Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Κύμα» παραεμπορίου «σαρώνει» την Ξάνθη

«Κύμα» παραεμπορίου «σαρώνει» την Ξάνθη

0

Σε ρόλο «κυματοθραύστη» η κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Ξάνθης – 400 έλεγχοι σε ένα 4μηνο. Βεβαιώθηκαν 110 παραβάσεις

 

 

Παραεμπόριο σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα και φυτοφάρμακα! Σε 6 διαφορετικές περιπτώσεις κατασχέθηκαν 109 φιάλες (76 λίτρα) αλκοολούχων ποτών, προέλευσης Βουλγαρίας

 

 

 

Ρόλο «κυματοθραύστη» για ανακοπή του «κύματος» παραεμπορίου διάφορων προϊόντων που πλήττει και τους τρεις νομούς της Θράκης που έχουν διόδους και άξονες στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έχει αναλάβει εδώ και ενάμιση χρόνο η Κινητή Ομάδα Έλεγχου (Κ.Ο.Ε.) του Τελωνείου Ξάνθης. Οι 7 μόνιμοι υπάλληλοι που τη στελεχώνουν με τη συνδρομή όλου του δυναμικού του Τελωνείου, διενεργούν σαρωτικούς ελέγχους, έχοντας εμβέλεια σ΄ όλη την περιοχή της Θράκης από τη δίοδο του Αγίου Κωνσταντίου, τον άξονα της Νυμφαίας στην Ροδόπη, του Έβρου αλλά και εντός των πόλεων, συχνά κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες λόγω του δύσβατου του εδάφους των ορεινών κόμβων αλλά και της επικινδυνότητας της δουλειάς τους.

teloneio xanthis400 έλεγχοι σε 4 μήνες – 110 παραβάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε η Προϊσταμένη αρχή του Τελωνείου Ξάνθης, η Κ.Ο.Ε. από την αρχή του 2018 και μέχρι τον Απρίλιο έχει διενεργήσει συνολικά 400 ελέγχους και έχει βεβαιώσει 110 παραβάσεις. Οι έλεγχοι διεξήχθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης στη δίοδο του Αγ. Κωνσταντίνου και την Νυμφαία αλλά και στις πόλεις κυρίως για ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα με βουλγάρικες πινακίδες καθώς κι άλλα προϊόντα παραεμπορίου.

Παραεμπόριο σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα και φυτοφάρμακα!

«Ανθεί» το παραεμπόριο ιδιαίτερα σε ποτά και καπνικά προϊόντα, τσιγάρα, καπνό, ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρό για ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ιδιαίτερα για τα ποτά αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολλοί καταστηματάρχες της Ξάνθης πωλούν βουλγάρικα ποτά που προμηθεύονται απ’ την Βουλγαρία στην μισή τιμή απ’ ότι εδώ λόγω της διαφοράς του φόρου, οπότε αυξάνεται το κέρδος τους. Έτι οι έλεγχοι ιδιαίτερα για λαθραία ποτά είναι εντατική στα σύνορα αλλά και μέσα στην πόλη. Να σημειώσουμε ότι ο νόμος επιτρέπει για προσωπική χρήση έως και 10 φιάλες. Είναι ενδεικτικό ότι σε 6 διαφορετικές περιπτώσεις κατασχέθηκαν από τους υπαλλήλους της Κινητής Ομάδας Ελέγχου του Τελωνείου Ξάνθης 109 φιάλες (76 λίτρα) αλκοολούχων ποτών, προέλευσης Βουλγαρίας και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον Τελωνειακό Κώδικα πρόστιμα.

Το ίδιο συμβαίνει με τα τσιγάρα τα οποία όμως διατίθενται με το σύστημα ο γνωστός του γνωστού… Σ΄ ότι αφορά τα καύσιμα το καταγράψαμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ ότι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου στη Βουλγαρία φουλάρουν τα ντεπόζιτά τους. Κι αυτό δεν είναι παράνομο αλλά το να κουβαλούν μεγάλες ποσότητες και να τα πουλάνε είναι . Επίσης στα κατασχεμένα προϊόντα παραεμπορίου υπάρχουν φιάλες υγραερίου και φυτοφάρμακα. Είναι η τελευταία «μόδα». Να σημειώσουμε ότι ειδικά για τα φυτοφάρμακα ο νόμος απαγορεύει αυστηρά την εισαγωγή τους, ακόμα και όταν εισάγονται σε μικρές ποσότητες για προσωπική χρήση, όταν δεν φέρουν έγκριση διάθεσης στη χώρα, καθώς και ετικέτα με όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα, όπως και οδηγίες χρήσης για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνει ο καταναλωτής. Στις περιπτώσεις αυτές τα φυτοφάρμακα δεσμεύονται και ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης.

Παντός  καιρού και… βουνού η Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Ξάνθης

Σχολιάζοντας η τελωνιακή Αρχή της Ξάνθης επεσήμανε πως υπάρχει έξαρση παραεμπορίου από την Βουλγαρία γι αυτό και η Κινητή Ομάδα έχει μια συνεχή παρουσία προκειμένου να ελέγξει αυτή την παραβατικότητα. Το έργο της είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και ενίοτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές, ενώ είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες αλλά και σε διάφορους άλλους κίνδυνους που μπορούν να προκύψουν κατά τους ελέγχους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxtnhopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…