Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε ιαπωνικά χέρια περνά η ΣΕΚΑΠ

Σε ιαπωνικά χέρια περνά η ΣΕΚΑΠ

0

Αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε την Παρασκευή η συμφωνία για την απόκτηση της  Donskoy Tabak και της ΣΕΚΑΠ από την Japan Tobacco Inc

Σε άλλους τομείς όπως logistics, παραγωγή τροφίμων και τουριστικές επιχειρήσεις στρέφει το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον ο Ιβάν Σαββίδης

Αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε την Παρασκευή η συμφωνία για την απόκτηση της  Donskoy Tabak και της ΣΕΚΑΠ από την Japan Tobacco Inc. Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο Όμιλος Εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), με σκοπό την ενίσχυση της πρώτης θέσης της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. Η συμφωνία της πώλησης «έκλεισε» στα 90 δισ. ρούβλια (1,6 δισ. δολάρια), όπου συμπεριλαμβάνεται τόσο η ρωσική εταιρεία, όσο και η τοπική καπνοβιομηχανία.  Μουδιασμένα, και χωρίς να εκδηλώνουν θετικά ή αρνητικά αισθήματα παρατηρούν την εξέλιξη οι εργαζόμενοι.

Φιλόδοξη στρατηγική κίνηση από τον ιαπωνικό κολοσσό

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος  Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).

«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας.  Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.  Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους.  Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017:  640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

«Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%», τονίστηκε από την πλευρά του ιαπωνικού κολοσσού.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018.

Σε άλλους κλάδους στρέφει το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον ο Ιβάν Σαββίδης

Από την πλευρά του ο Ιβάν Σαββίδης σε λιτή ανακοίνωση προς τους συνεργάτες του αναφέρει ως αιτία της πρόθεσής του να μεταβιβάσει τα μερίδιά του στην ιαπωνική JT αφενός τη συρρίκνωση των πωλήσεων της αγοράς λόγω της κρίσης και αφετέρου τις σημαντικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. κ. Arthur Davidyan σημείωσε: «οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκησαν πάνω από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ, μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Dimera Group” αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκτίναξη του κορωνοϊού στα λύματα της Ξάνθης

Αυξήθηκε κατά  +196% από 5 έως 11 Απριλίου – +20% στην  Αλεξανδρούπολη Υπενθυμίζουμε…