Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Κούρεμα» στα δάνεια των αγροτών

«Κούρεμα» στα δάνεια των αγροτών

0
agrotes

Ρύθμιση – «ανάσα» για τα «κόκκινα δάνεια της ΑΤΕ ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ -Να συμπεριλάβει και τους συνεταιρισμούς η ρύθμιση ζητά η ΣΑΣΟΕΕ

 

Θετικός ο Α. Κοντός για την καλλιέργεια της κάνναβης στην Ξάνθη: «Να γίνει προσεκτικά και μελετημένα…»

 

 

Ρύθμιση – «ανάσα» στον αγροτικό κόσμο που «κουβαλάει στις πλάτες του» ακόμη τα δάνεια της ΑΤΕ και πληρώνει και ξεπληρώνει και το δάνειο δεν εξοφλείται, δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης Για έξι μήνες, αρχής γενομένης από 1ης Μαΐου 2018 θα μπορούν οι αγρότες με «κόκκινα» δάνεια στην πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να ενταχθούν στην ρύθμιση που σε κάποιες προβλέπουν εκπτώσεις ως προς το λογιστικό υπόλοιπο του χρέους από 15% έως 80% και σε κάποιες περιπτώσεις έως την διαγραφή του!

«Κούρεμα» χρέους στους αγρότες με δάνεια της ΑΤΕ

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της ρύθμισης, οφειλέτης με ύψος δανείου 100.000 ευρώ, ο οποίος οφείλει ακόμα στο πιστωτικό ίδρυμα 85.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή του αυτή μερικώς, ήτοι πάνω από 70% έως 140% του ληφθέντος κεφαλαίου, μπορεί να εξασφαλίσει κούρεμα έως 15% επί του λογιστικού υπολοίπου. Να «γλιτώσει» δηλαδή 15.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, ο συμβιβασμός με την ίδια εμπράγματη εξασφάλιση και για οφειλή έως 20.000 ευρώ, μπορεί να οδηγήσει τον οφειλέτη σε «έκπτωση» έως και του 40% του λογιστικού υπολοίπου του, δηλαδή 8.000 ευρώ και να πληρώσει μόλις 12.000 ευρώ. Αναφορικά δε με οφειλή ίση ή πάνω από 20.000 ευρώ, με εμπράγματη εξασφάλιση πάνω από το 70% έως και 140% του ληφθέντος ποσού, ο οφειλέτης δύναται να συμβιβαστεί και να πετύχει κούρεμα μέχρι και 30% επί του λογιστικού υπολοίπου. Έτσι, για δάνειο 100.00 ευρώ, με το συμβιβασμό, θα πληρώσει μόλις 70.000 ευρώ. «Οι ρυθμίσεις αυτές, ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες αγρότες – κτηνοτρόφοι και φέρουν και την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδας. Δυστυχώς με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, βρέθηκαν σε μία μακροχρόνια και ιδιότυπη ομηρεία άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι όμως από σήμερα, μπορούν να κάνουν ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα, με την ευνοϊκή διευθέτηση των οφειλών τους», δήλωσε ο κ. Κόκκαλης κατά την ανακοίνωση της ρύθμισης.

Να συμπεριλάβει και τους συνεταιρισμούς η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια της ΑΤΕ ζητά η ΣΑΣΟΕΕ

Να σημειώσουμε πως σημαντική ρύθμιση για τα δάνεια αυτά έδωσε την δυνατότητα ο νόμος για τα πανωτόκια που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή με τον κ. Αλέκο Κοντό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Κοντός ανέφερε: « Τότε επικρατούσε μια πολύ άδικη κατάσταση καθώς ένα δάνειο είχε ανά τρίμηνο, τοκισμό και έτσι τα δάνεια των αγροτών με τα πανωτόκια έφταναν σε υπέρογκα ποσά που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Με τον νόμο αυτό διαγράφηκαν πάνω από 500 δισ δραχμές σε χρέη και δώσαμε ανάσα στον αγροτικό κόσμο». Όπως σημείωσε πολλοί αγρότες στην Ξάνθη ωφελήθηκαν αντιστοίχως ενώ κληθείς να σχολιάσει για την νέα ρύθμιση που αφορά τα «κόκκινα δάνεια» της ΑΤΕ ο κ. Κοντός είπε: «Κάθε ρύθμιση που γίνεται είναι σε θετική κατεύθυνση αρκεί να εφαρμοστεί. Εμείς σαν ΣΑΣΟΕΕ στείλαμε επιστολή στον κ. υπουργό με το αίτημα να συμπεριληφθούν και οι συνεταιρισμοί σ’ αυτή την ρύθμιση».

kontos 90Θετικός ο Α. Κοντός για την καλλιέργεια της κάνναβης στην Ξάνθη: «Να γίνει προσεκτικά και μελετημένα…»

Αφορμής δοθείσης που εχθές έκλεισε η πρώτη συμφωνία για την υλοποίηση επένδυσης από ξένη εταιρεία στη χώρα μας και όπως ανακοινώθηκε η καναδική Aphria επενδύει στην φαρμακευτική κάνναβη με 50.000 στρέμματα στην Ξάνθη, ζητήσαμε από τον κ. Κοντό την άποψή του για την καλλιέργεια και το όλο εγχείρημα: «Είμαι θετικός σε οτιδήποτε νέο που δημιουργεί εισόδημα. Εμείς άλλωστε προχωρήσαμε σε αναδιάρθρωσης καλλιεργειών φέρνοντας στην Ξάνθης τα ακτινίδια, τα ρόδια, τα ενεργειακά φυτά. Η καλλιέργεια της κάνναβης είναι μια δυναμική καλλιέργεια. Απαιτείται όμως προσοχή. Να γίνει βήμα – βήμα προσεκτικά και μελετημένα. Να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για 1 – 2 χρόνια να γίνουνε μελέτες κλιματολογικές, εδαφολογικές, να βγουν οι αποδόσεις της καλλιέργειας για τους αγρότες, να υποστηριχτούν οι καλλιεργητές από γεωπόνους και να προχωρήσουμε».

Επιστολή Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

Προς: υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειο Κόκκαλη

Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώσατε μία πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών που έχουν δανειολήπτες αγρότες και κτηνοτρόφοι προς τα πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι θα λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του. Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) χαιρετίζει την πρωτοβουλία σας αυτή, καθώς οι συγκεκριμένες νέες ρυθμίσεις, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους να ανταποκριθούν στα μεγάλα βάρη που έχουν προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Ωστόσο, διαπιστώσαμε πως, ο νέος μηχανισμός που εκπόνησε η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε και φέρει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα, ενώ δεν περιλαμβάνει τις οφειλές των Συνεταιρισμών. Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. εκπροσωπώντας περίπου 100 υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα εκτιμά ότι, στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε και οι συνεταιρισμοί, αφού εκπροσωπούν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και αντιμετωπίζουν και αυτοί υψηλά δανειακά βάρη στα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν, δεδομένων των ολοένα μεγαλύτερων υποχρεώσεων σε φόρους και εισφορές. Εάν, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου σε συνάντηση εργασίας στην Τρίπολη, ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου σας έχει ως πρωταρχικό στόχο τον συνεργατισμό στον αγροτικό χώρο, θα πρέπει να αποδείξετε έμπρακτα ότι στηρίζετε τις υγιείς δυνάμεις του συνεταιριστικού κινήματος. Και η ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση, όσων συνεταιρισμών πληρούν τους όρους, θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…