Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Επιστροφή στις ρίζες της κτηνοτροφίας

Επιστροφή στις ρίζες της κτηνοτροφίας

0
vraxikeratiki 2

4 εκτροφές της σπάνιας Βραχυκερατικής αγελάδας από την Ξάνθη επιδοτούνται με 560.000 ευρώ από το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τις σπάνιες φυλές που επαναπροκηρύχθηκε

 

3 νέες εκτροφές περιμένουν έγκριση συν 1 με «πρόβατο Θράκης» στον Εχίνο – 4 εκτροφές με ελληνικά βουβάλια εκ των οποίων 2 στον Νέστο – 1 φάρμα με μαύρο χοίρο

 

Μια διέξοδο για την επιστροφή στις …ρίζες της κτηνοτροφίας και δη στη διάσωση των σπάνιων φυλών που απειλούνται με εξαφάνιση παρέχει το πρόγραμμα «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2007 – 2013 και 2014 – 2020 και επαναπροκηρύσσεται δίνοντας προθεσμία στους δικαιούχους κτηνοτρόφους να καταθέσουν τα Σχέδιά τους για να επιδοτηθούν.

 

Γενικά στοιχεία του προγράμματος

Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Νίκου Αντώνογλου, η προκήρυξη αναμένεται να βγει μέχρι το τέλος Μαΐου και θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ. με επιλέξιμα ζώα τα βοοειδή (333 ευρώ ανά ΜΜΖ), τα αιγοπρόβατα (232 ευρώ ανά ΜΜΖ) τους χοίρους (215 ευρώ ανά ΜΜΖ) και τους ίππους που λαμβάνουν και το υψηλότερο πριμ, 350 ευρώ ανά ΜΜΖ. Να σημειώσουμε ότι παλαιότερα φορείς υλοποίησης του προγράμματος ήταν οι Διευθύνσεις Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής των Περιφερειακών ενοτήτων. Αυτό έχει αλλάξει και η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο ΥΠΑΑΤ.

 

4 εκτροφές της σπάνιας Βραχυκερατικής αγελάδας από την Ξάνθη επιδοτούνται με 560.000 ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία από την Διεύθυνση Φυτικής και Ζωικής παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, στο νομό μας επιδοτούνται ήδη μέσα από το πρόγραμμα 4 δικαιούχοι που διατηρούν εκτροφές συνολικά 250 ζώων στην ορεινή περιοχή του νομού μας. Να σημειώσουμε ότι η Βραχυκερατική είναι μια ντόπια φυλή αγελάδας ελευθέρας βοσκής που συναντάμε στα ορεινά του νομού μας. Είναι μικρόσωμη και ξεχωρίζει για τα μικρά της κέρατα απ’ όπου πήρε και την ονομασία της. Η φυλή αυτή δεν είναι γαλακτοπαραγωγική καθώς δεν παράγει γάλα παρά μόνο για τροφή των μικρών της. Φημίζεται όμως για το νόστιμο κρέας της.

Να σημειώσουμε πως οι δικαιούχοι κάθε χρόνο ελέγχονται και πιστοποιούνται και αν δεν διαπιστωθούν αποκλίσεις από το σχέδιο που επιδοτεί το πρόγραμμα τους καταβάλλεται το ποσό της επιδότησης που ανέρχεται σε 540.000 ευρώ συνολικά για τον νομό μας.

3 νέες εκτροφές περιμένουν έγκριση + 1 με πρόβατο Θράκης στον Εχίνο

Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Δράμας (Κ.Γ.Β.Ζ.Δ.) που είναι αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), κ. Γιώργος Ποιμενίδης, εκτός από τις εκτροφές Βραχυκερατικής που είναι ήδη στο πρόγραμμα υπάρχουν και άλλες 3 προς ένταξη και μια με πρόβατο Θράκης στον Εχίνο του Δ. Μύκης. Όπως ανέφερε οι σπάνιες φυλές που επιδοτούνται στην περιοχή μας είναι το Σαρακατσάνικο πρόβατο και το πρόβατο Θράκης, η Βραχυκερατική αγελάδα και ο Ελληνικός Βούβαλος καθώς και ο μαύρος ελληνικός χοίρος. Δεν είναι ενταγμένα τα άγρια άλογα που απαντώνται στο Νέστο και στην Σταυρούπολη, γνωστά σαν το κοπάδι του Νέστου όπως επίσης και τα γαϊδουράκια παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί τόσο πολύ ο αριθμός τους που είναι είδος υπό εξαφάνιση. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ποιμενίδης για να τεθεί μια φυλή αλόγων στο πρόγραμμα πρέπει να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ και ότι δεν έχει υπάρξει από την περιοχή μας τέτοια περίπτωση αντίθετα με τα άλογα της φυλής της Πίνδου ή τα άλογα της Θεσσαλίας. Σ’ ότι αφορά τα γαϊδουράκια παρότι έχει ζητηθεί και από κτηνοτρόφους δεν προβλέπεται από το πρόγραμμα.

 

4 εκτροφές με βουβάλια εκ των οποίων 2 στον Νέστο – 1 φάρμα με μαύρο χοίρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου υπάρχουν 3 εκτροφές με βουβάλια που είναι υπό ένταξη στο πρόγραμμα δύο από τις οποίες είναι στον Νέστο και συγκεκριμένα μία στην περιοχή μετά το Νευροκόπι και μια στο Δέλτα του Νέστου ενώ υπάρχουν άλλες δύο στην Διαλαμπή και στο Γλυκονέρι. Να σημειώσουμε ότι το βουβάλι που είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τον νομό μας αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από το γεγονός ότι έχουν προβληθεί εκτροφές και μεταποιητικές επενδύσεις από τα προϊόντα της Κερκίνης.

Σ’ ότι αφορά τον μαύρο χοίρο πρόκειται για μια ντόπια φυλή και υπάρχει μια εκτροφή στους Αγίους Θεοδώρους. Οι επιδοτήσεις ανά ζώο είναι για την Βραχυκερατική: 300 ευρώ και 330 για τον βούβαλο, για το πρόβατο Θράκης: 31 ευρώ, τον χοίρο 240 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…