Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

0

Ψυχραιμία και σύνεση
Παρατείνεται το θρίλερ για τους δύο  Έλληνες στρατιωτικούς αφού το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης και έτσι παραμένουν σε τουρκική φυλακή. Ένα περιστατικό που είναι σύνηθες σε συνοριακές γραμμές και έχει συμβεί κατ΄ επανάληψη και από τις δύο πλευρές και πάντα επιλύονταν με συνεννόηση μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών των δύο χωρών, τώρα έχει αναχθεί σε μέγα γεγονός. Κι όλα αυτά λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι γείτονές μας συνεχίζουν να συντηρούν το …μουχαμπέτι της έντασης, των προκλητικών δηλώσεων, των απειλών και να δημιουργούν ένα …ψυχροπολεμικό κλίμα.
Απ’ την πλευρά μας, μια ψύχραιμη και συνετή αντιμετώπιση μέσα στα πλαίσια των διαδικασιών που ορίζονται από διεθνείς κανόνες είναι αυτό που επιβάλλεται. Δεν ωφελούν ούτε οι κραυγές, ούτε οι ταρζανιές, ούτε η …αντίσταση που ξεκίνησαν να κάνουν όπως μάθαμε οι Εβρίτες κόβοντας τις επισκέψεις και τα ψώνια στα μαγαζιά της  Αδριανούπολης! Τέτοιες ενέργειες δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση αλλά συντηρούν την ένταση.
Μ.Ξ.


Έρχεται το φυσικό αέριο
Τα νέα από το μέτωπο του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα θετικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας και βέβαια της Ξάνθης. Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι υπεγράφη η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 48 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες, μία εκ των οποίων είναι και η δική μας και συνολικά σε 16 πόλεις μέσα και η Ξάνθη βέβαια.
Γ.Δ.


Δύσκολες ώρες…
Δύσκολες ώρες περνάει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης. Ο αδελφός του αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται στην Εντατική του Νοσοκομείου στη πατρίδα του. Κοντά του μέρα – νύχτα και ο κ. Ζαγναφέρης κι όλη η οικογένεια…
Ευχόμαστε να βγει νικητής απ’ αυτή την περιπέτεια ο ασθενής και δύναμη και κουράγιο στον κ. Ζαγναφέρη!
Μ.Ξ.


Εκδήλωση-συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ξάνθης για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα (Αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Ήταν αναμενόμενο
Το είχαμε επισημάνει ότι μάλλον θα συμβεί. Δεν συνέβη στη αρχή ίσως λόγω φόβου. Αργότερα όμως ξεπέρασαν τον όποιο φόβο τους και άρχισαν τη δράση τους. Για ποιους μιλάμε και ποια η δράση τους; Μα η γνωστή « ευπαθής» ομάδα από το Δροσερό. Η οποία έχοντας κατασκευάσει ένα ειδικό εργαλείο, μαζεύει από τους κάδους ανακύκλωσης τα αλουμινένια κουτιά. Ψάχνουν τους κάδους και όταν βρουν αυτό που θέλουν, με το σιδερένιο εργαλείο που έχουν, το καρφώνουν και το «απαλλοτριώνουν» για πάρτη τους. Κι όπως είπαμε, χωρίς φόβο βέβαια διότι τυγχάνουν, κι αυτοί, ειδικής κρατικής φροντίδας και μέριμνας με την τακτική ανά μήνα οικονομική ενίσχυσή τους. Παρόλα αυτά, τις συνήθειές τους δεν θέλουν να τις ξεχάσουν.
Γ.Δ.


Όλοι θέλουν να καλλιεργήσουν
Την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση για ενημέρωση των αγροτών για την καλλιέργεια κάνναβης, ήταν παρόντα 40 άτομα. Στη δεύτερη συγκέντρωση ήταν 400! Τι σημαίνει αυτή η διαφορά στον αριθμό των παρόντων;  Ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους γεωργούς.
Τις εκδηλώσεις είχε υλοποιήσει στην πόλη μας η εταιρεία Aphria International καναδικής προέλευσης. Η εταιρεία αυτή είναι κορυφαίος πιστοποιημένος παραγωγός κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και προτίθεται σταδιακά μέσα σε τέσσερα χρόνια να δημιουργήσει θερμοκήπια 92.000 τμ. με παραγωγική δυνατότητα άνω των 100 τόνων υψηλής ποιότητας φαρμακευτικής κάνναβης και στοχεύει επίσης στη δημιουργία 450-500 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
Γ.Δ.


Υπάρχουν όροι
Πέρα όμως από το μεγάλο ενδιαφέρον των αγροτών μας οφείλουμε να τους ενημερώσουμε και για κάποια «παρελκόμενα» της όλης υπόθεσης. Φρόνιμο είναι να τα γνωρίζουν για να μην κάνουν κάποιοι Ανάσταση με το μυαλό τους. Λοιπόν, η καλλιέργεια θα γίνεται σε περίκλειστες μονάδες έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων η καλλιέργεια. Περίκλειστες δε σημαίνει « κλειστές γύρω-γύρω», δηλαδή θερμοκήπιο τρόπον τινά κι αυτό, για να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με το ανοιχτό περιβάλλον αλλά και για να αποκλείεται η διαφυγή οσμών ή γύρης.
Η σχετική οδηγία που περιλαμβάνεται στο Νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη βουλή, υποστηρίζει ότι στον ίδιο χώρο θα γίνονται καλλιέργεια και επεξεργασία του φυτού για λόγους ασφαλείας.  Θα μου επιτραπεί να αμφιβάλλω ότι αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί. Τέλος, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις υποδείξεις των Αρχών θα ανακαλείται η άδεια πάρα πολύ σύντομα.
Γ.Δ.


