Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεν έμεινε σπαράγγι για σπαράγγι στα βουνά μας

Δεν έμεινε σπαράγγι για σπαράγγι στα βουνά μας

0

Βίαια αποψίλωση άγριων σπαραγγιών, μανιταριών και αρωματικών φυτών από εγχώριους και ξενόφερτους «συλλέκτες»

 

Μαζεύουν τσουβάλια και τα πουλάνε εδώ και στην Βουλγαρία. Ποιος θα τα προστατεύσει;

 

 

 

 

 

 

Βίαιη αποψίλωση από άγρια σπαράγγια, άγρια μανιτάρια αλλά και αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι κ.ά έχουν υποστεί τα βουνά του νομού μας από εγχώριους αλλά και ξένους «συλλέκτες» που χωρίς κανένα κόστος παραγωγής παρά μόνο …συλλογής ασκούν εμπορική δραστηριότητα είτε εδώ είτε στην γειτονική Βουλγαρία.

 

Δεν έμεινε άγριο σπαράγγι για δείγμα στα βουνά μας

Από τις αρχές της Άνοιξης που αρχίζει η εποχή του σπαραγγιού δεν υπάρχει δρόμος και γωνιά στην πόλη χωρίς έναν τουλάχιστον μικροπωλητή να πουλάει άγρια σπαράγγια σε τιμές μάλιστα τσουχτερές αφού στην αρχή της σαιζόν τα πουλάνε 4 ευρώ το ένα ματσάκι με 10 – 15 σπαράγγια το πολύ και στη συνέχεια στα 2,50 ευρώ! Τα μαζεύουν κυρίως από τα βουνά χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία προστασία για το είδος του φυτού. Και παλαιότερα υπήρχε στην διατροφή μας το άγριο σπαράγγι αλλά γινόταν μια ορθολογική συλλογή. Τώρα γίνεται κυριολεκτικά αποψίλωση επειδή έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση καθώς έχει διαφημιστεί για τις θετικές επιπτώσεις του στην υγεία αλλά και επειδή θεωρείται γκουρμέ έδεσμα.

 

Άγριο σπαράγγι εναντίον καλλιεργήσιμου

Κι ενώ κάποιοι εμπορεύονται το άγριο σπαράγγι και κερδίζουν χρήματα χωρίς κανένα κόστος και έλεγχο κάποιοι το καλλιεργούν με κόστος και έλεγχο και υπόκεινται αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με την εγχώρια κατανάλωση. Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη η καλλιέργεια του σπαραγγιού (λευκό σπαράγγι) έγινε στον δήμο Τοπείρου με χρήση γεωθερμίας. Η παραγωγή σχεδόν αποκλειστικά κατευθύνονταν σε χώρες της Ευρώπης και κυρίως στην Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί αγρότες του νομού μας έχουν εντάξει στις καλλιέργειές του και το λευκό αλλά και το πράσινο σπαράγγι.

 

Στη 10η θέση των εξαγωγικών χωρών παγκοσμίως η Ελλάδα

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα φιγουράρει στη διόλου ευκαταφρόνητη 10η θέση μεταξύ των 15 μεγαλύτερων εξαγωγικών χωρών στον κόσμο, που πραγματοποιούν το 98,7% της συνολικής αξίας των παγκόσμιων εξαγωγών σπαραγγιού. Πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη εμφανίζεται το Περού, με εξαγωγές σε αξία στα 420 εκατ. δολάρια και το 32,7% των παγκόσμιων εξαγωγών. Η Ελλάδα πραγματοποίησε την ίδια χρονιά εξαγωγές αξίας 23,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1,9% των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ένατη θέση βρίσκεται η Αυστραλία (23,4 εκατ. δολ.), στην όγδοη η Γερμανία και πιο πάνω η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία κ.ο.κ. Με μικρότερες εξαγωγές εμφανίζονται Βέλγιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Καναδάς και Ταϊλάνδη. Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι ελληνικές εξαγωγές σπαραγγιού μειώθηκαν το 2016 κατά 15,4%, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης μετά της Ταϊλάνδης και της Πολωνίας.

 

Το ελληνικό σπαράγγι σε αριθμούς

  2015 2016 2017  
Καλλιεργούμενες εκτάσεις σε στρ. 18.601 19.707 20.209  
Παραγωγή σε τόνους 8.001 8.854 11.172  
Εξαγωγές σε τόνους 4.968 5.796 5.133  
Εισαγωγές σε τόνους 631 653 339  

Επιδρομές Βουλγάρων στα μανιτάρια και στα αρωματικά φυτά μας…

Εκτός από την αποψίλωση σπαραγγιού έχουμε και τις …επιδρομές αρωματικών φυτών και άγριων μανιταριών. Πληροφορίες αναφέρουν πως συντονισμένα έρχονται ομάδες από την Βουλγαρία και μαζεύουν μανιτάρια και αρωματικά φυτά τα οποία πουλάνε.

Αλβανοί μαζεύουν με τσουβάλια φυτά και βότανα στα βουνά της Ηπείρου – Ξέφραγο αμπέλι και οι βουνοπλαγιές των Σερρών, του Κιλκίς και της Πέλλας – Το θέμα έφτασε στην Βουλή

Το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στα δικά μας βουνά. Πρόσφατα το έθεσε μάλιστα στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς με ερώτησή του προς τον προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Ο κ. Αμυράς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βίαιη αποψίλωση των ελληνικών βουνών από τσάι, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή. Όπως αναφέρει κάτοικοι της Αλβανίας, κάθε ηλικίας και φύλου, μαζεύουν σε τσουβάλια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο, ενώ την ίδια ώρα Αθίγγανοι έχουν «ρημάξει» τις βουνοπλαγιές των Σερρών, του Κιλκίς και της Πέλλας. Μάλιστα σημειώνει πως το «λουλούδι του Δαρβίνου», το αρωματικό φυτό που μάζευε ένας παράνομος επισκέπτης από την Αλβανία στην Δροσοπηγή Κόνιτσας, έχει τεράστια εμπορική αξία, περίπου 50.000€ το κιλό αποξηραμένο το οποίο οι παράνομοι συλλέκτες του το εμπορεύονται κυρίως προς τη Γερμανία.

Και τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν τόσο την Ήπειρο όσο κι όλες τις περιοχές που εντοπίζεται το φαινόμενο μεταξύ των οποίων και η Ξάνθη:

  1. Ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία της χλωρίδας αλλά και της υγείας των καταναλωτών;
  2. Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στην παράνομη αυτή δραστηριότητα, που έχει ως στόχαστρο τον ανεκμετάλλευτο πλούτο

3. Υπάρχει στρατηγική εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της χώρας μας;

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …