Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

0

Τοπικές Περιφερειακές εκλογές
Σίγουρα οι Αυτοδιοικητικές εκλογές α΄ και β΄ βαθμού απασχολούν πολλούς και στην περιοχή μας. Κι αυτό, παρότι η ακριβής ημερομηνία αυτών δεν έχει οριστεί ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών Σκουρλέτης τις έχει μεταφέρει για τον Οκτώβριο του 2019.
Αν όμως οι εθνικές εκλογές προηγηθούν των τοπικών εκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ τις χάσει, είναι βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει την απλή αναλογική. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Όπως αναφέρουν, τότε «αντί για δημοκρατικά μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποσοστά που θα παραπέμπουν στις επιδόσεις των παρατάξεών του στις εκλογές για τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς». Δηλαδή, πολύ χαμηλά.
Γ.Δ.


Εκλογές ΙΙ
Ως εκ τούτου ναι μεν το ενδιαφέρον υπάρχει και καλώς, όμως η ημερομηνία είναι ρευστή. Κι αυτό, διότι η επιλογή της θα εξαρτηθεί από διάφορες εκτιμήσεις. Οι πληροφορίες για αλλαγές στο νόμο που ετοιμάζει ο κ. Σκουρλέτης αφήνουν χώρο σε σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να μη μεταφέρει, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει, τις τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι φανερό ότι η κυβέρνηση οδεύει προς τετραπλές εκλογές τον Μάιο του 2019, δημιουργώντας «ένα απίστευτο εκλογικό χάος, από το οποίο εκτιμά ότι θα βγει κερδισμένη».
Όλες οι εξελίξεις ως εκ τούτου είναι στο τραπέζι επάνω και όλα τα κόμματα θα συσκεφθούν για να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες τους. Κυρίως βέβαια τα κόμματα που έχουν δεδομένη δύναμη στο χώρο της αυτοδιοίκησης όπως είναι η Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ).
Γ.Δ.


Επικοινώνησε ήδη
Όπως πληροφορηθήκαμε, ο υπερτυχερός του Τζόκερ με τα 4.700.000 ευρώ, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ΟΠΑΠ. Όχι ο ίδιος, αλλά ο δικηγόρος του, ο οποίος είναι από άλλη γειτονική περιοχή. Η επικοινωνία έγινε τη Δευτέρα (να μην χάνεται και χρόνος) και ο δικηγόρος ξεκίνησε τις διαδικασίες που προβλέπονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις για να γίνει η εκταμίευση του μεγάλου χρηματικού ποσού.
Το ότι ο υπερτυχερός επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, είναι πέραν πάσης συζητήσεως για πολλούς και ευνόητους λόγους βέβαια.  Κατά τις κυκλοφορούσες φήμες (τζάμπα είναι αυτές) ο τυχερός δεν αποκλείεται να είναι γυναίκα! Τα σχόλια παρακαλώ περιττεύουν….
-Σε καλή μεριά για άλλη μια φορά.
Γ.Δ.


Βρετανική πολυεθνική εξαγοράζει ΕΒΖ
Με τα … στυλό στο χέρι τα στελέχη του βρετανικού fund “Innovation Brain” και οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Οι διευθύνοντες την ξένη πολυεθνική επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη ότι οι επαφές βρίσκονται στην τελική τους φάση. Όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός όμιλος τους ενδιαφέρει ο όμιλος στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων των 4 εργοστασίων στην Ελλάδα και των 2 στη Σερβία. Να σημειώσουμε ότι έγιναν πολλές προσπάθειες πώλησης της ΕΒΖ κατά το παρελθόν αλλά δεν τελεσφόρησαν. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο βρετανικός όμιλος ενδιαφέρεται για την εξαγορά και των 4 εργοστασίων, δηλαδή και αυτό της Ξάνθης το οποίο σημειωτέον είναι κουφάρι. Άραγε τι θα το κάνει;
Μ.Ξ.


Εμπορικός πόλεμος
Ποιος να το περίμενε ότι ο κόσμος θα βίωνε μια εμπειρία «εμπορικού πολέμου» το 2018 με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ. Ουσιαστικά την Πέμπτη η Ουάσινγκτον δεν ανανέωσε περαιτέρω τη δίμηνη αναβολή σε ό,τι αφορά την επιβολή των δασμών στην Ευρώπη, στο Μεξικό και στον Καναδά, που είχε αποφασίσει να επιβάλει τον περασμένο Μάρτιο για να προστατεύσει την αμερικανική μεταλλουργία από τον διεθνή ανταγωνισμό. Δασμούς είχε επιβάλει στις εισαγωγές και από την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο. Και την απόφασή της η Ουάσινγκτον, σε ό,τι αφορά την Κίνα, την εφάρμοσε δίχως χρονοτριβές, σαν κι αυτές που «απόλαυσαν» οι Βρυξέλλες, η πόλη του Μεξικού και η Οττάβα. Εν προκειμένω, ωστόσο, πριν από μόλις ένα δεκαήμερο, οι «εμπόλεμοι»  Ουάσινγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν σε ανακωχή! Σε κατάπαυση του πυρός.
Η ΕΕ, όπως άλλωστε και ο Καναδάς και το Μεξικό, έχουν τα δικά τους «πιστόλια» έτοιμα, με σφαίρα στη θαλάμη. Μία ακόμη περιπέτεια στο παγκόσμιο εμπορικό τρελοκομείο μόλις τώρα ξεκινά.
Γ.Δ.


