότερο, το κόβουν. Το να προτείνουμε να μπουν ενημερωτικές πινακίδες για να προστατευτούν, το γνωρίζουμε είναι απίθανο να συμβεί…
Γ.Δ.


Λιβερά το 1960, έξω από το δημοτικό Σχολείο Άνω Λιβερών. Από δεξιά, Γιώργος, Ελένη, Θόδωρος Ταβουλτσίδης. Δεν ζει κανείς. (Αρχείο Γιάννη Κιουρκτσόγλου)

Στο αρχείο
Οι οικονομικοί εισαγγελείς απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου για την «απάτη με τα CDS», καθώς η εν λόγω υπόθεση οδηγήθηκε στο αρχείο. Από την έρευνα δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του περί δήθεν εμπλοκής του Αντρίκου Παπανδρέου σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με αγοραπωλησίες CDS την περίοδο που ο αδελφός του Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός.
Να σημειωθεί ότι με την καταδικαστική απόφαση 2284/2014 εις βάρος του κ. Καμμένου, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κρίνει τους ισχυρισμούς του «ψευδείς και δόλιους» και του επιδίκασε πρόστιμο 100.000 ευρώ σχετικά με τα όσα υποστήριζε περί εμπλοκής της ελβετικής εταιρείας I.J. Partners και των στελεχών της Χάρη Μάκκα και Μιράντας Ξαφά σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα CDS εις βάρος του Δημοσίου την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στο Μνημόνιο.
Τ.Β.


Εύλογο ερώτημα
Ετέθη από τον Ανδρέα Αδριανόπουλο και είναι απλό, σύντομο και δύσκολο, πολύ δύσκολο ν’απαντηθεί. Διαβάστε: «Αν υποθέσουμε πως όλες οι προϋποθέσεις εκπληρώνονται στα Σκόπια (δημοψήφισμα, αλλαγή Συντάγματος, έγκριση από Βουλή) και έρχεται το θέμα στην Ελληνική Βουλή. Και τότε την πλειοψηφία δεν έχουν πλέον οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Τι θα γίνει τότε;»
Γ.Δ.


Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στη Δεσκάτη Γρεβενών
Βιάζονται οι Ιταλοί επιστήμονες να βάλουν στην “πρωτιά” τον “Italus” ως το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τον “Άδωνη” της Πίνδου.
Παρόλο που η δενδροχρονολόγηση για τον “Italus” ήταν δύσκολη λόγω της κονιοποίησης των δακτυλίων, υπολογίστηκε η ηλικία του στα 1230 χρόνια. Στη Δεσκάτη όμως Γρεβενών και στη θέση “Μέλοβο” υπάρχει μια βελανιδιά του είδους Δρυς η ποδισκοφόρος (Quercus pedunculiflora) που η δενδροχρονολόγηση δείχνει πως φτάνει στα 1300 χρόνια με απόκλιση σφάλματος μέτρησης 30-50 χρόνια Κατά συνέπεια υπολογίζοντας τη μεγαλύτερη απόκλιση σφάλματος των 50 χρόνων η ηλικία της φτάνει στα 1250 χρόνια δηλαδή κατά 20 χρόνια αρχαιότερη του “Italus”. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως η βελανιδιά αυτή ξεκίνησε τη ζωή της όταν στο Βυζάντιο άρχισε η περίοδος της “Δυναστείας των Ισαύρων” και τα γεγονότα της εικονομαχίας. Το μεγαλοπρεπές αυτό δέντρο έχει διάμετρο 2,25 μέτρα. Η περίμετρος του κορμού της, στο ύφος του στηθαίου, είναι 7,06 μέτρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 658 μέτρων και το ύφος της ξεπερνά τα 23 μέτρα.
Βαγγέλης Μπούρμπος


