Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ramadan Mubarak (Καλό Ραμαζάνι) για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

Ramadan Mubarak (Καλό Ραμαζάνι) για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

0

Ξεκίνησε ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων  – Ιερός μήνας αγάπης,  ελεημοσύνης νηστείας και προσευχής για κάθε μουσουλμάνο

 

Ευχές μέσω Twitter από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα

 

 

 

 

Ξεκίνησε από τις 15 Μαΐου και τελειώνει στις 14 Ιουνίου το Ραμαζάνι, μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές της μουσουλμανικής θρησκείας. Είναι η μεγάλη γιορτή της νηστείας και της προσευχής για χιλιάδες συμπολίτες μας μουσουλμάνους που  τηρούν πιστά αυτή την διαδικασία εξαγνισμού που ορίζει το Κοράνι.

Ιερός μήνας  αγάπης, ελεημοσύνης, νηστείας και προσευχής

Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι το διάστημα, κατά το οποίο οι Μουσουλμάνοι απέχουν από τα… πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί έως τη δύση του ηλίου, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν και δεν κάνουν σεξ, ώστε να πετύχουν πλήρη σωματική και πνευματική κάθαρση.

Στο κεφάλαιο 2, εδάφιο 183-203 του Sura Al-Baqarah στο Κοράνι, αναφέρεται η ανάγκη για νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζάνι, ως τρόπος να αναπτύξει κανείς «taqwa». Αυτός είναι ένας αραβικός όρος για τη «θρησκευτική συνείδηση» ή για να γνωρίζουν ότι ο Αλλάχ τους βλέπει, ακόμα κι όταν ένα άτομο δεν το γνωρίζει. Οι άνθρωποι αποκτούν «taqwa» μέσω της υπακοής τους στο Θεό και η νηστεία τους θυμίζει την αφοσίωσή τους. Επικρατεί η άποψη ότι μόνο ο Αλλάχ γνωρίζει ποιοι σπάνε τη νηστεία και πλέον θα πρέπει να ζουν με αυτή την ενοχή.  Δεν φθάνει μόνο η απόλυτη νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εκτελέσει ο πιστός το καθήκον του απέναντι στον Θεό. Θα πρέπει να μην υποπέσει και σε ορισμένα αμαρτήματα, όπως το ψέμα, η συκοφαντία, η ζηλοφθονία, η πλεονεξία και η ψευδομαρτυρία. Το Ραμαζάνι είναι περίοδος αναγέννησης κι ένα από τα πέντε κύρια καθήκοντα του καλού μουσουλμάνου. Μετά τη Δύση επιτρέπονται τα πάντα, αφού οι πιστοί προσευχηθούν και καθίσουν στο τραπέζι για το δείπνο, που ονομάζεται «ιφτάρ». Στη συνέχεια επισκέπτονται φίλους και γνωστούς, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι ξαγρυπνούν προσευχόμενοι έως την επόμενη αυγή. Από τα μεσάνυχτα ως την ανατολή του ηλίου προβλέπεται ένα γεύμα, το «σαχούρ», για να αντιμετωπίσουν οι πιστοί την παρατεταμένη νηστεία της ημέρας. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή χαράς, η οποία ονομάζεται «ιντ αλ-φιτρ» («διακοπή της νηστείας», «Σεκέρ Μπαϊράμ» στα τουρκικά) ή «ιντ αλ-σαρχίρ» («μικρή γιορτή»). Την ακριβή ημερομηνία έναρξης του ιερού μήνα του Ραμαζανίου για τους Μουσουλμάνους ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου

Όπως αναφέρει σε σχετικό της ρεπορτάζ η «Αλ Αχράμ», «το Ραμαζάνι πραγματοποιείται κατά τον ένατο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου, τον μήνα κατά τον οποίο το Κοράνι αποκαλύφθηκε στον Προφήτη Μωάμεθ. Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο απέχουν από το φαγητό και το πόσιμο νερό από την αυγή μέχρι το σούρουπο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού».

Ευχές μέσω Twitter από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων με ανακοίνωση της εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας «αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων» και αναφέρει τους χώρους που θα διατεθούν για την περιοχή της πρωτευούσης για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε τους μουσουλμάνους με ανάρτηση του στο Twitter. «Σε όλους τους μουσουλμάνους στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, εύχομαι ένα ευτυχές και ειρηνικό ραμαζάνι. Ramadan Mubarak» αναφέρει ο πρωθυπουργός στο @PrimeministerGR.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθαρά Δευτέρα στα Άβδηρα: Αναβίωσε ο “Ανάποδος Γάμος” [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]

Πλήθος κόσμου κατέφθασε απο νωρίς ώστε να απολαύσει τα έθιμα, αλλά και τα σαρακοστιανά εδέ…