Το πρόβλημα μεγαλώνει
Το Δροσερό και πάλι στην επικαιρότητα και με αρνητικό πρόσημο και πάλι βέβαια, δεν το συζητάμε αυτό. Οι περισσότεροι των Ξανθιωτών έχουν διαβάσει ή ακούσει για το τι συμβαίνει στον Οικισμό των Ρομά. Λίγοι όμως, ευτυχώς γι’ αυτούς, έχουν προσωπική άποψη για την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα πέρα από κάθε έννοια νομιμότητας και κανονικότητας που την γνωρίζουν οι αρμόδιοι, αλλά την αγνοούν, με αποτέλεσμα αυτή να αυξάνεται και να καθίσταται πλέον επικίνδυνη. Μάλιστα μέχρι του σημείου να έχει δημιουργηθεί στον οικισμό άβατο πλέον και η μετάβαση της Αστυνομίας να γίνεται με διμοιρίες Ματ.
Τα έχουμε γράψει δεκάδες φορές, τα διεκτραγωδεί και ο Βασ. Σκαρλάτος με επιστολή του (σε άλλη σελίδα) αλλά λύση στον ορίζοντα καμία. Και το πρόβλημα μεγαλώνει και θεριεύει. Επιτέλους όμως κάτι σοβαρό και υπεύθυνο πρέπει να γίνει εκεί, με πρόγραμμα και σε βάθος χρόνου.
Γ.Δ.


Εκδηλώσεις καλοκαιριού
Το καλοκαίρι στη χώρα μας έχει τη δική του Πολιτιστική δράση. Από τη μια άκρη ως την άλλη. Από Βορρά σε Νότο και από Ανατολή σε Δύση. Από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τα μικρά χωριά. Παντού οι Έλληνες γιορτάζουν, τιμούν, γλεντούν, τραγουδάνε και κυρίως χορεύουν.
Σ’ αυτούς τους ρυθμούς θα κινηθεί άλλη μια φορά και η Ξάνθη, πόλη και ύπαιθρος. Δήμοι, Σύλλογοι, Σωματεία, Οργανώσεις, έχουν προγραμματίσει τη δική του ο καθένας γιορτή, συνοδεία μουσικής και χορού και αλλού και με τσίκνισμα κρεάτων.
Κάθε περιοχή αναδεικνύει το ιδιαίτερο προϊόν της, κάθε χωριό τιμά τον προστάτη άγιο και τον Αύγουστο βέβαια η γιορτή της Παναγίας έχει την τιμητική της. Γι’ αυτό και η εφημερίδα μας, από μέρες τώρα και θα το συνεχίσει, δημοσιεύει τις διάφορες εκδηλώσεις για την ενημέρωση των αναγνωστών μας.
Τις χρειαζόμαστε λίγο-πολύ όλοι τις διεξόδους αυτές για λίγο κέφι, χορό, για να ξεφύγουμε από τα άσχημα και τα δυσάρεστα.
-Χαρείτε τις γιορτές και τις εκδηλώσεις.
Γ.Δ.


Συνεργασία
Η εφημερίδα μας ξεκίνησε μια νέα  συνεργασία με τον κύριο Γιώργο Εμμ.Πυργιωτάκη, τ.Σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τ. Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου. Η αρχή έγινε χθες με το άρθρο του σχετικά με την αγωγή των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία. Θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους γονείς για το πώς θα πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, πώς να τα συμπεριφέρονται και γενικώς ποια πρέπει να είναι η σχέση σήμερα γονιών με το παιδί. Ιδίως δε στη σύγχρονη κοινωνία που τόσο διαφορετική είναι από την προηγούμενη.
Σύντομα θα έχουμε ένα νέο άρθρο με ενδιαφέρον θέμα.
Γ.Δ.


Να το διαβάσουν!
Στο φύλλο της Εφημερίδας μας της Τετάρτης 6 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα από τον συμπολίτη μας Μιχάλη Σπανίδη. Θέμα γενικού ενδιαφέροντος μεν αλλά και ειδικού για το δήμο Αβδήρων. Το κείμενο-πρόταση δημοσιεύθηκε στη σελίδα 12 και ελπίζουμε να το διάβασαν στο δήμο Αβδήρων και ειδικότερα να το διάβασε ο ίδιος ο δήμαρχος. Βέβαια το κείμενο του Σπανίδη δεν αρκεί να το διαβάσει κανείς. Απαιτείται και να το αναλύσει, να το προσεγγίσει με ανοιχτό μυαλό και κυρίως με διάθεση να το πάρει στα χέρια του, να το τεμαχίσει σε κομμάτια πολλά και να τα συνθέσει στο τέλος. Είναι ένα κείμενο Πρόσκληση και Πρόκληση μαζί.
Ας στοχαστούν εκεί στο Δήμο Αβδήρων και δουν το συμφέρον του τόπου και την ευημερία μέσω του ιστορικού παρελθόντος.  Περισσότερα λόγια δεν χρειάζονται. Απόφαση και προσπάθεια χρειάζεται. Και βέβαια Άνθρωποι.
Γ.Δ.


Αναγόρευση Επίτιμου Διδάκτορα
Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. αναγορεύτηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ., Ιωάννης Αβραμίδης. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε χθες στις 12.00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο Α2 του κτηρίου Α’ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (Συγκρότημα Πολυτεχνικής Σχολής, Κιμμέρια Ξάνθης). Στην  πανηγυρική συνεδρίαση προσφώνησε ο Πρυτανεύων  του Δ.Π.Θ. Καθηγητής κ. Σταύρος
Τουλουπίδης και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής κ.Χρήστος Καραγιάννης. Αποδόθηκε έπαινος στον τιμώμενο Καθηγητή εκ μέρους των εισηγητών και Προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ., Καθηγητή κ. Αναξαγόρα και ακολούθησαν τιμές και ομιλία του κ. Αβραμίδη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…