Η γραβάτα και το φέσι…
Μπορεί να μην έσκισε τα μνημόνια, αλλά τη γραβάτα  τη φόρεσε ο κ. Τσίπρας. Γιατί ξέρει πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Και μπορεί η γραβάτα να σημαίνει την μετατόπισή του στον κόσμο του κατεστημένου που τόσο πολύ λοιδορούσε, αλλά δεν σημαίνει ότι θα ασπαστούμε όλοι ασμένως τους πανηγυρισμούς μετά του εκλεκτού συνεταίρου του.
Οι αποφάσεις του Eurogroup δεν οδηγούν προφανώς στη μείωση του χρέους, που διατυμπάνιζε ο Πρωθυπουργός. Αποβλέπουν στο να διευκολύνουν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις ανάγκες εξυπηρέτησής του. Διασφαλίζουν ένα πλαίσιο ασφάλειας, αν δεν επιτευχθεί η έξοδος στις αγορές, για να έχουν οι δανειστές μας το κεφάλι τους ήσυχο. Όλα αυτά βέβαια συνοδεία ενός προαποφασισμένου πακέτου μέτρων και σκληρών δεσμεύσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η γραβάτα, με λίγα λόγια, του κ. Τσίπρα θα είναι αρκετά σφιχτοδεμένη, όπως και ο κορσές που θα μας περιβάλλει για αρκετά χρόνια ακόμα. Για να θυμηθούμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πριν μεταμορφωθεί σε οπαδό της κυρίας Μέρκελ, «όσο οι εταίροι επιμένουν στη λιτότητα τόσο το πρόβλημα του χρέους θα ανακυκλώνεται και θα επιδεινώνεται». Τώρα πανηγυρίζει για την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση που μπορούσε να γίνει, όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, ξεχνώντας φυσικά τις κραυγές περί εγκληματικής συμμορίας που εξαπέλυε για το κούρεμα των 100 και πλέον δισ. με το PSI. Σήμερα φυσικά υπογράφει μια πολύ υποδεέστερη συμφωνία με διθυράμβους για την επιτυχία του, παραπλανώντας και πάλι τους Ελληνες ότι τελειώνουν τα βάσανά τους. Ξεχνώντας φυσικά ότι με την υπερήφανη διαπραγμάτευσή του μας φόρτωσε ένα φέσι χρέους 80 τουλάχιστον δισ. με μετριοπαθείς υπολογισμούς…
Π.Σ.


Αναμπουμπούλα στην ΔΕΥΑΞ
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το Πειθαρχικό Συμβούλιο στην ΔΕΥΑΞ εξετάζοντας το θέμα της πρώην Διευθύντριας της επιχείρησης Μαρίας Λυκίδου, η οποία παραιτήθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης. Η πλευρά της υποστηρίζει ότι υφίσταται πολιτική δίωξη από την νυν διοίκηση της εταιρείας, άποψη που συμμερίζεται και μέρος της αντιπολίτευσης,  οι επικεφαλής των οποίων ήταν παρόντες στο συμβούλιο ως παρατηρητές όπως επίσης και ο πρόεδρος του ΕΚΞ κ. Α. Μπεμπεκίδης. Αντίθετα η διοίκηση της ΔΕΥΑΞ υποστηρίζει πως η εν λόγω υπάλληλος  έχει υποπέσει σε παραπτώματα και πως πρόκειται για μια τυπική πειθαρχική διαδικασία. Η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου  αναμένεται να αναρτηθεί στη Διαύγεια.
Μ.Ξ.


Οι Μακεδονομάχοι…
Δεν λένε να το πάρουν απόφαση οι Βορειοελλαδίτες περιφερειάρχες και δήμαρχοι και να «καταπιούν» την συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Σε ρόλο …Μακεδονομάχου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής  Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ετοιμάζει μέγα συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη,  όπου θα συμμετέχουν και οι δικοί μας περιφερειάρχης (Μέτιος)  και δήμαρχος Ξάνθης (Δημαρχόπουλος),  ο οποίος μάλιστα θα πρωτοστατήσει μαζί με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη. Δεν θα συμμετέχει συνειδητά όπως και στο συλλαλητήριο της Καβάλας ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης.
Πέρα από κάθε κριτική, πόσο άδικο θα έχει ένας δημότης να πει προς τους Εντιμότατους περιφερειάρχες και δημάρχους: «Δεν κοιτάτε να κλείστε καμιά λακκούβα, να μαζέψετε κανένα αδέσποτο καλύτερα και να αφήσετε τα εθνικά θέματα να τα χειρίζονται οι κυβερνήσεις»!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…