Ας κρατήσουμε χαμηλούς τόνους
Τρίτο και τελευταίο για το θέμα της καλλιέργειας της κάνναβης. Κατ’  αρχάς υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Αυτό είναι καλό παρότι όπως λέγεται, πέντε προτάσεις συγκεντρώνουν τις περισσότερες προϋποθέσεις. Ανάμεσά τους είναι και της Καναδικής  Aphria. Το καλλιεργητικό ενδιαφέρον ανά τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Μιλάμε για έκρηξη ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα, λένε, έχει πλεονέκτημα λόγω κλίματος, εδάφους, μορφολογίας και άλλων θετικών στοιχείων.
Τελικά, η κάνναβη εμφανίζεται ως μια καλλιεργητική ευκαιρία. Δεν γνωρίζουμε, θα περιμένουμε να δούμε στην πράξη τι θα συμβεί. Κι αυτό διότι δεν μίλησε ακόμη η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία.
Γ.Δ.


Δύο άνθρωποι
Από χρόνια πολλά πριν είχαμε γράψει και ασχοληθεί ως εφημερίδα για τη σημαντική αξία του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από οικονομικής και περιβαλλοντικής πλευράς. Μάλιστα από τότε, ζούσε ο αείμνηστος Φίλιππος Αμοιρίδης, γίνονταν συζητήσεις για την ανάπτυξη εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου όπως αυτό της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ο Αμοιρίδης και η υπόσχεσή του ότι το δίκτυο θα το φέρει στην πόλη για τα νοικοκυριά, ήταν η αφορμή να τοποθετήσουμε από τότε καυστήρα φυσικού αερίου στα γραφεία μας για τη θέρμανση του χώρου. Στην ιστορία αυτή όμως υπάρχει κι ένα ακόμη πρόσωπο που είδε από τότε, ως νομάρχης την αξία για τα τοπικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κι αυτός ήταν ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης. Ο οποίος ως Περιφερειάρχης πλέον έκανε την κίνηση να εγκρίνει ένα σημαντικό ποσό ως συμμετοχή της Περιφέρειας για να ξεκινήσει η υλοποίηση του μεγάλου και σημαντικού αυτού έργου.
-Συμπέρασμα πρακτική μορφής: Ας αρχίσουν να εκπαιδεύονται οι νέοι τεχνίτες στον τομέα αυτόν για να είναι έτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους εμπόρους –αντιπροσώπους για προμήθεια τόσο ατομικών όσο και μεγάλων συγκροτημάτων καυστήρων φυσικού αερίου.
Γ.Δ.


Διαμαρτυρία για το κλειστό Μουσείο
Τη φορά αυτή η διαμαρτυρία προέρχεται από επισκέπτες της περιοχής μας. Οι οποίοι όπως και οι περισσότεροι, αξιοποιούν το Σαββατοκύριακο για εκδρομές, ταξίδια, επισκέψεις εντός της χώρας ή των γύρω περιοχών από τον τόπο κατοικίας τους.
Έτσι ήρθαν στην Ξάνθη, γύρισαν στην Παλιά Πόλη το Σάββατο, στο Παζάρι, γεύτηκαν την κουζίνα και τα γλυκά μας και την επόμενη ημέρα Κυριακή, είχαν κάνει το πρόγραμμά τους να επισκεφθούν το Πόρτο Λάγος και την γύρω περιοχή, τον Άγιο Νικόλαο και το Μουσείο στα Άβδηρα μαζί και τον Αρχαιολογικό χώρο. Ξεκίνησαν λοιπόν για την εκδρομή τους, ο καιρός, πήγαν στις λίμνες, προσκύνησαν τον Άγιο Νικόλαο, έβγαλαν φωτογραφίες αρκετές κι από κει, πήραν το δρόμο για τ΄ Άβδηρα. Εκεί λοιπόν σταμάτησαν μπροστά σε μια κλειστή πόρτα και μια πινακίδα που τους ενημέρωνε πως το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ανοικτό καθημερινές από 8.00-15.00. Δηλαδή Σαββατοκύριακα είναι κλειστό!
Έμειναν με απορίες πολλές, θύμωσαν γιατί είχαν ακούσει και διαβάσει για τ’ Άβδηρα, θέλαν να δουν το Μουσείο και τελικά η επιθυμία τους αυτή δεν ικανοποιήθηκε λόγω ημερών λειτουργίας του Μουσείου. Σαν μια κοινή συνηθισμένη δημόσια υπηρεσία δηλαδή. Και βέβαια η λειτουργία του Μουσείου εμπίπτει στους κανονισμούς του δημοσίου. Όμως, με την εφαρμογή αυτής της λειτουργίας αποκλείονται πάρα πολλοί επισκέπτες. Οι οποίοι έχουν διαθέσιμο χρόνο μόνο το Σαββατοκύριακο. Γι’ αυτοί οι άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν επεσήμαναν πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές από το υπουργείο Πολιτισμού στην κατεύθυνση αυτή. Διότι περιορίζοντας την επισκεψιμότητα σ’  ένα Μουσείο μειώνεις την αποστολή του…
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…