Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Φωτιές ανάβει» η απλή αναλογική στους αυτοδιοικητικούς

«Φωτιές ανάβει» η απλή αναλογική στους αυτοδιοικητικούς

0
paravan nd

Στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ κυριάρχησε η αλλαγή του εκλογικού νόμου που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. 13 Οκτωβρίου 2019 οι εκλογές στους ΟΤΑ

 

 

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Ζαγναφέρης: «Θέλουν να κάνουν την αυτοδιοίκηση …μπάχαλο»!

 Δήμαρχος Μύκης, Τ. Καπζά: «Ο δήμαρχος που θα εκλεγεί πρέπει να έχει την δυνατότητα να διοικήσει τον δήμο του»

 

 

 

Με κοινή γραμμή η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ στο πρώτο τους κοινό συνέδριο είπαν κατά συντριπτική πλειοψηφία ΟΧΙ στο υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών έχοντας ως «σημαία» την πλήρη αντίθεσή τους στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με άμεση εφαρμογή στις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, για τις 13 Οκτωβρίου 2019 ο α’ γύρος και 20 Οκτωβρίου ο επαναληπτικός. Στο συνέδριο μίλησε και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα αλλάξει άμεσα την νομοθεσία καταργώντας της απλή αναλογική.

 

zagnaferis 3Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Ζαγναφέρης: «Θέλουν να κάνουν την αυτοδιοίκηση …μπάχαλο»!

Το παρών και τις δύο μέρες του συνεδρίου έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ο οποίος εκφράζοντας την άποψή του με βάση τα όσα άκουσε από τον υπουργό Εσωτερικών είπε: «Θέλουν να κάνουν την αυτοδιοίκηση …μπάχαλο. Επειδή κατάλαβαν ότι δεν έχουν πολιτικό έρεισμα στην τοπική αυτοδιοίκηση θέλουν να δημιουργήσουν διαλυτικά φαινόμενα. Θεωρώ ότι αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός αλλά και στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα φέρει κυβέρνηση στους δήμους και θα φορτώσει την τοπική αυτοδιοίκηση με επιπλέον προβλήματα αντί να επιλύσει τα υπάρχοντα». Επεξηγώντας ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε πως η απλή αναλογική ουσιαστικά ευνοεί το αλισβερίσι όταν για παράδειγμα εκλέγεται δήμαρχος ο πλειοψηφών με 25% και πρέπει για να διοικήσει τον δήμο πρέπει να πάρει με το μέρος του το 25% των συμβούλων του από την αντιπολίτευση και εκτός απ’ αυτό δημιουργεί και πρόβλημα στην σύνθεση των παρατάξεων: «Μ’ αυτό το σύστημα κανένα σοβαρός δεν θα θέλει να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά στην περιοχή μας θα οξυνθούν φαινόμενα δωροδοκιών, εκβιασμών, αδιαφανών συμφωνιών….», καταλήγει ο κ. Ζαγναφέρης υπερασπιζόμενος το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα του 42% ακόμη και αν αυτό το ποσοστό εκλέγει τα 2/5 κι όχι τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου.

kapza tzemil2

Δήμαρχος Μύκης, Τ. Καπζά: «Ο δήμαρχος που θα εκλεγεί πρέπει να έχει την δυνατότητα να διοικήσει τον δήμο του»

Το συνέδριο παρακολούθησε και ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά. Εξέφρασε δε την αντίθεσή του με το γεγονός ότι κυριάρχησε το θέμα του εκλογικού νόμου σε βάρος άλλων καυτών θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης: «Αυτό που πρέπει να δούμε είτε με απλή είτε με …διπλή αναλογική είναι ο δήμαρχος που θα εκλεγεί να έχει την δυνατότητα να διοικήσει τον δήμο του και σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα αν ο δήμαρχος που θα εκλεγεί δεν έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτά τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές χώρες ίσως να μην ταιριάζουν με την δική μας κουλτούρα. Αυτό που υποστηρίζω εγώ είναι μια τοπική αυτοδιοίκηση που δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα και λειτουργεί εύρυθμα με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών». Όμως ο κ. Καπζά που δηλώνει παρών στις επόμενες εκλογές με όποιο εκλογικό σύστημα γίνουν, δεν περιορίζει τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης μόνο στον εκλογικό νόμο: «Αυτό που πρέπει όμως να δει κάθε κυβέρνηση είναι ότι από το 2011 και μετά οι περικοπές των πόρων στους δήμους έφτασαν το 63%, ότι τους έχουν δοθεί αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Γίνονται θετικές προσπάθειες με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», πρέπει όμως να συνεχιστούν και να αυξηθούν».

Κοινό Ψήφισμα ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ

Τα 6 σημεία:

 

  1. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, περί αλλαγής του συστήματος εκλογής των αυτοδιοικητικών οργάνων, γιατί αν εφαρμοστεί ως ακούγεται, υπακούοντας μόνο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα τους δήμους και τις περιφέρειες, παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη χώρα. Προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση δύο διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, αναλογικό με παρατάξεις για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εξωπολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα.
  2. Το εκλογικό σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να επιτελέσει τη λειτουργία της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με την πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην υπηρετεί σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

  1. Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη μείωση της θητείας των αιρετών, από 5 σε 4 έτη.
  2. Αξιώνουμε τη δημόσια δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, που δε θα είναι λιγότερος των δύο μηνών.
  3. Δεσμευόμαστε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Νομοσχεδίου, για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου αφενός να ενημερωθούν και να αποφασίσουν πάνω στο περιεχόμενο του τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, οι Περιφερειακές Ενώσεις και αφετέρου να διοργανώσουμε έκτακτο κοινό Συνέδριο για να καθορίσουμε την περαιτέρω στρατηγική μας.

6.            Αξιώνουμε την προώθηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, που θα προωθεί μια ουσιαστική αλλαγή στο μοντέλο συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους, με στόχο την αποκέντρωση και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, με βάση τις αρχές της ενότητας, του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου, της καταλληλότητας και της επάρκειας των πόρων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …