Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Κρύο ντους» για τη ΔΕΥΑΞ στο Δημοτικό συμβούλιο

«Κρύο ντους» για τη ΔΕΥΑΞ στο Δημοτικό συμβούλιο

0

«Πυρά» της αντιπολίτευσης σε Σδρέβανο και Δημαρχόπουλο.

Φανουράκης: «Έβρεχε» προσλήψεις και η ΔΕΥΑΞ κρατούσε ομπρέλα»

 

Καταγγελία για παραποίηση πρακτικού απόφασης του Δ.Σ. με δόλο από τον Καμαρίδη

Δημαρχόπουλος: «Συκοφαντείτε… με λάσπη στον ανεμιστήρα»

 

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε η διοίκηση της ΔΕΥΑΞ, «κατηγορούμενη» για διαχειριστική ανεπάρκεια και ανικανότητα να εντάξει και να υλοποιήσει έργα σε προγράμματα (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) καθώς και να ανανεώσει το μόνιμο προσωπικό της, αφού απορρίφθηκε το αίτημά της από τον ΑΣΕΠ για το πρόγραμμα των 8.166 μόνιμων προσλήψεων επειδή δεν προέβη σε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας όπως προβλέπει ο νόμος και έκαναν οι περισσότερες ΔΕΥΑ. Στο στόχαστρο επίσης και η δημοτική αρχή Ξάνθης που κατηγορήθηκε για παραποίηση πρακτικού του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με απόφαση για την ΔΕΥΑΞ καθώς και ως πολιτικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι επί 4 έτη δεν κατάφερε να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες ύδρευσης – αποχέτευσης του Καποδιστριακού Δήμου Σταυρούπολης στην Δημοτική Επιχείρηση.

 

Φανουράκης: «Έβρεχε» προσλήψεις και η ΔΕΥΑΞ κρατούσε ομπρέλα

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου ξεκίνησε με τα «πυρά» του επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» Μανώλη Φανουράκη ο οποίος ανέγνωσε καταγγελτική ανακοίνωση θίγοντας τα κακώς κείμενα στην ΔΕΥΑΞ και στον δήμο. Ειδικότερα ανέφερε για το θέμα των προσλήψεων: «Από αυτές όμως τις 8166 προσλήψεις ανά την Ελλάδα όσο και εάν αναζητήσαμε την ΔΕΥΑ Ξάνθης μέσα στην προκήρυξη δεν βρήκαμε ΠΟΥΘΕΝΑ, ούτε μια θέση για πρόσληψη δηλαδή δεν υπάρχει που να αφορά την ΔΕΥΑ Ξάνθης!!!!!» και σ’ άλλο σημείο: «Μετά από ερώτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία απέστειλε προς το αρμόδιο Υπουργείο, το αντίστοιχο αίτημα της ΔΕΥΑ Ξάνθης για πρόσληψη πέντε ατόμων, ήρθαμε σε επικοινωνία με το αντίστοιχο τμήμα του υπουργείου όπου μας ενημέρωσαν ότι η αίτηση της ΔΕΥΑ Ξάνθης απερρίφθη μετά πολλών επαίνων….Ο λόγος για τον όποιο απερρίφθη ήταν το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΞ προκειμένου να συμπεριληφθεί στους φορείς που δικαιούνταν να συμμετάσχουν στην προκήρυξη , όφειλε να είχε προβεί (όπως είχε αναγράψει και σε διευκρινιστική εγκύκλιο αλλά και στην Δήμος ΝΕΤ) σε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Τροποποίηση του κανονισμού έκαναν οι περισσότερες ΔΕΥΑ (όπως και οι Δήμοι) πριν αποστείλουν σχετικό αίτημα για προσλήψεις, αλλά φαίνεται εδώ στον τόπο μας αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα…. Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια ότι η ΔΕΥΑ Ξάνθης για άλλη μια φορά «κρατούσε ομπρέλα» όταν «έβρεχε» και στις προσλήψεις!!!!».

Δημαρχόπουλος: «Συκοφαντείτε… με λάσπη στον ανεμιστήρα»

Από τα «πυρά» του κ. Φανουράκη δεν ξέφυγε ο δήμαρχος Ξάνθης στον οποίο επέρριψε την πολιτική ευθύνη: «Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν κ. Δήμαρχε για εσάς και την τόσο ανίκανη Δημοτική σας Παράταξη». Απαντώντας ο δήμαρχος χαρακτήρισε συκοφαντική την ανακοίνωση επειδή όπως είπε έχει χαρακτηρισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι τίποτε άλλο από «λάσπη στον ανεμιστήρα».

Καταγγελία για παραποίηση πρακτικού απόφασης του Δ.Σ. με δόλο από τον Καμαρίδη

Την σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη – Σταυρούπολη Νέα Εποχής» Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος κατήγγειλε τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Δρεμσίζη για παραποίηση πρακτικού και αλλοίωση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που ενέχει δόλο. Ο κ. Καμαρίδης υποστήριξε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με αριθμό 423/18 – 12 – 2014 που ήταν ομόφωνη και αφορούσε στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑΞ στην Δημοτική Ενότητα της Σταυρούπολης με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2014, αλλοιώθηκε ως αυτή την ημερομηνία που είναι το αποφασιστικό της μέρος, 6 μήνες μετά, κατά την ανάρτησή της στη Διαύγεια σε «Ορθή Επανάληψη». αντικαταστάθηκε η πρώτη απόφαση και αναρτήθηκε μια νέα που αναφέρει ότι “αποφασίζεται η έναρξη των διαδικασιών επέκτασης των αρμοδιοτήτων” με τελική ημερομηνία την 30-5-2016. Επίσης μνημονεύει το Νόμο 4315/2014 ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 24-12-2014, δηλαδή 6 μέρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου! Απαντώντας ο κ. Δρεμσίζης υποστήριξε πως η απόφαση δεν αφορούσε σαφή καταληκτική ημερομηνία και ότι ο ίδιος εξέτασε τα ηχητικά πρακτικά και ακούγονται όλοι οι σύμβουλοι να αναγνωρίζουν ότι αυτή η υπόθεση θα πάρει χρόνια. Το ίδιο υποστήριξε κι ο δήμαρχος λέγοντας πως η πρώτη απόφαση δεν ισχύει και ότι αφορούσε μόνο την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων χωρίς όμως σαφή ημερομηνία και πως ήταν γνωστό ότι συνεχώς θα δίνονταν παρατάσεις με τροπολογίες. Οι εξηγήσεις δεν έπεισαν τον κ. Καμαρίδη που υποστήριξε ότι υπάρχει δόλος και ζήτησε την άρση των υπογραφών της παράταξής του καθώς όπως ανέφερε αυτή η υπόθεση ενδεχομένως να απασχολήσει τη δικαιοσύνη. Κόντρες υπήρξαν και για τις αποφάσεις τιμολογιακής πολιτικής.

Έχει ακόμη δρόμο για να αναλάβει η ΔΕΥΑΞ και την Σταυρούπολη – Θολό τοπίο το ζήτημα των ιδιοκτησιών

Η συζήτηση γύρω από την ΔΕΥΑΞ επανήλθε στο 4ο και 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν την επέκταση των αρμοδιοτήτων της στην Δημοτική Ενότητα της Σταυρούπολης και της παραχώρησης των διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης με εισηγητή τον κ. Χ. Θεοδοσάκη. Όπως έγινε γνωστό από τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις των συμβούλων η ΔΕΥΑΞ αναλαμβάνει όλο το κομμάτι της διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης (έχει μόνο η Σταυρούπολη) αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες που πρέπει να διευθετηθεί. Όπως τονίστηκε το χρονοδιάγραμμα παραλαβής έχει λήξει τέλος του 2017 και πως θα δοθούν παρατάσεις. Έγινε επίσης γνωστό πως πριν εκχωρηθεί η δικαιοδοσία για την ύδρευση στη Σταυρούπολη στην ΔΕΥΑΞ, η επιχείρηση είχε πάρει απόφαση για την τιμολογιακή πολιτική. Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο κ. Τσέπελης ως παλαιότερος πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και εν μέσω αντεγκλήσεων με τον δήμαρχο κατέθεσε την πρόταση να ενταχθεί σε πρόγραμμα έργο ύδρευσης με μεταφορά νερού από την Καλλιθέα στο Πίλλημα και στους γύρω οικισμούς καθώς όπως είπε υπάρχει έτοιμη μελέτη που έγινε από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών. Όμως γι αυτή την μελέτη δήλωσε άγνοια τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Σδρέβανος όσο και ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής υπηρεσίας κ. Ηλιάδης! Ο κ. Σδρέβανος επιπλέον δέχτηκε κριτική και για το πρόγραμμα ΥΜΕΡΑΑΑ που έχασε η ΔΕΥΑΞ (θέμα που ανέδειξε το «Ε») εμμένοντας την απάντησή που έδωσε και στο ¨Ε» ότι πήρε έργο από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας! Τα θέματα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με την καταψήφιση από Κοινωνία Δημοτών και Νέα Εποχή και Λευκό της παράταξης Τσιακίρογλου, του Σιαμπάν Μπαντάκ, της Ειρήνης Πυρνάρη και του Μανώλη Τσέπελη και του κ. Μπογιάρ.

6 προσλήψεις στο δήμο

Στα υπόλοιπα θέματα αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανάθεση σε εταιρεία εργασιακών ταφών – εκταφών και καθορισμούς του χώρου στα Δημοτικά Κοιμητήρια της Ξάνθης. Η εισηγήτρια κα Τζανόγλου υποστήριξε πως ο δήμος καταφεύγει σ’ αυτή τη λύση γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό. Ο κ. Φανουράκης συμφώνησε αυτό να γίνει μόνο για της Σταυρούπολη όχι όμως και για της Ξάνθης, ενώ ο κ. Καμαρίδης ζήτησε να προσλάβει ο δήμος προσωπικό για αυτή την δουλειά. Τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόσληψη 6 ατόμων από τους οποίους οι 4 θα εργαστούν ως υπάλληλοι Νεκροταφείου και οι 2 με ειδικότητες χειριστής γερανοφόρου και χειριστή σαρώθρου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxatnhopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…